"הפעילו פרוטקשן". בכיר בחברת פרסום העיד נגד "הפלס"
החשדות נגד העורך והמנכ"ל התחזקו לאור עדות של בכיר בחברה שקשר אותם ישירות לעבירות של סחיטה באיומים: "כינה את שיטת העבודה שלהם 'פרוטקשן' לטובת העיתון'". על פי המשטרה הם עסקו בהטרדות בלתי פוסקות של מגוון חברות עד כדי שיבוש פעילותן
עורך העיתון החרדי "הפלס", נתן גרוסמן, והמנכ"ל אלישוב בן ציון, חשודים בעבירות של הטרדות וסחיטה באיומים נגד מנהלים ובכירים במשק כדי שיפרסמו בעיתונם. בית המשפט השלום בראשון לציון האריך אתמול (יום ה') בפעם השנייה את מעצרם של השניים.
רס"ר דוד קוריאט, חוקר במפלג ההונאה במשטרת ירושלים, ייצג את המשטרה בדיון ואמר בבית המשפט כי החשד נגד השניים התחזק במהלך החקירה, בעיקר לאור עדות של בכיר בחברת פרסום, הקושרת ישירות את גרוסמן ובן ציון לעבירות של סחיטה באיומים. "מדובר בביטויים קשים של המתלונן, שכינה את שיטת העבודה של שני החשודים 'פרוטקשן' לטובת העיתון'". לפי החשד, הוא נאלץ לפרסם ב"פלס" מודעות עבור חברת ענקית ומוכרת בגלל שחש מאוים.
עורך "הפלס" והמנכ"ל נעצרו ביום ג' יחד עם 26 חשודים נוספים. על פי המשטרה הם עסקו בהטרדות ובסחיטה באיומים נגד בכירים במשק כדי שיפרסמו בעיתונם. מדובר בעיתון המזוהה עם הפלג הירושלמי בהנהגת הרב שמואל אוירבך, שגם עומד מאחורי הפגנות החרדים נגד גיוס לצה"ל. חלק מהחשודים שוחררו בתנאים מגבילים בהסכמת המשטרה והשאר, ובהם העורך והמנכ"ל, נותרו עצורים. המשטרה מייחסת להם את הובלת העבירות.
בין החברות שהוטרדו ונסחטו נכללות קוקה קולה, שופרסל, מטרנה, טרה, שטראוס, תנובה ואופטיקה הלפרין. גם משרד הפנים ולשכת הפרסום הממשלתית היו נתונים להטרדות.
במהלך מבצע המעצרים הותקפו השוטרים בכמה מוקדים. תומכיהם של החשודים זרקו לעברם חפצים והחלו התקהלויות של תושבים שקראו קריאות גנאי. בשכונת מאה שערים בירושלים חסמו צירים באמצעות פחי אשפה.
מהחקירה עולה כי החשודים נהגו לפנות מדי יום למוקד טלפוני המכונה "קו המאבק", שהפעילו בעצמם ובו היו מזדהים באמצעות קוד וסיסמה. בקו המיוחד היו שומעים הקלטות של שדרנים שפרסמו תכנים הכוללים את פרטי החברה שאותה הגדירו ככזו שצריך להטריד באותו יום, ומה "מדד ההטרדה", שמשמעותו כמה שיחות והודעות יש לבצע ביום.
לאחר שנתנו הנחיות מפורטות, היו מתקבלות באופן בלתי פוסק עשרות ומאות שיחות, פקסים ומיילים לאותה החברה, לנושאי משרה בכירים ואף לבני משפחותיהם, מה שהוביל לשיבוש הפעילות התקין של החברה, ולהפרעה קשה לשגרת היום שלהם ושל בני משפחותיהם. בשל ההטרדות הבלתי פוסקות חלק מהחברות בחרו לבטל את הפרסומים באמצעי התקשורת האחרים, במטרה להימנע מההטרדות.
"מעצר לצרכים פוליטיים"
עו"ד יאיר גולן שמייצג את גרוסמן, טען בהארכת המעצר הראשונה כי נעשה במקרה זה שימוש במשטרה לצרכים פוליטיים במאבק פנים חרדי, וכי מדובר בשני עיתונים (יתד נאמן והפלס) שמנהלים מאבק על מפרסמים בעיתוניהם, אך המעשים אינם ברף הפלילי. הוא הדגיש כי לגרוסמן ניסיון עשיר בעיתונות והוא דמות מוכרת. בהארכת המעצר השנייה הדגיש כי בית המשפט צריך להבין את משמעותו של מעצר עורך עיתון: "זה בלתי ניתן לתיקון. בכל יום שהעורך נעדר מהעיתון הוא בקושי יכול לפעול. המנכ"ל עצור. פעילים אחרים בעיתון עצורים והנזק קשה מנשוא".
הוא ציין כי אין בסיס לאפשרות של שיבוש הליכי חקירה, וציין: "האפשרות שהוא יביא לשיבוש במובן זה שישפיע על אחת מחברות האם - צריכה להיבדק ברצינות. זו לא טענה רצינית במובן האמיתי. אדם במעמדו של החשוד, בערכו ובחוסר המעורבות שלו בפלילים - שהוא יעיז לנסות לשבש בסיטואציה כזאת - זו טענה לא רצינית בעיניי". הוא ביקש לשחרר את גרוסמן למעצר בית מלא.
עו"ד ישראל קליין המייצג את המנכ"ל הדגיש כי ההקלטות שהושמעו למרשו בחקירה דווקא מוכיחות כי התנגד לכל מעשה של סחיטה באיומים. עו"ד קליין תהה לגבי עיתוי המעצרים בזמן ההפגנות נגד גיוס לצה"ל, שמונהיג הפלג הירושלמי, ושאל אם אין כאן ניסיון לפגוע בעיתון ולמנוע מאנשים להטיף נגד לגיוס חרדים.
טענה זו הועלתה גם במהלך ימי המעצרים על ידי פעילים בפלג הירושלמי, שהסבירו כי המעצרים הם החלטה פוליטית. הוא התייחס לראיון של סגן שר הביטחון וטען כי "הוא אומר שבחסות המשטרה קיבלנו החלטה פוליטית להילחם במחאה נגד הגיוס על זה שאנחנו רותמים את המשטרה להילחם בפאן הכלכלי של פלס. לטענתך הוא שיקר".
רס"ר קוריאט הבהיר: "נפתחה חקירה ומהחומרים עולים עבירות קשות מאוד של סחיטה אלימה של מנגנון משומן של כמה אנשים. לכל גורם יש תפקיד מסוים במערך שנועד לסחוט. המתלונן מכנה את המערך שמופעל נגדו פרוטקשן. אין לזה שום קשר לגיוס. אנו לא קיבלנו הוראה לפתוח בנושא חקירה בגלל גיוס".
השופט עמית מיכלס האריך את מעצרם את יום שני וציין כי עיקר העילה היא חשש לשיבוש. החשודים ביקשו לאפשר להיפגש עם רב בבית המעצר טרם כניסת שבת על מנת לתאם את הנהלים לקראת השבת.