היבשת גועשת: פלייאוף היורוליג יוצא לדרך
מה ישיג דייויד בלאט מול ריאל מדריד? מה הסיכויים של באסקוניה נגד צסק"א מוסקבה ואיך יסתיים הקרב בין אולימפיאקוס לאנאדולו אפס? המפעל הבכיר באירופה מגיע לשלבי ההכרעה. שמונה קבוצות יתחרו (החל מה-18 באפריל) על ארבעה מקומות בפיינר פור באיסטנבול בסוף מאי. בניגוד לשנים עברו, הפעם באמת הכל פתוח
אחרי עונת הבכורה של היורוליג במתכונת הנוכחית, הגיע סוף סוף הזמן לדבר האמיתי – סדרות רבע גמר הפלייאוף שייערכו כרגיל בשיטת הטוב מחמישה משחקים. על הנייר, ריאל מדריד וצסק"א מוסקבה פייבוריטיות לעלייה לפיינל פור, שייערך השנה באיסטנבול (19-21 במאי), ובכל זאת קשה להגיד שהולך להיות לשתיים טיול קליל.
לפני שנתחיל בניתוח הסדרות, אשר יפתחו ב-18 וב-19 באפריל, כמה מילים על השיטה החדשה שהונהגה העונה במפעל ומידת הצלחתה. באיסוף נתונים והשוואות שעשתה הנהלת היורוליג, ניתן לראות כמה מספרים יפים מאוד שמעידים על צמיחה, הן בעניין והן בתחרותיות.
אם בעונה שעברה 19 אחוזים מהמשחקים הסתיימו בפער של 20 נקודות ומעלה, בזו הנוכחית רק 10.8 אחוזים נגמרו בפער המדובר. בעונה שעברה 26.3 אחוזים מהמשחקים הסתיימו בהפרש של עד 5 נקודות, בעוד העונה הנתון הזה טיפס ל-34.6 אחוזים. ומה בנוגע למשחקים באמת צמודים המסתיימים בפער של שלוש נקודות הפרש ומטה? גם כאן יש עלייה - 18.8 לעומת 13.3 אחוזים ב-2015/16.
בנוסף, כמות הקהל גדלה בצורה יפה מממוצע של 7,136 צופים במשחק ל-8,177, ועוד בעונה בה שתי מעצמות גדולות ביבשת (לפחות מבחינת האוהדים) כמו ברצלונה ומכבי תל אביב, משחקות מתחת לרמתן הרגילה.
ריאל מדריד (1) - דרושפאקה (8)
במפגשים ביניהן העונה: 68:81 לדרושפאקה בסיבוב הראשון, 83:101 לריאל מדריד בסיבוב השני.
העובדה שסיימה את העונה הרגילה במקום הראשון, ועוד לפני צסק"א מוסקבה, אומרת לא מעט על האיכות של ריאל מדריד. הבלאנקוס עשו זאת ב-30 משחקים אחרי שרשמו את המדד הגבוה ביותר (102.1), האחוזים הטובים ביותר ל-2 נקודות (56.9), מספר השלשות הרב ביותר לקבוצה (299) ואפשר להמשיך הלאה והלאה. היתרון הגדול של ריאל, בנוסף לסגל האיכותי שכולל בין השאר את סרחיו יול, אנתוני רנדולף, רודי פרננדס, גוסטבו איון ואותלו האנטר, הוא ש-10 מתוך 12 שחקני הסגל עברו סדרת פלייאוף, השתתפו בפיינל פור וחלקם אף זכה ביורוליג. במילה אחת - ניסיון.
קבוצתו של דייויד בלאט הגיעה לפלייאוף בזכות ספרינט שכלל ארבעה ניצחונות בחמשת משחקיה האחרונים. דרושאפקה סבלה לאורך כל העונה מעליות וירידות והייתה תלויה בעיקר בבראדלי וונאמייקר, שלצד משחקים ענקיים כמו זה מול באמברג במחזור הלפני אחרון, בו קלע 30 נקודות עם 6 ריבאונדים ו-5 אסיסטים, הגיעו גם ערבים בהם סיים עם כמות חד ספרתית והזיק יותר מאשר תרם לטורקים.
בלאט כבר צלח שתי סדרות פלייאוף ללא יתרון ביתיות - שתיהן היו כמובן עם מכבי ת"א. ב-2011 ניצחו הצהובים את ויטוריה והפסידו בגמר לפנאתינייקוס, וב-2014 גברו על ארמאני מילאנו בדרך לגביע האחרון שלהם. אז הם ניצחו כזכור את ריאל בגמר. אם יש מישהו שיודע לנצח סדרה ללא יתרון ביתיות זה ללא ספק בלאט.
צסק"א מוסקבה (2) - באסקוניה (7)
במפגשים ביניהן העונה: 84:112 לצסק"א בסיבוב הראשון, 78:79 לבאסקוניה בסיבוב השני.
