תדרוך סנאטורים בבית הלבן: "ערוכים להגן על עצמנו"
בצל החשש ממלחמה ערך ממשל טראמפ תדרוך חריג בבית הלבן ל-100 הסנאטורים על המשבר עם צפון קוריאה. אחריו פרסמה וושינגטון הודעה רשמית: "מטרת טראמפ היא להחריף את הסנקציות על פיונגיאנג ולפרקה מגרעין בדרכי שלום, אך אנו ערוכים ומוכנים גם להגן על עצמנו ועל בעלות בריתנו". הבית הלבן: "גם סין רואה כעת בצפון קוריאה איום עליה"
כל 100 חברי הסנאט האמריקני התכנסו אמש (ד') בבית הלבן לתדרוך חריג מאוד שאליו זימן אותם ממשל טראמפ בעניין המתיחות עם צפון קוריאה. בתדרוך, שנפתח ב-22:00 שעון ישראל ונמשך כשעה וחצי, השתתפו מזכיר המדינה רקס טילרסון, שר ההגנה ג'יימס מאטיס, מנהל המודיעין הלאומי דן קואטס, וראש המטות המשולבים של צבא ארה"ב ג'וזף דנפורד. רבים מחברי הקונגרס קיוו למצוא בתדרוך משהו שרבים מהם מתלוננים שחסַר בשבועות האחרונים: מדיניות ברורה של הנשיא טראמפ בנוגע לטיפול בצפון קוריאה.
זמן קצר אחרי תום התדרוך פרסמה ארה"ב הודעה רשמית שבה נאמר כי מטרת המדיניות של טראמפ היא להפעיל לחץ על צפון קוריאה באמצעות החרפת הסנקציות וחתירה לנקיטת צעדים דיפלומטיים בצוותא עם בעלות בריתה ושותפיה של ארה"ב. בהודעה נאמר כי ארה"ב חותרת לפירוק חצי האי הקוריאני מנשק גרעיני בדרכי שלום, אבל "אנחנו מוכנים להגן על עצמנו ועל בעלות בריתנו". וושינגטון הדגישה כי היא נכונה לנהל משא ומתן על פירוק חצי האי הקוריאני מגרעין.
שעה קלה אחרי תחילת התדרוך אמר גורם בכיר בבית הלבן, שנשאר בעילום שם, כי התדרוך נועד להבהיר לסנאטורים עד כמה רציני האיום הנשקף מצפון קוריאה. "אנחנו נשארים ערניים למקרה שצפון קוריאה תבצע ניסוי גרעיני או ניסוי טילים", אמר. הבכיר הוסיף כי כעת סין – בעלת בריתה המסורתית של צפון קוריאה – רואה בצפון קוריאה איום לאינטרסים הסיניים ולביטחונה של סין.
הסנאטור כריס קונס, דמוקרט וחבר ועדת יחסי החוץ של הסנאט, אמר בתום התדרוך כי הוא היה "מפכח". הוא אמר כי בתדרוך הובהר כמה מחשבה מוקדשת לאופציה הצבאית – אם יזדקקו לה.
בדרך כלל לצורך תדרוכים בענייני ביטחון לאומי נציגי הממשל הם שנוסעים לקונגרס כדי לעדכן את חברי הסנאט ובית הנבחרים, אבל הלילה הסנאטורים הם שהגיעו לבית הלבן. אחרי התדרוך שנערך להם שם יצאו ארבעת הבכירים שהשתתפו בו בדרכם לגבעת הקפיטול, כדי לערוך תדרוך נפרד לחברי בית הנבחרים.
בשבועות האחרונים גברה מאוד המתיחות בין ארה"ב לצפון קוריאה. ניסויי הטילים שערכה צפון קוריאה והסימנים שהיא עומדת לערוך ניסוי גרעיני שישי הובילו לתגובה חריפה של טראמפ - הוא הכריז כי יש לפתור סוף סוף את בעיית צפון קוריאה וטען כי העולם העלים עין מהנעשה בפיונגיאנג במשך עשרות שנים.
