אפגניסטן: 36 הרוגים במתקפת "אם כל הפצצות"
משרד ההגנה באפגניסטן מדווח כי 36 אנשי דאעש נהרגו במתקפה האמריקנית שבמהלכה הוטלה לראשונה בהיסטוריה הפצצה הקונבנציונלית הגדולה ביותר. לפי ההודעה, "אם כל הפצצות" פגעה ברשת מערות שבהן שהו המחבלים וגם במאגר נשק. אף אזרח לא נפגע במתקפה
"אם כל הפצצות": כך נראה הניסוי בה
לפחות 36 מחבלים של דאעש נהרגו במתקפת "אם כל הפצצות"
שהטיל הצבא האמריקני על יעד במחוז ננגרהר באפגניסטן ליד
גבול פקיסטן. כך הודיע הבוקר (יום ו') משרד ההגנה באפגניסטן. היעד היה רשת מערות ומנהרות עמוקות שבהן שהו מחבלי הארגון. משרד ההגנה מסר כי אף אזרח לא נפגע במתקפה שבה נפגע גם מאגר נשק של הארגון.
משרד ההגנה האפגני הודיע כי "אם כל הפצצות" פגעה באזור כפרי בעמק מומנד שבו שוהים לוחמי דאעש ברשת של מערות. "בעקבות ההתקפה על מקום מסתור אסטרטגי, הושמד מערך מנהרות תת-קרקעיות עמוקות ונהרגו 36 לוחמי דאעש", נמסר ממשרד ההגנה. כתב של רשת אל-ג'זירה באפגניסטן דיווח שמספר גדול של מנהרות בשימוש דאעש הושמדו כתוצאה מהטלת "אם כל הפצצות".
לפי רשת CNN, משרד ההגנה האפגני דיווח על הרס של שלוש מנהרות תת-קרקעיות ועל נשק ותחמושת שהושמדו בתקיפה. נשיא אפגניסטן לשעבר חמיד קרזאי גינה את המתקפה, וצייץ בטוויטר: "זו לא מלחמה בטרור אלא שימוש ברוטלי ביותר ולא-אנושי במדינה שלנו לצורך בדיקת נשק חדש ומסוכן". הנשיא הנוכחי, אשרף ראני, הנהנה מתמיכת ארצות הברית טרם הגיב לתקיפה.
איסמאעיל שינווארי, מושל אזור אצ'ין שבו פגעה הפצצה, אמר לרשת BBC שכוחות מיוחדים של צבא אפגניסטן בסיוע אווירי של צבא ארצות הברית החלו במתקפה נגד דאעש באזור זה לפני 13 ימים. לדבריו, האזור הזה הופצץ לא אחת, "אבל ההפצצה אמש הייתה חזקה מאוד. החזקה ביותר שראיתי". גולאב מנגל, מושל ננגרהר - המחוז שבו התבצעה התקיפה - אמר כי לוחמי דאעש השתמשו במתחם התת-קרקעי שהופצץ "להרוג אנשים ולקיים פגישות חשובות".
טראמפ: "זו הייתה פעולה מאוד מאוד מוצלחת"
הפצצה GBU-43/B MOAB במשקל של 9,800 ק"ג הוטלה אמש בסביבות 19:00 שעון אפגניסטן (16:30 שעון ישראל) וזו הייתה הפעם הראשונה שהפצצה הזו הופעלה בשדה קרב. זו הפצצה הקונבנציונלית הגדולה ביותר שבה נעשה שימוש מבצעי אי פעם. היא פותחה ערב המלחמה בעיראק וניסוי ראשון נערך בה ב-2003.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר כי הוא גאה בצבא האמריקני על הפעולה ה"מאוד מאוד מוצלחת" באפגניסטן. "כולם יודעים מה קרה בפעולה שאישרתי. יש לנו את הצבא הטוב בעולם והם עשו את עבודתם, כרגיל. נתתי להם אישור מלא". הוא אמר שיש לו ביטחון מלא בצבא האמריקני, "למען האמת, הם כל כך מוצלחים לאחרונה. אם תביטו על מה שקרה בשמונה השבועות האחרונים בהשוואה למה שקרה במשך שמונה שנים, תראו הבדל עצום".
הייצור של פצצות GBU החל בשנות ה-90, ומטרתו הייתה לפגוע בפני השטח - ולא בבונקרים. פצצות GBU נעשו שכיחות יותר ויותר עם הופעת טכנולוגיית ה-GPS, משום שהיא הביאה לדיוק מקסימלי בהטלתן. פיתוחה של ה-GBU 43 החל ב-2002, והאמצעי היחידי לשאת אותה היה מטוס הרקולס (CH-130). הפצצה מוטלת ממטוס ומכוונת ליעד ב-GPS. לפי הערכות, חילות האוויר היחידים שיש להם פצצה מסוג זה הם האמריקני והבריטי.
בהודעה רשמית אמר אמש מפקד הכוחות האמריקניים באפגניסטן הגנרל ג'ון ניקולסון: "דאעש סופג עוד ועוד הפסדים, ולכן הוא מגביר את השימוש שלו בבונקרים ובמהרות כדי לבצר את ההגנות שלו. זה הנשק הנכון להפחתת המכשולים האלה ולשימור המומנטום של המתקפה שלנו על דאעש". בהודעה הדגיש ניקולסון כי הכוחות האמריקניים נקטו את כל אמצעי הזהירות האפשריים כדי למנוע פגיעה באזרחים.
ניסוי ב-MOAB
צילום: AFP , gettyimages
מומלצים