פיון או מאקרון, רק לא לה פן: הפתק שישלשלו עולי צרפת לקלפי
בעלי האזרחות הכפולה שעשו עלייה מצרפת עסוקים בבחירות שייערכו מחרתיים, וחרדים מהאפשרות שמרין לה פן תזכה. מנגד, חלקם סבורים שניצחונה דווקא יסייע לישראל. במשאל רחוב לא מייצג כבר נבחר מועמד מנצח
פרנסואה פיון או אולי עמנואל מאקרון ? העולים מצרפת בעלי אזרחות כפולה עסוקים בשאלת המועמדים לנשיאות לקראת הבחירות שייערכו ביום ראשון הקרוב. רבים מהם מתכוונים לממש את זכות ההצבעה, ולרשותם יעמדו 14 קלפיות בשש ערים (תל-אביב, נתניה, אשדוד, באר-שבע, אילת, וחיפה).
כנס בחירות שקיימו אמש (יום ה') תומכיו של פרנסואה פיון במוזאון תל אביב, הגיעו כ-300 תומכים שהביעו חשש מבחירתה של מועמדת הימין הקיצוני מרין לה פן. חבר הפרלמנט הצרפתי, מאיר חביב, הצהיר בשיחה עם ynet שיבחר בפיון מאחר שלדבריו, "חשוב לחסום את השמאל הקיצוני והימין הקיצוני. היחיד שיכול לשקם את המצב הכלכלי בצרפת ושמבין שהאיסלם הקיצוני מאיים על צרפת כמו שהוא מאיים על ישראל, זה רק פיון. יותר מ-250 צרפתים נרצחו בשנה וחצי, כומר נשחט בכנסייה, יהודים נהרגו בהיפר כשר ובטולוז - חייבים לשקם את צרפת".
חביב הוסיף כי "בגלל דיווחים על התנהלות לא תקינה עם אשתו הוא ירד בסקרים, אבל אני משוכנע שבסוף אנשים יבינו שהוא המועמד הראוי ביותר". הוא ציין כי לה פן מטשטשת לפני הבחירות את העמדות שלה אבל מדובר במצג שווא. "אנחנו עם הומניסטי שלא שונא אף אחד בגלל דת וגזע. בבחירות האלה אנחנו רק רוצים ביטחון למדינת ישראל וליהודי צרפת".
אודיל סונוב מתל אביב אמרה שכצרפתייה חשוב לה שיהיה ליהודים משקל בצרפת. "אני מסתכלת על המועמדים וחושבת שמבחינתי פיון דומה למה שאני רוצה. כל הסיפורים שמספרים עליו לא מעניינים אותי", אמרה. "אני מבקשת מכל אזרחי צרפת ללכת לבחור ביום ראשון כי זה חשוב מאוד. בטוח שיהיה סיבוב שני וגם הסקרים לא מצליחים לשער מה יהיה. הכי חשוב ללכת להצביע".
דניאל פדריק-גונדוז הגיע לכנס כדי לשאול שאלות ולהתעניין. לדבריו עדיין לא החליט בוודאות למי יצביע. "אני רוצה לדעת אם פיון הוא כמו סרקוזי שהתרברב בכך שאביו נלחם במלחמת העולם השנייה ובסוף חיזק את הפלסטינים באונסק"ו. אני רוצה לדעת האם פיון יסכים לשנות את הגישה הצרפתית כלפי מדינת ישראל. הרבה צרפתים לא רואים בזה משהו מספיק חשוב".
ג'רארד בנישו, עו"ד מירושלים ופעיל בקהילה היהודית בצרפת, אמר כי החליט לבחור בפיון כי אין מועמד מתאים יותר. "האמת היא שאין לנו ברירה. אנחנו כיהודים רוצים למנוע בחירה של מועמד ימין קיצוני-אנטישימי או מועמד שמאל קיצוני- אנטישימי. בלית ברירה אנחנו בוחרים במועמד של הימין הרגיל-מרכז שאולי קרוב יותר לדעות של היהודים בארץ. כשאני מדבר עם צרפתים שגרים כאן אני מרגיש בעיקר חוסר התעניינות מוחלט כי אין אף מועמד שמזדהה עם מדינת ישראל, רוב המועמדים עוסקים יותר בסוגיית הפלסטינים".
