חזית חדשה: טראמפ במלחמת סחר עם קנדה
ארה"ב הודיעה כי תטיל מס על ייבוא עץ מקנדה - מהלך המשפיע על שוק בשווי של כ-5.66 מיליארד דולרים. טראמפ: "קנדה הערימה על המנהיגים שלנו במשך שנים, לא מפחד ממלחמת מסחר". ראש ממשלת קנדה טרודו: "טענות חסרות בסיס, נגן על האינטרסים של תעשיית העץ"
אחרי סין ומכסיקו, הנשיא טראמפ פותח חזית חדשה במלחמת המסחר מול השותפה הכלכלית הגדולה ביותר של ארצות הברית - קנדה. ממשל טראמפ הודיע על הכוונה להטיל מס על ייבוא עץ מהשכנה מצפון, ומאיים במלחמת מסחר כשמנגד סובלת תעשיית החלב האמריקנית מהגבלות בקנדה.
המחלוקת בין המדינות בנושא עצים קנדיים שנועדו לבנייה ומוצרי חלב אמריקניים היא ארוכת שנים, אך רק לאחרונה נעשתה גלויה. הנשיא טראמפ צייץ אתמול (יום ג'), לפנות בוקר: "קנדה הקשתה מאוד על עשיית עסקים עם מייצרי החלב בוויסקונסין ובמדינות נוספות בגבול. לא נסכים לזה! צפו".
שעות קודם לכן, מחלקת המסחר האמריקנית הודיעה על כוונתה להטיל מס בגובה 20% בממוצע על ייבוא העץ - מהלך המשפיע על יבוא בשווי של כ-5.66 מיליארד דולרים. מזכיר המסחר ווילבור רוס, שהכריז על הטלת המסים, כינה את קנדה בת ברית קרובה, אך אמר כי הדבר אינו מאפשר לה "לא לשחק לפי הכללים". קבלנים אמריקנים מיהרו לגנות את ההחלטה בטענה כי המהלך יגרום לעלייה במחירי בתים חדשים.
"אנשים לא מבינים שקנדה הקשתה מאוד על ארה"ב. כולם חושבים שקנדה נהדרת, גם אני אוהב את קנדה, אבל הם הערימו על המנהיגים שלנו במשך שנים", אמר טראמפ אתמול לבכירים בתחום החקלאות, "אנו לא רוצים להיות מנוצלים על ידי מדינות אחרות, וזה ייפסק במהרה". טראמפ ציין כי אינו מפחד "ממלחמת מסחר" עם קנדה.
ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, התקשר לטראמפ למחות על המהלך. טרודו דחה את "הטענות חסרות הבסיס" נגד המשק הקנדי ואת "ההחלטה הלא הוגנת" להטיל מסים. בהודעה מטעם לשכתו נמסר עוד כי טרודו הבטיח ש"הממשלה תגן באופן נחרץ על האינטרסים של תעשיית העץ הקנדית". בנוסף צויין כי השניים הסכימו כי חשוב לנהל משא ומתן בנוגע לפשרה בנושא. הבית הלבן מסר כי שיחת הטלפון הייתה "מאוד חברותית".
המתחים האחרונים מפתיעים, שכן ארה"ב וקנדה הן בין הכלכלות הפתוחות ביותר בעולם ונהנות ממסחר משגשג ובין יבשתי. בשנה שעברה ארצות הברית מכרה לקנדה סחורות בהיקף של 267 מיליארד דולרים, בראשם כלי רכב ומכונות - מספר הגבוה מהמסחר מול כל מדינה אחרת. קנדה מכרה לארה"ב סחורות בהיקף של 278 מיליארד דולרים, בראשם דלקים וכלי רכב. "המסים על יבוא עץ קנדי הם מכה קשה למדי", אמר בכיר במכון פיטרסון לכלכלה בינלאומית, "המסר כאן הוא שארה"ב לא רק מדברת בצורה נוקשה, אלה גם פועלת בהתאם".
חילופי הדברים מגיעים חודשיים לאחר ששני המנהיגים קיימו פגישה חברותית שבה אמר טראמפ כי יחסי הסחר הדו-צדדיים זקוקים ל"שינויים קלים" בלבד. הסערה הנוכחית דירדרה את הדולר הקנדי לשפל של 14 חודשים.