מחקר: ליישב את מאדים בעזרת אבק חלל ומדפסת תלת מימד
מושבת האדם הראשונה על מאדים אולי עוד רחוקה מכדי מימוש, אבל יש מי שכבר מנסים להבין איך בדיוק היא תיבנה ומאילו חומרים. מחקר חדש מציע שיטה להדפסת אובייקטים הנחוצים להתיישבות אנושית בהדפסה תלת מימדית העשויה מאבק חלל
מדפסות תלת מימד הן עוד לא נחלת הכלל, אבל כבר עכשיו ברור שהן מסוגלות להדפיס בערך הכל: בין אם מדובר באובייקטים פיזיים, במנגנונים מתוחכמים יותר או פחות ואפילו במזון. עכשיו, מחקר חדש טוען כי מדפסות 3D הן המפתח להתיישבות אנושית בחלל - ובאופן ספציפי במאדים. אמנם זה נראה כמו עתיד רחוק מאוד, אבל יש מי שכבר עובדים על פתרונות מהסוג הזה.
האפשרות התיאורטית הזו מגיעה מאוניברסיטת נורת'ווסטרן שבארצות הברית, שם ממוקמת מעבדת TEAM - טכנאות רקמות וייצור תוספים, בהובלת ד"ר רמילה שה. המעבדה למעשה מפתחת טכניקות ייצור בהדפסה תלת מימדית, שכבר פועלת בייצור חומרים כמו עצמות ומתכת. ד"ר שה מספרת כי המחשבה על מדפסות 3D בהקשר של מאדים, מגיעה מתוך ההנחה שקולוניה אנושית תצטרך "להתחיל מאפס" - כלומר, לא יהיו לרשותה חומרים משום סוג.
"בהקשר של החלל החיצון - כוכבי לכת וירחים, המאופיינים במשאבים מוגבלים ביותר, בני האדם יצטרכו לעשות שימוש בחומר הזמין להם", מסבירה שה. "מדפסות התלת מימד שלנו בהחלט פותחות צוהר לאפשרות שאנשים יוכלו להדפיס אובייקטים לצרכים שונים, כדי לאפשר מחייה אנושית במקומות האלה".
ה"דיו" שהיא מציעה במחקר שלה, שיאפשר את ההדפסה של אובייקטים כאלה הוא בעצם אבק חלל: בעזרת חומר המדמה אבק ממאדים ומהירח, ושאושר על ידי NASA, החומר שהודפס יצא די זהה במרקמו לגומי - מה שמאפשר גמישות, אבל גם קשיח במידה רבה. לאחר תהליך ההדפסה, החומר יכול להתעצב בהתאם לצורך הספציפי - אפשר לחתוך אותו, לגלגל, למעוך וכדומה.
למרות שנראה כי מושבה אנושית על מאדים היא נחלת של העתיק הרחוק, מדענים כבר עסוקים בשאלות מהסוג הזה. בנאס"א שוקדים על משימת המאדים שצפויה לשגר לשם אסטרונאוטים בשנת 2030, והסוכנות מעדכנת תכופות בנוגע לתוכניות שלה.
למחקר המלא