גם לכיתה ג': קייטנות הקיץ בבתי הספר - כל הפרטים
תוכנית "בתי הספר של החופש הגדול" של משרד החינוך מתרחבת - באיחור - אולם לא תכלול את ילדי הגנים. מתי מתחיל הרישום? כמה משלמים? מה התכנים בקייטנות? המדריך המלא להורים
לפני כשלוש שנים הציג שר החינוך דאז שי פירון את תוכנית הדגל שלו "בתי הספר של החופש הגדול". הבשורה להורים הייתה גדולה: במהלך שלושת השבועות הראשונים של החופש הגדול הם יוכלו לרשום את ילדיהם למסגרת חינוכית שיפעילו משרד החינוך והרשויות המקומיות בעלות של עד 450 שקלים, בהתאם למדרג הסוציו-אקונומי של הרשות.
לפי התוכנית המקורית, בסוף שנת הלימודים תשע"ד (2014) היו אמורים לקחת חלק בתוכנית תלמידי כיתות א' ו-ב', בסוף תשע"ה (2015) התוכנית הייתה אמורה להתרחב גם לכיתות ג' ו-ד', ובסוף תשע"ו, בשנה שעברה, הייתה אמורה התוכנית להיות מיושמת בכל גילאי היסודי (א'-ו') ובגני הילדים.
אלא שתכנונים לחוד ומציאות לחוד. ב-2014 התוכנית אכן יושמה בכיתות א' ו-ב', אולם מאז לא הורחבה כמתחייב. למעשה, רק בסוף שנת הלימודים הנוכחית (תשע"ז), ובאיחור של שלוש שנים, תורחב התוכנית סוף-סוף גם לכיתות ג'. כיתות ד'-ו' וגני הילדים יצטרכו לחכות.
הסיבה הראשונה שבגללה לא הורחבה התוכנית הייתה פיזור הכנסת ה-19 והקושי של הממשלה לאשר את התקציב. בהמשך התוכנית לא הורחבה מפני שהתקציבים שיועדו לה הועברו לתוכנית אחרת: צמצום מספר התלמידים בכיתה ביוזמת שר החינוך הנוכחי נפתלי בנט.
הורים לילדים בגנים הביעו בימים האחרונים אכזבה לנוכח העובדה שילדיהם לא יוכלו להשתתף השנה בתוכנית וייאלצו לשלם סכומים גבוהים מאוד עבור המסגרות בקיץ. לטענתם כי נכון היה להרחיב את התוכנית השנה דווקא לגני הילדים, מפני שלטענתם הם זקוקים יותר למסגרת מאשר תלמידי כיתות ג'.
רישום
השנה כאמור תורחב התוכנית לראשונה וייקחו בה חלק תלמידי א'-ג'. משרד החינוך פרסם "קול קורא" לרשויות המקומיות שרוצות להירשם לתוכנית. לאחר מכן, לקראת תחילת מאי, כל רשות תפרסם את מועדי ואופן הרישום לטובת ההורים.
ההורים שבחרו לשלוח את ילדיהם לקייטנות הקיץ של משרד החינוך מאז החלו – מרוצים מאוד. לפי נתוני משרד החינוך, בתשע"ד (2014) לקחו חלק בתוכנית 168,094 תלמידים. בתשע"ה (2015) עלה המספר ל-185,060 ובתשע"ו (2016) לקחו חלק בתוכנית 203,411 תלמידים ותלמידות. ההערכה היא כי בקיץ הקרוב יירשמו למסגרות הקיץ של משרד החינוך כ-450 אלף תלמידים ותלמידות.
"זה יהיה מאתגר לחפש לתלמידי כיתות ג' תכני עיסוק שונים ואחרים מאשר לתלמידי כיתות א' ו-ב", אמר אבי קמינסקי, יו"ר איגוד מנהלי מחלקות החינוך בשלטון המקומי. "אנחנו נחל בקרוב בהכנות לקראת הקיץ על מנת לייצר לתלמידים את החוויה הטובה ביותר".
שעות ועלויות
בתי הספר של החופש הגדול יחלו לפעול השנה ב-1 ביולי ויימשכו עד 21 ביולי, בימים ראשון עד חמישי, בין השעות 8:00 ל-13:00. הם יפעלו בכל רחבי הארץ, בבתי הספר בחינוך הרשמי ובחינוך המוכר שאינו רשמי.
הורים שמתגוררים ברשויות הנכללות באשכולות 1-4 לפי דירוג הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לא ישלמו על הפעילות, ומשרד החינוך יממן באופן מלא את ההשתתפות ילדיהם. מדובר ביישובים כמו ירושלים, רמלה, עכו, נצרת, לוד, אום אל פחם, רהט ועוד.
