ארה"ב החלה בהצבת מערכת יירוט טילים בדרום קוריאה
סוכנות הידיעות הדרום קוריאנית דיווחה כי משאיות הובילו את חלקי מערכת ההגנה המתקדמת האמריקנית THAAD לאתר פריסה בדרום המדינה. המהלך מגיע יום אחרי שהרודן קים ערך תרגיל צבאי מסיבי, ויום לפני דיון נדיר בנושא המתיחות שטראמפ צפוי לערוך עם 100 חברי הסנאט
המתיחות גוברת: הצבא האמריקני החל להציב את מערכת ההגנה מפני טילים האמריקנית THAAD בדרום קוריאה. כך דיווחה הלילה (ד') סוכנות הידיעות הדרום קוריאנית "יונהאפ". התמרון, שנעשה למרות התנגדותה של סין, מגיע על רקע המתיחות ההולכת וגוברת בין צפון קוריאה לארה"ב לאור איומי הגרעין של הרודן קים ג'ונג און.
משרד ההגנה הדרום קוריאני אישר את הדיווח ומסר בהודעה כי המערכת צפויה להיות מבצעית עד סוף השנה. "דרום קוריאה וארה"ב פועלות להבטיח יכולת מבצעית מוקדמת של המערכת, בתגובה לאיום הגרעין והטילים הגובר של צפון קוריאה", נמסר. ארה"ב הטיסה בחודש שעבר את חלקי המערכת לדרום קוריאה.
אתמול דווח כי צפון קוריאה ערכה תרגיל צבאי ענק במזרח המדינה שכלל ירי ארטילרי מסיבי. הרודן קים אף פיקח על התרגיל, שנערך לאחר שטראמפ הורה על זימון 100 חברי הסנאט להשתתף בתדרוך נדיר ומיוחד בבית הלבן בעניין המתיחות בין המדינות. בדיון הדרמטי, שייערך היום בשעה 22:00 שעון ישראל, צפויים להשתתף גם מזכיר המדינה רקס טילרסון, שר ההגנה ג'יימס מאטיס, מנהל המודיעין הלאומי דן קוטס והרמטכ"ל האמריקני גנרל ג'וזף דנפורד.
הלילה דווח כי משאיות שנושאות את חלקי מערכת ההגנה המתקדמת הגיעו לאתר הפריסה המתוכנן בדרום קוריאה - לשעבר אזור מגרשי גולף במדינת סיונג'ו הדרומית. מערכת THAAD האמריקנית נועדה ליירט טילים בליסטיים לטווח קצר ובינוני. ארה"ב החלה בתמרון חלקים ראשונים של המערכת בתחילת החודש שעבר, לאחר שצפון קוריאה ערכה ניסיונות שיגור של ארבעה טילים בליסטיים.
ארה"ב ודרום קוריאה החליטו לפרוס את המערכת בעקבות איומי צפון קוריאה, אך סין מצדה התנגדה בטענה כי המהלך לא ירתיע את הצפון ורק יערער את היציבות הביטחונית באזור. עוד דווח כי סין אף החרימה כמה חברות דרום קוריאניות כמחאה על הצבת המערכת.
אמש התייחס טראמפ למתיחות במהלך פגישה שקיים עם השגרירים במועצת הביטחון של האו"ם. "מועצת הביטחון חייבת להיות מוכנה להטיל סנקציות נוספות וקשות יותר כעונש על תוכנית הגרעין ותוכנית הטילים הבליסטיים של צפון קוריאה. זה איום אמיתי לעולם – אם אנחנו רוצים לדבר על זה או לא. צפון קוריאה היא בעיה עולמית גדולה וזו בעיה שאנחנו חייבים לפתור סוף סוף. אנשים עצמו את עיניהם עשרות שנים ועכשיו הזמן לפתור את הבעיה. הסטטוס קוו בצפון קוריאה בלתי מתקבל על הדעת", אמר טראמפ.
התרגיל הצפון קוריאני אתמול נערך על רקע עגינת צוללת האמריקנית בדרום קוריאה, והצבת נושאת מטוסים וספינות באזור. דווח כי הצבא הצפון קוריאני ערך את התרגיל במסגרת ציון יום ייסוד הצבא של המדינה המבודדת. "הצבא שלנו מוכן לשים סוף לרמאות והסחיטה הגרעינית ההיסטורית של ארה"ב", נכתב במאמר המערכת של עיתון בצפון קוריאה. "אין גבול לכוח האדיר של צפון קוריאה בדמות ציוד צבאי מתקדם".
גורמים אמריקניים רשמיים הביעו לאחרונה דאגה הולכת וגוברת מניסויי הגרעין ומניסויי הטילים של צפון קוריאה, וגם מהאיומים שלה לתקוף את ארה"ב ואת בעלות בריתה האסייתיות. טראמפ ערך שיחת טלפון עם נשיא סין שי ג'ינפינג בתחילת השבוע, ובו אמר כי מעשיה של צפון קוריאה מערערים את היציבות באזור. שי קרא בשיחה לארה"ב ולצפון קוריאה לגלות איפוק. שיחת הטלפון הייתה השנייה בין השניים מאז פגישתם בפלורידה בתחילת החודש. טראמפ דרש לאחרונה מסין לגלות מעורבות רבה יותר בניסיון לרסן את צפון קוריאה.
"האופציה הצבאית נועדה להרתיע"
ד"ר אלון לבקוביץ', מומחה לצפון אפריקה ממכללת בית ברל והאוניברסיטה העברית, אמר לאולפן ynet בהתייחסותו לנושא כי "ניסוי גרעיני לא ישנה דבר במאזן האסטרטגי בין ארצות הברית לבין קוריאה הצפונית, אבל יש פה מסר של נשיא חדש, דונלד טראמפ, שהוא לא יתנהג כמו אובמה ולא יגלה סובלנות. השאלה מה ארגז הכלים שיאפשר לו להגיב מול קוריאה הצפונית".
ד"ר לבקוביץ' הוסיף כי "האופציה הצבאית היא בעיקר על מנת להרתיע, לא בשביל לפעול. אם מחליטים לנקוט אופציה צבאית היא צריכה להיות מאוד מוגבלת, בעיקר מהחשש שלקוריאה הצפונית יש צבא של כמיליון חיילים. החשש המרכזי הוא שאי הבנה תוביל לעימות בלתי רצוי. משמעות האופציה הצבאית היא להעביר מסר. נשאלת השאלה מה האמריקנים רוצים להשיג אם הם יפעלו צבאית. לאף אחת ממדינות האזור אין רצון כזה".