"כחלון פוגע במעמד הבינוני - המשך למדיניות דיור נוראית"
שר האוצר הציג את תוכנית "נטו משפחה" להפחתת יוקר המחיה, בין היתר באמצעות הפחתת נטל המס על הורים עובדים וסבסוד צהרונים. פרופ' עומר מואב אמר באולפן ynet כי מדובר במהלך פופוליסטי ופתטי. "צריך מהלכים קשים כמו הורדת מכס על מוצרים שמייצרים כאן וצמצום מונופול הרבנות על כשרות"
האם אנו עומדים בפתחו של פתרון ממשי ואמיתי ליוקר המחיה? שר האוצר, משה כחלון, הציג אמש (יום ג') את מהות פרטי תוכניתו "נטו משפחה", אשר לפיו מהווה צעד נוסף להפחתת יוקר המחיה וחיזוק מעגל העבודה, הוצאת משפחות ממעגל העוני וצירופן למעמד הביניים באמצעות הגדלת שכר הנטו בצורה משמעותית מדי חודש בעלות כ-4 מיליארד שקלים לשנה. לפי התוכנית יסובסדו בין היתר צהרונים, ינתנו נקודות זיכוי נוספות במס להורים עם תינוקות ויופחת המס על בגדי תינוקות ומכשירים סלולריים.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
בעקבות הדברים, אירחנו באולפן ynet את פרופ' לכלכלה במרכז הבינתחומי ואוניברסיטת וורוויק, עומר מואב, כדי להבין מהי המהות האמיתית של התוכנית. צפו בראיון:
פרופ' מואב, מה בעצם יש בתוכנית של כחלון?
"בואי נתחיל עם מה אין בה. אין בה בשום אופן הורדה של יוקר המחיה. בסופו של דבר, אמר שר הכלכלה, כשרצה לשבח את התוכנית, 'הנה אנחנו עובדים בשבילכם, הכנסנו את היד לכיס'. אבל לכיס של מי הכניסו יד? לכיס של הציבור. מאיפה יממנו את כל הדברים האלה? כל תוספת הוצאה, אם זה צהרונים או כל הורדת מס במקום אחד, כל עוד ההוצאות של הממשלה לא ירדו במקום אחר, מישהו יצטרך לממן את זה".
אז מי ישלם את זה?
"נתניהו לא תרם את הכסף וכחלון לא הוציא את זה מהכיס הפרטי. תהיה פה פגיעה בעמוד השדרה של הכלכלה הישראלית, במעמד הבינוני. אנשים שמשתכרים יפה ומשלמים מיסים - עליהם הכלכלה הישראלית בנויה. הם ייפגעו מהתוכנית הזאת.
"תחשבי על משפחה נורמטיבית עם שני ילדים, תקופה מסוימת הם יהנו מזה, אבל לאורך כל השנים הם יממנו את מי שיש לו הרבה ילדים. כל כלכלן סביר יגיד לכם שתהיה פה פגיעה במשלמי המיסים משלושת העשירונים העליונים לטובת משפחות בעלות הכנסה נמוכה, ומי שיש לו הרבה ילדים. אפשר להגיד ראוי, אפשר להגיד לא ראוי, אבל זה לא הורדה בנטל המס.
"יש טיפה מה שהם קוראים עודפי גביית מיסים, שזה אגב שם מטעה לחלוטין. אין עודפים, יש גבייה מעל התחזית, עדיין גובים פחות מיסים מההוצאות, הממשלה כל הזמן מגדילה את המינוס. כלומר כפי שהסרטון, במחילה, הפתטי, שהוציא שר האוצר, שוב על חשבון משלמי המיסים, אומר עכשיו - לא תצטרכו להגיד לילדים שלכם: 'אין לי'. תוכלו לתת יותר לילדים. אבל בסוף מי יממן את זה? אותם ילדים בעתיד. זו המשמעות. אין עודפים בתקציב".
אתה אומר שעבדו עלינו עם מילים יפות?
"אני חושב שבפירוש כן. יש פה ממש פרופגנדה חסרת בסיס. הציבור הרחב חושב בנאיביות שהנה הממשלה הכניסה יד לכיס, כאילו יש לממשלה איזה מקורות כספיים שלא מגיעים מהציבור, כאילו שיש איזה אלפיון עליון שהוא יממן את כל זה. זו לא המציאות, נטל המס בישראל על אנשים עובדים הוא נטל מס כבד, והמשמעות של מה שהם עשו זה שיכבידו עוד".
בשורה התחתונה, אין בשורה אמיתית ואנחנו גם נשלם על זה?
"אם רוצים באמת להוריד את יוקר המחיה צריך לעשות מהלכים קשים, כמו להוריד מכס על מוצרים שמייצרים כאן כדי להגדיל תחרותיות, לצמצם את המונופול של הרבנות על הכשרות ולהרשות יבוא של דגים, מוצרי חלב - כל זה קשה לעשות כי יש לובי שמתנגד.
"אפשר לעשות דברים כדי להוריד את יוקר המחיה, אבל זו עבודה קשה מול מתנגדים. מה שכחלון בחר לעשות כהמשך למדיניות הנוראית שלו בתחום הדיור, זה מהלך פופוליסטי לחלוטין".