הורים המתגוררים ברשויות באשכולות 5-7 ישלמו עבור על ילד 300 שקל. מדובר ברשויות כמו אשדוד, אשקלון, ראשון לציון, נתניה, חיפה ועוד. ברשויות אלה תחויב הרשות המקומית להעמיד מערך מלגות לטובת הורי התלמידים שמתקשים לעמוד בתשלום.
ברשויות באשכולות 8-10 ישלמו ההורים 450 שקל עבור על ילד. באשכולות הללו נמצאות בין היתר הוד השרון, הרצליה, כפר סבא, תל אביב ומודיעין.
תכנים
בכל שנה מוגדר נושא מרכזי, שמשמש ציר מארגן לכל הפעילויות, ממנו יבחר כל מוסד או תבחר כל רשות את הייחודיות שלו. לפי החלטת שר החינוך בנט, שנת הלימודים הנוכחית עומדת בסימן "אחדות ירושלים", וגם ב"בתי הספר של החופש הגדול" נושא המרכז יהיה ירושלים. זה יבוא לידי ביטוי בלמידה מגוונת באמצעות חוגי העשרה, ספורט, חינוך סביבתי, מעורבות חברתית, האחר הוא אני, מועדון קריאה, סדנת כתיבה יוצרת ועוד.
כמו כן תתקיים פעילות משותפת לתלמידים והוריהם בנושא המרכז השנתי, בכל בתי הספר בו זמנית, בשעות אחר הצהריים. ביום האחרון של בתי הספר של החופש הגדול תתקיים פעילות משותפת לילדים ונוער שתעמוד בסימן "מעורבות חברתית בקהילה" ותהיה בין השעות 10:00 עד 13:00.
צוותי הוראה ומדריכים
מספר התלמידים הממוצע בקבוצה יעמוד על 28 בחינוך הרגיל ושבעה תלמידים בכיתות החינוך המיוחד הנכללות בתוכנית. כמו בעבר, גם השנה מי שיעביר את הפעילות במשך שלושת השבועות הללו יהיו מורים, סטודנטים להוראה, מדריכים מתוכניות העשרה כמו קרן קרב, שיקבלו על כך תשלום נוסף.
בכל בית ספר ימונה רכז לניהול התוכנית, כשהעדיפות היא למישהו מצוות בית הספר. מנהל או מנהלת בית הספר רשאים לבחור לשמש בעצמם כרכזי התוכנית. בכל מקרה, רכז התוכנית חייב להיות בעל תעודת הוראה או בוגר אוניברסיטה בתחום החינוך או בוגר מכללה להוראה מוכרת ובעל ותק של שלוש שנות הוראה לפחות.
"לא הייתה לי התלבטות"
לנית צבר תרשום השנה את בתה הלומדת בכיתה ג' בבית הספר הדו-לשוני בירושלים לקייטנת הקיץ של החופש הגדול. "לא הייתה לי התלבטות", אמרה צבר, "שניים מילדיי היו בזה בשנים קודמות והייתי מאוד מרוצה. מעבר לעובדה שזה מספק נחיתה רכה לילדים לחופש הגדול, כי הם עדיין בתוך בית הספר ועם החברים שלהם, זה מאוד מקל כלכלית. מעבר לזה התכנים באמת מעניינים, וזה לא הופך לבייביסיטר. אין ספק שזה נותן מענה מצוין לשלושת השבועות הראשונים של החופש הגדול".
עינת גבריאלי, יו"ר ועד הגנים בגבעתיים ואימא לילד בגן חובה, אמרה: "אני חושבת שלא יעלה על הדעת שלפני שחשבו איך דואגים לילדי הגנים שלא יכולים להישאר לבד בבית, מרחיבים את התוכנית לילדי כיתות ג' שפעמים רבות כלל לא נרשמים לצהרונים. אני חושבת שכן היה מקום לחשוב על תעדוף אחר. הקייטנות מאוד יקרות, אבל לא תהיה לי ברירה אלא לשלם. גני הילדים הופכים להיות אחרונים ברשימה, וחבל".
מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב אמר: "השנה הרחבנו את הפעילות גם לילדי כיתות ג', ואנחנו עדים לגידול מאוד מרשים במספר התלמידים שיגיעו הקיץ הזה למסגרות החינוכיות של משרד החינוך. אנחנו מעניקים מסגרות קיץ איכותיות שמופעלת על ידי צוותי הוראה מקצועיים, בתשלום אפסי עבור השכבות החלשות, או בתשלום סמלי עבור השכבות החזקות. אני מזמין את ההורים, מכל רחבי הארץ, לרשום את ילדיהם למסגרות הקיץ שלנו".
מהמרכז לשלטון מקומי נמסר: "כגורם האחראי על יישום התוכנית בפועל, השלטון המקומי מברך על המשכה גם בקיץ הקרוב ועל הרחבתה גם לילדי כיתות ג'. התוכנית עונה לצורך הכרחי וקריטי של ההורים בחודשי הקיץ ואנו נמשיך ונתמוך בה גם בעתיד, עד ליישומה המלא".