אחרי פתיחה רצחנית שהתבטאה במאזן 1:12, צסק"א הורידה רגל מהדוושה וספגה כמה הפסדים מפתיעים שגרמו לה לסיים במקום השני. מנגד, הרוסים היו הראשונים שהבטיחו את מקומם בפלייאוף. קצת מספרים: החבורה של דימטריס איטודיס קולעת הכי הרבה נקודות במפעל (87.3 למשחק), ראשונה גם באחוזים לשלוש (40.5), ומקו העונשין (81.6). רוצים עוד נתון מרשים לקראת המפגשים עם באסקוניה? ב-13 מתוך 14 סדרות הפלייאוף בהן נטלה חלק צסק"א היא ניצחה והעפילה לפיינל פור.
הפתעת העונה שעברה (העפילה לפיינל פור כנגד כל הציפיות), פתחה רע את 2016/17, אבל ניצחה בחמישה מתוך שבעת משחקיה האחרונים כדי להשיג את המקום השביעי. זו הפעם העשירית של באסקוניה בפלייאוף והיא מחפשת הופעה שישית בפיינל פור. כדי להדהים את הרוסים היא תהיה חייבת לשפר את אחוזי הקליעה שלה לשלוש (34.4), שמדרגים אותה במקום ה-14 מתוך 16.
אולימפיאקוס (3) - אנאדולו אפס (6)
במפגשים ביניהן העונה: 66:90 לאולימפיאקוס בסיבוב הראשון, 69:77 לאנאדולו אפס בסיבוב השני.
מישהו זוכר שמכבי ת"א ניצחה את היוונים בחוץ בתקופת רמי הדר? אולימפיאקוס ביצעה קאמבק מרשים בין דצמבר לפברואר עם ריצת 2:11 שהכניסה אותה חזק לצמרת היורוליג. ההישג עוד יותר מרשים מאחר והיא עשתה זאת ללא ואסיליס ספאנוליס וגיורגיוס פרינטזיס, שני שחקניה המרכזיים, שהיו פצועים לאורך חלק מהתקופה. הגנה היא שם המשחק באולימפיאקוס. היא סופגת הכי מעט שלשות ביורוליג (7), האחוזים ל-2 של היריבות במשחקים מולה עומדים על 46.6 בלבד (גם כן מקום ראשון), והיא סופגת רק 74.2 נקודות (מקום שני אחרי הכוכב האדום בלגרד). ביוון מקווים לרשום הופעה שישית בפיינל פור בתשע השנים האחרונות.
אנאדולו אפס מגיעה בכושר הכי טוב לפלייאוף אחרי שניצחה בשמונה מתוך עשרת משחקיה האחרונים. מנגד, היא הובסה במחזור הסיום 97:80 בחוץ מול ריאל מדריד. ולימיר פראסוביץ' הוא השם החם היום באירופה. המאמן שהוביל את באסקוניה לפיינל פור בעונה החולפת חיבר סגל פורוורדים אתלטי ומוכשר בראשות דריק בראון ובראיינט דאנסטון שמספקים הגנה חזקה מצד אחד ורצים את המגרש במהירות לצד השני. אליהם צריך להוסיף כמובן את תומא הוארטל הצרפתי וג'ייסון גריינג'ר המנוסה שמנהלים את משחקה של אנאדולו.
פנאתינייקוס (4) - פנרבחצ'ה (5)
בפגשים ביניהן העונה: 70:81 לפנאתינייקוס בסיבוב הראשון, 63:84 לפנרבחצ'ה בסיבוב השני.
ללא ספק סדרת הפלייאוף הכי חמה מבחינת קהל. האוהדים של פאו בטירוף וחטפו את כל הכרטיסים לשני המשחקים שייערכו ביוון שעות ספורות אחרי שהוצאו למכירה עם תורי ענק סביב הקופות באתונה. עבור הירוקים זו הפעם הראשונה מזה חמש שנים שהם מחזיקים ביתרון ביתיות בפלייאוף. בפעם הקודמת ב-2012 הם תרגמו זאת לא במפתיע להעפלה לפיינל פור. עד כמה קבוצתו של צ'אבי פסקוואל ביתית תעיד העובדה הבאה - מאזנה בהיכל על שם ניקי גאליס עומד על 1:14 מדהים. את עונת היורוליג הסדירה סגרה עם חמישה ניצחונות רצופים שסידרו לה את הביתיות.
פנרבחצ'ה עלתה בשנתיים האחרונות לפיינל פור אחרי שני סוויפים (0:3) על מכבי תל אביב וריאל מדריד - והפכה לקבוצה היחידה בהיסטוריה שעושה זאת. מצד שני, שחקניו של ז'ליקו אוברדוביץ' מגיעים לסדרה נגד פנאתינייקוס בכושר ירוד עם חמישה הפסדים מתשעת משחקיהם האחרונים ביורוליג. אחת הסיבות ליכולת הירודה היא פציעות. בוגדן בוגדנוביץ' המצוין נפצע בקרסול בחודש אוקטובר וחזר לשחק רק בינואר, קוסטאס סלוקאס גם כן אינו בקו הבריאות ולואיג'י דאוטמה האיטלקי בכלל בספק. בקבוצה בונים מאוד על אקפה אודו שמוביל את היורוליג בריבאונדים (7.6) ובחסימות (2.1).