עוד ועוד מגדלים: מחצית מהבנייה במרכז - התחדשות עירונית
52% מהתחלות הבנייה באזור המרכז הן במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית, כך עולה מנתוני הלמ"ס. "השטחים הירוקים כמעט ונגמרו - ואנחנו נראה יותר ויותר מגדלים ותחבורה המונית", מסביר יו"ר מרכז הבנייה הישראלי. ומה קורה ביתר חלקי הארץ? צפו בראיון באולפן ynet
המגבלות הביורוקרטיות לא עוצרות את שיטפון ההתחדשות העירונית: יותר מחצי (52%) מהתחלות הבנייה במחוז תל אביב במהלך 2016 הן במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית, כך עולה מניתוח נתוני הלמ"ס שערך מרכז הבניה הישראלי.
עוד בערוץ הנדל"ן
"לא מדובר במגמה - אלא ממש במהפכה בתחום הדיור, שתתפשט גם לשאר חלקי הארץ", מסביר ערן רולס, יו"ר המרכז. "השטחים הירוקים כמעט ונגמרו במרכז הארץ, ואנחנו נראה יותר ויותר מגדלים ותחבורה המונית. אני מאמין שבתוך שלוש עד חמש שנים חצי מהבנייה בכל הארץ תהיה במסגרת פרויקטים של פינוי בינוי ותמ"א". צפו בראיון באולפן ynet:
מהבדיקה עולה כי במהלך 2016 החלה בנייה של 7,970 יחידות דיור במסגרת התחדשות עירונית, לעומת בניית 7,522 דירות במהלך 2015 - עלייה של כ-6%. הבדיקה נערכה לקראת הוועידה הלאומית להתחדשות עירונית שתתקיים ב-7-8 במאי.
העלייה הנמוכה יחסית במהלך 2016 בהתחלות בנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית מוסברת בקיפאון ששרר בתחום בשנה האחרונה. "במשך כמעט כל שנת 2016 הענף קפא במקום והמתין להחלטה ממשלתית לגבי חישוב זכויות. אני מעריך שאילולא אותו קיפאון, היקפי התחלות הבנייה בתחום ההתחדשות העירונית היו משמעותיות הרבה יותר", מסביר אודי בלום, מנכ"ל חברת מטרופוליס, המתמחה בתחום ההתחדשות העירונית.
העלייה העיקרית בהיקף התחלות הבנייה נרשמה כאמור במחוז המרכז (הכולל את ערי השרון). במהלך 2016 החלה בנייתן של 1,996 דירות במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית במחוז, לעומת 1,664 דירות במהלך 2015 - עלייה של כ-20% תוך שנה.
אבי נאור, מנכ"ל ושותף בראדקו 38 מקבוצת רפאלי, חברה המתמחה בקידום של פרויקטים להתחדשות עירונית, מציין כי "הציבור במרכז הארץ מבין היום את התכניות, הרשויות המקומיות התמקצעו והתייעלו כדי לקדם פרויקטים כאלו, ולהערכתי החלק הארי מהפרויקטים ביזמות באזורי הביקוש בישראל תתבצע בשנים הבאות בתחום ההתחדשות העירונית".
הורסים יותר, מחזקים פחות
מהנתונים עולה עוד כי פרויקטים של תמ"א 38 הריסה ובנייה מחדש זוכים לעדיפות לעומת פרויקטים של חיזוק ותוספת קומות. כ-59% מהתחלות הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית ב-2016 במחוז תל אביב היו במסגרת של הריסה ובנייה מחדש (פינוי בינוי ותמ"א 38/2), לעומת 30% במסגרת חיזוק ותוספת קומות.
הנתונים במחוז המרכז מאוזנים יותר, כאשר 24% מהתחלות הבנייה היו במסגרת הריסה ובנייה ו-27% מההתחלות הן בפרויקטים של חיזוק ותוספת קומות.
לדברי אמיר לוטן, מנהל מחלקת התחדשות עירונית בקבוצת משולם לוינשטין, המקימה פרויקטי התחדשות עירונית, "הנתונים מעידים על הלך הרוח של השוק - היזמים, הדיירים ואפילו מרבית הרשויות מעדיפים ביצוע פרויקטים מסוג הריסה ובנייה מחדש. אמנם הדבר מביא לצפיפות גבוהה יותר, אך הדיירים מעדיפים זאת כי הם מקבלים דירות חדשות ובניין חדש ובנוסף לכך הם לא צריכים לחיות בתוך אתר בנייה במשך כל תקופת ביצוע העבודות".
עלייה בהתחדשות העירונית גם בצפון
במחוז חיפה מתרכזת כמעט כל יתר פעילות התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית. בשנת 2016 החלה בנייתן של 882 דירות במסגרת הריסה ובנייה מחדש, לעומת 875 דירות במהלך 2015. חיים קראדי, סמנכ״ל השיווק בחברת פרשקובסקי, הבונה את פרויקט הפינוי בינוי הגדול בחיפה בהיקף של כ-500 יח״ד שכונת נווה שאנן, מעריך כי ״בשנים הקרובות התחדשות עירונית בחיפה תתפוס תאוצה ועפ"י נתוני העירייה ישנם 15 מתחמים שיעברו התחדשות עירונית, מתוכם כבר 10 מאושרות".