שתף קטע נבחר

לצד העגבניות: גם הבננות התייקרו

ק"ג בננות נמכר בימים אלה ברוב הרשתות ב-9.90 שקלים ומעלה ובחלק מסניפי טיב טעם ב-17.90 שקלים לק"ג, לעומת 6.20 שקלים באותה התקופה אשתקד. החקלאים: "יש מחסור בבננות בגלל הקרה שהיתה אבל המחיר יירד כשייכנסו פירות הקיץ"

מחיר הבננות זינק היום (ד') בשווקים הסיטונאיים ל-10.70 שקלים לק"ג, בעוד שבשנה שעברה באותה התקופה המחיר עמד על 6.20 שקלים לק"ג. בשבוע שעבר המשווקים מכרו לרשתות בננות ב-8.40 שקלים לק"ג ולפני 3 שבועות המחיר עמד על 6.5-5.5 שקלים לק"ג. לצרכנים זה עולה יותר, אלא אם הרשתות מחליטות למכור בהפסד. בננות נמכרות לצרכן ברשתות הגדולות ב-9.90 שקלים לק"ג (המחיר השכיח ביותר) ועד 17.90 שקלים לק"ג.

 

אחרי החג - מחיר העגבניות זינק

בקבוק מים קטן באומן 17 בת"א: 23 שקל

אריזות הטבליות למדיח של פיירי התכווצו והמחיר לא תמיד הוזל בהתאם

 

 

 

כוכבת הסופר: בננה (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
כוכבת הסופר: בננה(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

בתחילת אפריל, מחירי בננות לצרכן נעו בין 3.90 ל-9.90 שקלים לק"ג. כעת המחירים לרוב גבוהים יותר: בטיב טעם מצאנו את הבננות היקרות ביותר: 17.90-12.90 שקלים לק"ג, וברשת שופרסל המחיר עלה מ-7.90 שקלים ומטה ל-12.90-11.90 שקלים לק"ג. גם יוחננוף ויינות ביתן מוכרות ב-9.90 שקלים לק"ג ומחסני השוק ב-11.90-9.90 שקל לק"ג.

 

יש רשתות מעט זולות יותר: מגדל בננות ויו"ר שולחן הבננות במועצת הצמחים עופר אריאל, טוען שנתקל בבננות ב-5.90 שקלים לק"ג במחסני השוק בשלומי. במרכז המזון בירכא מוכרים בננות ב-6.90 שקלים לק"ג ובאושר עד מוכרים בננות ב-7.90-4.90 שקלים לק"ג. ברמי לוי מוכרים בננות ב-3.90 שקלים לק"ג בסניף אחד בבית שמש, אבל בשאר הסניפים של הרשת, המחירים נעים בין 5.90 ל-9.90 שקלים.

 

הסיבה: ירידה בכמות הבננות בשל קרה

אריאל מסביר את הסיבה להתייקרות: "יכולת הגידול של המגדלים הישראלים היא 150 אלף טון, אבל את השנה הנוכחית נגמור ב-135 אלף טון. ב-4 השנים האחרונות המגדלים לא מגיעים לכמות הזאת, בגלל קרה שאירעה מדי חורף. אמנם הקרה השנה לא דומה בעוצמתה לקרות שחווינו בשנים קודמות ובכל זאת כמות הפרי מאפריל ועד יוני מצטמצמת. בעיקר נפגעו הגידולים בעמק הירדן.

 

"אנחנו מציעים היום 2,000 טון בשבוע, כשחלק מזה הולך לגדה ולעזה. בשנה שעברה היו 2,500 טון בשבוע, לכן יש מחסור. גם אני לא אוהב את עליית המחיר הזאת, היא לא טובה לנו לאורך זמן והייתי שמח אם זה לא היה קורה, אבל מה שקובע את המחיר זה הביקוש וההיצע. יש ביקוש לבננות ונוצר מחסור - אז המחיר עולה.

 

"אנחנו החקלאים לא מרוויחים יותר מעליית המחיר. האשכול של השנה שעברה שקל 34 ק"ג, היום הוא שוקל 17 ק"ג. יש בו פחות פרי. גם אם המחיר של הבננה כפול - אנחנו מגיעים לאותו פדיון של שנה שעברה".

 

פירות הקיץ יורידו את מחירי הבננות

לפי אריאל, השנה יש פחות בננות דווקא בתקופה בה מזג האוויר מתחמם, אך פירות הקיץ עדיין לא נכנסו לרשתות. בתקופה הזאת, הבננה היא כוכבת מדפי הפירות בסופר, שכן פירות החורף כבר איבדו מזוהרם. 

 

"לכן המחיר גבוה", הוא מסביר. "בעוד חודש וחצי ייכנסו פירות הקיץ ואז הביקוש לבננות יירד וזה יסדר את המחירים. ברגע שיחלו למכור שזיפים אפרסקים ודובדבנים אז פחות יקנו בננות והמחיר יתייצב".

  

הפרי הנמכר ביותר בישראל

בננה נחשבת לפרי הנמכר ביותר בישראל, בזכות טעמו האהוב והעובדה שלא צריך לשטוף אותו לפני אכילתו. מטע בננות מחזיק בממוצע 10 שנים ומניב אחת לשנה בדרך כלל.

 

בישראל יש 3 אזורי גידול עיקריים. חוף הכרמל הוא הגדול מביניהם: 10,500 דונם; אחריו עמק הירדן: כ-8,500 דונם וגליל מערבי: 6,000 דונם. יש גם כמה מאות דונמים בודדים באזור עוטף עזה.

 

בשרשרת השיווק, בננות משווקות בתחילה כפרי ירוק ל"מבחילים" – בתי אריזה שעוסקים בהבחלת הפרי (באמצעות גז וקירור בחדרי הבחלה) ומשם הן משווקות לרשתות השיווק. ברשתות, בחנויות הפירות והירקות ובשווקים, הפרי סובל מפחת של 12%-13% ובקיץ: עד 20%.

 

"לפני 3 שבועות שילמו לי 3 שקלים ל'ירוק'", טוען אריאל "והשבוע 4 שקלים. אם אמכור ב-3 שקלים אני סתם אפסיד את השקל הזה, כי הסיטונאים ימכרו לרשתות את הפרי שלי במחיר הגבוה ואני לא מטומטם".

 

טענה: ייבוא? רק יזיק

לטענתו, למרות שהמחיר הגבוה הוא זמני, החקלאים חוששים מהמדיניות של משרדי האוצר והחקלאות לברוח לייבוא כל פעם שהמחיר עולה, למרות שהמגדלים בישראל מספקים בהצלחה את רוב התצרוכת.

 

"מעולם לא היה ייבוא בננות לישראל וגם לא צריך", כך לטענתו. "אם יהיה ייבוא לא יהיה גידול בארץ וחבל כי אנחנו גידול כמעט אורגני לחלוטין, למרות שיש לנו דשן, אבל לא מרססים, לא מתעסקים בחומרי ההדברה. הגידול הכי נקי שיש. הרשתות עורכות לנו בדיקות ואין סיכוי שמישהו ימצא משהו כי אנחנו לא משתמשים בכלום. יש מחלות גדולות שעוד לא הגיעו לישראל. אם יביאו לפה בננות - יגיעו גם המחלות לישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
בננה בננות השחירו השחרה כתמים
מומלצים