בנתניה פיון לוקח
שמו של מועמד הימין המתון לנשיאות צרפת, הוא התשובה העיקרית שמהדהדת בין השולחנות הרבים בכיכר העצמאות בנתניה, כשנשאלת השאלה מי המועמד הכי טוב ליהודים. "לה פן אנטישמית, אבא שלה נאצי, אסור שהיא תזכה. פיון הוא ימין מתון, הוא יחזיר את הסדר לרחובות פריז", אמר שמואל, שעלה מפריז עם משפחתו לפני שנתיים. הוא מתאר בעברית טובה ומבטא צרפתי כבד את רחובות עיר הבירה הצרפתית במונחים של מלחמת דת ופחד מוחשי מפני הצעירים המוסלמים. "יש עכשיו הרבה אנטישמיות בפריז, נערים מוסלמים תוקפים יהודים ברחוב. שם אני והילדים מפחדים ללכת עם כיפה ברחוב, כאן בישראל אני גאה ללכת עם כיפה".חברו מתבדח וטוען בצרפתית מעורבת באנגלית ובעברית שכל המועמדים מושחתים: "מאקרון גנב, בנואה גנב, מלשון אוהב ערבים, לה פן ואבא שלה נאצים, עדיף את פיון. הוא הרע במיעוטו".
אשדוד: לה פן בהפוך על הפוך
בבית הקפה בכיכר אילן רמון באשדוד מתכנס "הפרלמנט המקומי של עולי צרפת", בראשות פעיל העלייה ארוס סידני שהיה בעבר מאמן קרטה בפריז ועלה ארצה לפני שנים רבות.
"אני מצביע למרין לה פן!" הוא מפתיע בתשובה שלא מתאימה להיגיון היהודי. "לה פן נאצית ומסוכנת ליהודים ובגלל זה כל היהודים יברחו מצרפת ויבואו לישראל", הסביר.
גם רוברט אלוש (63), שעלה מצרפת לפני שנתיים ולבוש בהידור הנדיר בישראל בשעות הבוקר, מסכים עם חבריו לשולחן שמועמדת הימין הקיצוני מרי לפן רעה ליהודי צרפת אבל טובה למדינת ישראל. "אם לה פן תיבחר לנשיאות צרפת - הרבה יהודים יעלו לישראל! זה דבר טוב".
התחושה שעולה מהשיחות ב"פרלמנט המקומי של עולי צרפת באשדוד" היא כי חלק גדול מיהודי צרפת מרגישים מאוימים ומפוחדים מעליית הימין הקיצוני בהנהגת ובמקביל מעליית האיסלאם הקיצוני. "אנחנו בדיוק באמצע", מסביר אחד העולים.
פרנסואז ציון (66) עלתה ארצה לפני שנתיים, לאחר שיצאה לפנסיה. "הילדים עלו ארצה ראשונים, ולאחר שהפסקתי לעבוד, אני ובעלי הצטרפנו אליהם". גם היא מודאגת מעליית הימין הקיצוני האנטישמי ובמקביל מעליית האיסלאם הקיצוני וחוסר הביטחון הגובר ברחובות.
במהלך מערכת הבחירות בצרפת, לה פן הבטיחה לבוחריה שאם תיבחר היא תאסור על סממנים דתיים בציבור כולל כיפות יהודיות ובנוסף גם על החזקת לאומיות כפולה. החברים בשולחן מתארים את הסיבוך המשפטי ואת הבירוקרטיה הבלתי אפשרית, שתמנע מהימין הקיצוני את אישור החוקים הגזעניים שמאיימים לפגוע ביהודים ובמוסלמים של צרפת כאחד.
ציון הסבירה: "צרפת היא מדינה חזקה עם מוסדות, חוקים ושופטים. אי אפשר לשנות אותה יותר מדי".