טורקיה בצומת היסטורי: משאל על כוחו של ארדואן
ממשלת טורקיה השקיעה את כל המאמצים בקמפיין להגדלת הסמכויות של ארדואן - גם במחיר סכסוך חריף עם אירופה. מחר הולכים הטורקים לקלפיות למשאל עם שיכריע אם השלטון יהפוך לנשיאותי. המתנגדים מזהירים מדיקטטורה. סקרים אחרונים: יתרון קטן למחנה ה"כן" של הנשיא
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הגיע היום (שבת) לעצרת האחרונה לקראת משאל העם מחר וקרא לעם לתמוך בו. הפרשנים רואים במשאל העם מחר הצבעה היסטורית שתשנה את עתידה של טורקיה - ועלולה להחריף את היחסים, הרעועים גם כך, עם אירופה.
הטורקים מצביעים על רפורמה להרחבת סמכויותיו של הנשיא ובסקרים מקבל מחנה ה"כן", שתומך ברפורמה, יתרון קל על מחנה ה"לא". משאל העם הוא על מעבר משלטון פרלמנטרי לשלטון נשיאותי, וארדואן טוען שהצעד נחוץ כדי לעמוד מול האתגרים הביטחוניים והפוליטיים של טורקיה.
מתנגדיו של ארדואן טוענים שניצחון של הנשיא יהפוך את טורקיה, שעצרה 40 אלף איש אחרי ניסיון ההפיכה שכשל והדיחה עוד 120 אלף מעבודותיהם, לדיקטטורה. מדינות המערב מתחו ביקורת על התגובה התוקפנית של הנשיא לניסיון ההפיכה ועל יחסיו העכורים עם האיחוד האירופי. טורקיה נמצאת כבר עשור במו"מ להצטרפות לאיחוד, אך לאחרונה היחסים בשפל והצטרפותה לאיחוד כרגע לא נמצאת על הפרק.
ארדואן זעם על מנהיגים באירופה שאוסרים על שרי ממשלתו להשתתף בעצרות לקראת משאל העם והשווה את התנהגותם לזו של הנאצים. על רקע המתיחות הזו אמר ארדואן כי טורקיה צריכה לבחון מחדש את ההסכם עם האיחוד האירופי על הגבלת מספר הפליטים שנכנסים לשטח האיחוד.
הפרשנים העריכו שארדואן השתמש בעימות עם אירופה כדי לחזק את הרגש הפטריוטי בטורקיה - וכך להתחזק. "התשובה לאירופה", נכתב בעיתון שמזוהה עם השלטון לקראת משאל העם.
משאל העם מחר קריטי לארדואן, והיום הוא השתתף בארבע עצרות באיסטנבול. הוא הציג את הרפורמה החוקתית כשינוי הגדול ביותר מאז ייסוד הרפובליקה ב-1923, וכשיא התגובה לפוטש הכושל בחודש יולי. "מחר תהיה נקודת המפנה במאבק נגד ארגוני הטרור. ב-16 באפריל נסיים את מה שהתחלנו ב-15 ביולי", אמר לקהל המריע באיסטנבול, שהגיע עם תמונות של ארדואן ועם דגלי טורקיה.
מפלגת השלטון האיסלאמיסטית של ארדואן ("הצדק והפיתוח") אמנם נהנית מאהדה לא פרופורציונאלית בתקשורת הטורקית, אך התוצאות עשויות להיות צמודות. אחוז התמיכה בסקרים האחרונים ברפורמה של ארדואן עומד על קצת יותר מ-51. "מחר זה יום מאוד חשוב. אתם חייבים ללכת לקלפיות", אמר ארדואן לקהל. "אל תשכחו שההצבעה הזו היא על הכבוד שלנו".
"השיטה הנשיאותית נחוצה להתפתחות האומה שלנו, לשגשוגה וליציבותה", אמר ארדואן, ושלהב את הקהל: "האם זה 'כן' לאומה אחת? האם זה 'כן' לדגל אחד? האם זה 'כן' למולדת אחת? האם זה 'כן' למדינה אחת? כן, כן כן!".
מחר ב-07:00 ייפתחו 167,140 קלפיות לכ-55 מיליון בעלי זכות בחירה ברחבי טורקיה. המהגרים הטורקים הרבים באירופה כבר הצביעו. הטורקים מצביעים בעד או נגד 18 תיקונים בחוקה, שבין השאר יבטלו את תפקידו של ראש הממשלה ויעניקו לנשיא את הסמכות לגבש תקציב, להכריז על מצב חירום ולפרסם צווים ללא אישור הפרלמנט.
התומכים ברפורמה טוענים שהיא תבטל את השיטה ה"דו-ראשית" הנוכחית, שבה נבחרים ישירות גם הנשיא וגם חברי הפרלמנט – מצב שלטענתם עלול להוביל למבוי סתום. עד 2014 הנשיאים בטורקיה נבחרו על ידי הפרלמנט.
האופוזיציה: "כל משאבי המדינה הוקצו לקמפיין"
כמאל קיליצ'רולו, שעומד בראש מפלגת האופוזיציה הראשית CHP, אמר שטורקיה נמצאת בפרשת דרכים ותבחר בין מערכת פרלמנטרית דמוקרטית ל"שלטון של איש אחד". "לדבריו הצבעת "כן" מסכנת את המדינה. "נשים 80 מיליון אנשים על אוטובוס שאנחנו לא יודעים לאן הוא נוסע, אוטובוס בלי בלמים", אמר בעצרת באנקרה. "טורקיה בפרשת דרכים - ומחר נקבל החלטה".
גם המפלגה הפרו-כורדית HDP מתנגדת להרחבת הסמכויות של ארדואן. המפלגה ערכה עצרת בעיר דיארבאקיר בדרום טורקיה. בעצרת הקריאו המארגנים מכתב מסלאחטין דמיטראס, ממנהיגי המפלגה שנעצר בנובמבר ומואשם בתמיכה בטרור של המחתרת הכורדית, וחברים נוספים שנעצרו.
"הקמפיין לא היה הוגן ושוויוני", נכתב. "הסיבה שעומדת מאחורי המעצרים שלנו הייתה למנוע מאיתנו לדבר עם האומה שלנו. כל משאבי המדינה מוקצים לתמיכה במחנה ה'כן' במפלגת השלטון". פרווין בולדאן, חבר המפלגה הפרו-כורדית, אמר בעצרת בדיארבאקיר: "אנחנו רוצים שלום, חירות ודמוקרטיה ונשיג את זה עם 'לא' בהצבעה מחר".
גל פיגועים בשנה האחרונה בטורקיה, של דאעש והמחתרת הכורדית, מוביל לכוננות ביטחונית גבוהה מחוץ לקלפיות מחר. דאעש קרא לפיגועים במהלך משאל העם, וקרוב ל-34 אלף שוטרים יתפרסו רק ברחובות איסטנבול. היום הודיע סוכנות הידיעות הממלכתית כי 49 בני אדם, 41 מהם זרים, נעצרו בחשד לתכנון פיגועים במהלך משאל העם.