בעקבות בג"ץ המרכולים: החרדים פרשו מהקואליציה של חולדאי
נציגי ש"ס ויהדות התורה הודיעו לראש העיר ת"א על עזיבתם במחאה על חילול השבת שייגרם מהפעלת החנויות בשבת. לדבריהם: "זו פגיעה קשה בצביון היהודי. לא יכולים להשלים עם ההפרה הערכית החמורה"
תגובת החרדים בתל אביב לבג"ץ המרכולים בשבת: שני נציגי ש"ס ויהדות התורה בקואליצייה העירונית, נתן אלנתן ונפתלי לוברט, הודיעו הערב (יום ב') לראש העיר רון חולדאי על פרישתם המיידית. זאת בעקבות החלטת בג"ץ לאפשר פתיחת מרכולים בשבת - פסיקה שניתנה בעקבות עתירת העירייה.
לפרישה לא אמורה להיות השפעה על היציבות של תומכי חולדאי, משום שהקואליציה שלו מונה 29 מ-31 חברי מועצה. גורם במועצת העיר אמר: "נסתדר גם בלעדיהם".
ההחלטה על הפרישה התקבלה בהוראת גדולי ישראל, שנמסרה לשר הפנים אריה דרעי (ש"ס) ולשר הבריאות יעקב ליצמן (אגודת ישראל), כמחאה על חילול השבת בעיר. בהודעתם נכתב שלא יוכלו לקחת חלק בקואליציה שפועלת ביוזמתה להגברת חילול השבת תוך "שינוי לרעה של הסטטוס קוו ופגיעה קשה בצביון היהודי ומסורת ישראל".
הם ציינו ש"פגיעה בשבת מהווה הפרה ערכית חמורה שאנו לא יכולים להשלים עמה", והוסיפו שמדובר בפגיעה באלפי עובדים שנדרשים לוותר על שהות עם המשפחה שלהם כדי לעבוד ביום המנוחה.
פסיקת בג"ץ מהשבוע שעבר התירה את הפעלתם של 164 עסקים בשבת, בכפוף לתנאים שנקבעו בחוקי העזר של עיריית תל אביב.
סגנית ראש העיר מיטל להבי הגיבה: "צר לי על החלטת חברי הקואלציה לפרוש". לדבריה המהלך בוצע "מטעמים פוליטיים בהוראה של גדולי התורה ולא מסיבה ערכית אמיתית. כל מי שחי בתל אביב מודע לכך שהיא עיר פתוחה ועסקים פועלים ויפעלו בה גם בשבת. כך גם היה לפני שבית המשפט אישרר את החלטת המועצה שהתקבלה בשנת 2013. מדובר בצעד פופוליסטי".
מיקי גיצין, חבר מועצת העיר ומנכ"ל "ישראל חופשית", אמר בתגובה כי "מצער לראות שהציניות של הפוליטיקה הארצית השתלטה גם עליהם (לוברט ואלנתן, ק"נ). שני החברים חיים בעיר שנים ארוכות והיו חלק מהקואליציה כשמאות רבים של עסקים היו פתוחים בשבת. יתרה מזאת, לא הפריע לחברים שהעיריה גבתה קנסות מעסקים והותירה את העיר פתוחה בשבת. פתאום עכשיו כשיש הסדרה הם נזכרים. תל אביב יפו תישאר עיר חופשית שבה כל התושבים מרגישים בבית - חרדים, מסורתיים, דתיים וחילונים כאחד".
חבר מועצת העיר איתי פנקס-ארד אמר כי "הדרך היחידה והדמוקרטית של עמיתינו נציגי הציבור החרדי בעיר להשפיע היא באמצעות איזון עם הצרכים של הרוב החילוני בעיר. האיזון השפוי והרצוי בעיר הזו לא יהיה העתק של בני ברק, ואם הם פתוחים לשיח ריאלי וכן על המציאות הרצויה בעיר - יש להם עם מי לדבר אבל זה לא משחק של צד אחד. כך או כך - עיריית תל אביב-יפו ומועצתה מחויבות לייצג נאמנה את הצרכים והרצונות של תושבי ותושבות המטרופולין ואורחיו".