שתף קטע נבחר

 

בג"ץ אסר לדון על הקמת מועצה תעשייתית במתחם בז"ן

ראשי הערים קרית אתא, חיפה, נשר וזבולון עתרו נגד כוונת הוועדה הגיאוגרפית לדון בהקמת מועצה תעשייתית במתחם, בטענה כי מדובר ב"גוף בו יגדל עשרות מונים כוחם של המפעלים המזהמים". בג"ץ קיבל את טענתם והוציא צו זמני נגד קיום הדיון. משרד הפנים: "נבקש לבטל את הצו"

בג"צ אסר על הוועדה הגיאוגרפית לדון בנושא הקמת מועצה תעשייתית במתחם בז"ן. השופט חנן מלצר הוציא אמש (ה') צו זמני האוסר על הוועדה הגיאוגרפית לבחינת מעמד בתי הזיקוק לקיים דיון בנושא הקמת מועצה מקומית תעשייתית במתחם בז"ן. זאת בעקבות עתירה שהגישו עיריית קרית אתא, עיריית חיפה, נשר והמועצה האיזורית זבולון.

 

הוועדה הגיאוגרפית בוחנת: הפיכת מתחם בתי הזיקוק למועצה עצמאית

 

ההחלטה ניתנה על רקע חתימת שר הפנים על הרחבת סמכויותיה של הוועדה לפני כחודש. במשרד הפנים הסבירו כי יתרונות הפיכת בז"ן למועצה תעשייתית, יהיו בדגש על ניהול המתחם באופן מיטבי בפן הסביבתי; השקעת תקציבים רבים יותר בנראות ובפיתוח המתחם, לאור הותרת תקציב רב יותר במסגרת פעילותו השוטפת; והפחתה משמעותית בלחצי גביית הארנונה וחלוקת ההכנסות מצד הרשויות המקומיות.

 

"ניגוד אינטרסים מובנה בתחום איכות הסביבה"

העתירה נגד התוכנית הוגשה באמצעות עו"ד אילן שבית-שטריקס ממשרד חיים צדוק ושות'. משרד הפנים הודיע כי הוא בוחן את הפיכת מתחם בתי הזיקוק (בז"ן) ומתחם קרקעות הצפון (תש"ן) באזור חיפה למועצה מקומית תעשייתית וגריעתו מתחום השיפוט של עיריית חיפה. בעתירה טוענים כי המהלך בא וטורף את כל הקלפים, וכי מדובר ב"שינוי תהומי, המהווה ריקון מתוכן של עבודת הועדה לחקירה לאיחוד רשויות ושינוי גבולות באזור חיפה. "מדובר בהתנהלות תמוהה", נכתב. "בהעלאה מן האוב של רעיון, אשר נדון לפניי ולפנים כבר בעבר ואשר הוכרע למעשה, עם כל הכבוד- כרעיון עוועים".

 

לטענת עיריית חיפה והמועצות "מועצה מקומית תעשייתית היא למעשה שם נרדף לגוף בו יגדל עשרות מונים כוחם של המפעלים המזהמים". בעתירה הם מצטטים מתוך דו"ח וועדת החקירה לגבולות שיפוט מ- 2003, שדחה את הרעיון "הממוחזר" וקבע "במועצה מקומית תעשייתית מובנה ניגוד אינטרסים בתחום איכות הסביבה".

 

אם לא די בכך, לטענתם משרד הפנים כבר שלל בעצמו את הרעיון וכעת סותר את עצמו. בשנת 2004 עתרה חברת בז"ן נגד ההחלטה, ואילו במשרד הפנים נאלצו להגיב. אז טענו במשרד הפנים כי האינטרס הציבורי הוא שמתחם המפעלים המזהמים יהיה תחת אחריות הרשויות ולא מועצה תעשייתית. "במצב דברים זה האינטרס המובהק של הרשות המקומית הוא לדאוג לתושביה ולטפל בכל ההיבטים, לרבות היבטי איכות הסביבה הקשורים במתחם". לדברי משרד הפנים דאז. "הניסיון הקיים בישראל לגבי הקמת מועצה תעשייתית הינו בעייתי".

 

בעתירה אף תמהו על העיתוי של התיקון המבוקש, ממש בסמוך להחלטת בית המשפט על ריקון מיכל האמוניה. "עוד לא יבש הדיו על פסק הדין, ובסמיכות זמנים הדוקה לכך, נמצא פתאום הצורך ב'תיקון' כתב ההסכמה... השיקולים הזרים העולים מסמיכות זו מדברים בעד עצמם".

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "משרד הפנים מכבד את החלטת בית המשפט למתן צו ארעי, אך יבקש בתגובתו מבית המשפט לבטל את הצו שניתן. משרד הפנים רואה בועדה הגיאוגרפית באזור חיפה, גורם מקצועי וציבורי בלתי תלוי, המתאים ובראוי לדון בסוגיה, כמו גם בסוגיות רוחב הנוגעות למרחב חיפה והיא הממליצה לשר הפנים, בהתאם לחוק. החלטת השר כי הועדה הגיאוגרפית באזור חיפה תדון, בסוגיית הקמת מועצה תעשייתית נובעת, בין היתר, מתוך ראיה סביבתית הבוחנת את ההשפעות הסביבתיות, הבאות לידי ביטוי בשיוך מוניציפלי כזה או אחר. שר הפנים אריה דרעי החליט על הקמת 6 ועדות גיאוגרפיות קבועות לחלוקת הכנסות, שינוי גבולות ושינוי מעמד מוניציפלי על מנת שיבחנו את הסוגיות באופן עמוק ומרחבי, תוך עבודה ציבורית בלתי תלויה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה
צילום: אילן מלסטר, המשרד להגנת הסביבה
מומלצים