עיתונאית טורקית ל-ynet: "בכל מילה שאגיד עכשיו יש יותר סיכון"
אחרי תוצאות משאל העם שהעניקו ניצחון דחוק לנשיא ארדואן שיוכל ליהנות מסמכויות נרחבות מספרת העיתונאית טולין דאלוגלו בראיון לאולפן ynet כי מוקדם לדבר על מרי נגד הנשיא הטורקי: "אני פה כדי להישאר". ראש ממשלת טורקיה: "רצון העם ברור, הדיון על התוצאות הסתיים"
עוד ועוד קולות על חשדות לזיופים במשאל העם בטורקיה: חבר ועדת המעקב האירופית למשאל, אלוו קורון האוסטרי, אמר היום (ג') בראיון לתחנת הרדיו ORF כי יש חשד לזיוף של יותר מ-2.5 מיליון קולות במשאל, שהסתיים ברוב זעום לטובתו של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן שביקש להרחיב את סמכויותיו.
"החוק מרשה לספור רק מעטפות רשמיות של ההצבעה עם חותמת רשמית, אך בטורקיה אפשרו לספור מעטפות שהיו ללא החותמת", סיפר קורון שמשמש גם כחבר הפרלמנט האוסטרי.
כבר אתמול אמרו משקיפים זרים כי משאל העם בטורקיה לא עמד בסטנדרטים הבינלאומיים והאופוזיציה במדינה קראה לבטל את תוצאות משאל העם אחרת הם יפנו לבית המשפט האירופי לזכויות אדם. היום הודיעה לשכת עורכי הדין בטורקיה כי ההחלטות שלקחו בוועדת המשאל הובילו לאי-סדרים והן עלולות להשפיע על תוצאות הבחירות.
ראש ממשלת טורקיה בינאלי יילדרים אמר היום כי אין ספק שהעם אמר את דברו. "רצון העם ברור והדיון על התוצאות הסתיים. השמועות על אי-סדרים הן בגדר ניסיון חסר משמעות להטיל צל על תוצאות משאל העם", אמר ראש הממשלה הטורקי.
קולות המחאה נגד תוצאות המשאל, שהסתיים ברוב קטן של קצת יותר משני אחוזים לטובת ארדואן, נשמעו בעיקר בערים הגדולות שם הצביעו נגד הרחבת הסמכויות לנשיא הטורקי. טולין דאלוגלו, עיתונאית טורקית, אמרה בראיון לאולפן ynet כי עדיין מוקדם לומר אם יש ניצנים של מהפכה נוספת בטורקיה.
"יש כיסים קטנים של מחאה, וכיסים קטנים של חגיגות ברחוב", סיפרה העיתונאית. "יש אנשים שהקצינו והשוו את זה למחאה הגדולה בפארק גאזי. אני לא חשתי בכך. כשמסתכלים על התמונה הגדולה, זו תזוזה קטנה לעבר מה שהנשיא מאחל למדינה. בהמשך אנחנו נראה מה קורה, אבל כעת האחריות היא על כתפי האופוזיציה, על התקשורת, על האינטלקטואלים ואנשי העסקים של האומה. נראה איך השנתיים הבאות הולכות להתפתח וזה כל מה שאני יכולה לומר שמתרחש עכשיו".
דאלוגלו מסבירה כי השינויים בחוק ייכנסו לתוקף רק אחרי הבחירות לנשיאות והבחירות הלאומיות בשנת 2019. עם זאת, שלושה סעיפים כבר ייכנסו לתוקף. "זו הולכת להיות הפעם הראשונה שנשיא טורקי הולך להיות קשור ישירות למפלגה שלו", מסבירה דאלוגלו. "אנחנו לא יודעים אם הנשיא ארדואן הולך למלא את תפקיד יו"ר מפלגת הצדק והפיתוח אבל כנראה שכן, אם הוא הולך לחכות עד 2019 או לא אנחנו לא יודעים, אבל הוא הולך להיות מקבל ההחלטות היחיד של המפלגה שוב".
"שנית", היא מוסיפה, "הנשיא הולך לשנות את המבנה של המועצה הממנה של שופטים ותובעים ושלישית, עכשיו תהיה לו סמכות לבטל את בתי הדין הצבאיים. אז הסעיפים האלה ישפיעו ישירות על מבנה ואופי של מערכת המשפט, בזמן שהאמון במערכת המשפט הוא הנמוך ביותר בהיסטוריה של המדינה".
מערכת היחסים בין הנשיא ארדואן לתקשורת הטורקית ידועה והוא כבר הצר בעבר את צעדיה. "בכל מילה יש עכשיו יותר סיכון", אומרת העיתונאית מאנקרה. "אני בוחרת אבל לכבד את עצמי ואת המקצוע שלי. אני מקווה שהקוראים יוכלו להעמיד זאת למבחן. אני מספרת את מה שקורה בצורה הכי אובייקטיבית שיש כמו שהמקצוע שלי מנחה אותי. גרתי בארה"ב 12 שנה. אני פה עכשיו כדי להישאר ולהיות עדה למה שהולך לקרות. זו מדינה יפהפייה עם אנשים נפלאים".