אתמול ערכו ארה"ב ודרום קוריאה תרגיל צבאי גדול, שכלל גם שימוש באש חיה. משרד ההגנה הדרום קוריאני אמר כי כאלפיים חיילים משתי המדינות משתתפות בתרגיל בפוצ'און, כ-50 ק"מ צפון מזרחית לסיאול. התרגיל כולל כ-250 כלי רכב צבאיים ובהם טנקים מסוג K2, רכבי בראדלי משוריינים, מערכת שיגור הטילים MLRS, מסוקי אפאצ'י ומטוסי קרב מסוג A13.
שלשום ערכה צפון קוריאה תרגיל צבאי ענק במזרח המדינה, והוא כלל ירי ארטילרי מסיבי. סוכנות הידיעות הצפון קוריאנית פרסמה תמונות מהתרגיל. הוא נערך ביום השנה ה-85 להקמת צבא העם הצפון קוריאני. הטלוויזיה הצפון קוריאנית שידרה אתמול את תמונותיו של קים ג'ונג און מפקח על התרגיל.
ג'ון מקיין: טראמפ רציני בנוגע לצפון קוריאה
חברים בקונגרס האמריקנים, בהם רפובליקנים, אמרו כי בחודשי נשיאותו הראשונים של טראמפ הייתה תקשורת לקויה בינו לבין הקונגרס, בין השאר משום שהממשל לא אייש מהר מספיק תפקידים חשובים ומשום שגיבוש המדיניות של טראמפ היה אטי. חברים בסנאט אמרו כי הם מקווים שממשל טראמפ יחתור לפתור את המשבר עם צפון קוריאה בדרכים דיפלומטיות ולא בכוח צבאי.
הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם אמר כי אם לטראמפ יש קו אדום בעניין צפון קוריאה – עליו להבהיר אותו. "צפון קוריאה לא תזנח לעולם את שאיפתה לפתח נשק גרעיני אלא אם מחיר הפיתוח שלו יהיה גדול יותר מהתועלת שבו", אמר. "ואם סין וצפון קוריאה יאמינו שתיהן שהנשיא טראמפ לעולם לא יאפשר לזה לקרות – אפשר יהיה לפתור את הבעיה בדרכי שלום". גרהאם והסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין, שניהם נצים בכל הנוגע לענייני ביטחון אבל גם מבקרים של הנשיא טראמפ, נפגשו עם טראמפ לארוחת ערב בבית הלבן השבוע. הם דנו איתו בצפון קוריאה ואחר כך סיפרו כי הם התרשמו שהוא נחוש בעניין.
קודם לכן אמש, בשימוע בקונגרס, אמר מפקד הכוחות האמריקניים באזור האסייתי-פסיפי, אדמירל הארי האריס, כי המערכת להגנה מפני טילים שנפרסת בימים אלה בדרום קוריאה אמורה להיות מוכנה לשימוש מבצעי כבר בימים הקרובים – כשברקע המתיחות הגוברת בין ארה"ב לצפון קוריאה והחשש ממלחמה. בשימוע הביע אדמירל האריס ביטחון שארה"ב יכולה לסכל כל מתקפת טילים של צפון קוריאה על נושאות מטוסים אמריקניות, אבל הוא אמר כי ארה"ב צריכה לבחון את האפשרות לחזק את יכולות ההגנה שלה מפני טילים בהוואי.
האריס אמר כי נקודת המפנה ביחסה של ארה"ב להתרחשויות בצפון קוריאה תהיה כשלשליט צפון קוריאה קים ג'ונג און יהיו היכולות הצבאיות לממש את איומיו על ארה"ב. בדברים אלה התייחס כנראה לתוכנית הטילים של צפון קוריאה ולתוכנית הגרעין שלה. לאחד מחברי הקונגרס אמר האריס בשימוע: "אני לא שותף לביטחון שלך שצפון קוריאה לא תנסה לתקוף את ארה"ב ברגע שתהיה לה היכולת לעשות זאת". האדמירל האריס הדגיש עוד כי ארה"ב רוצה לגרום לקים ג'ונג און לחשוב ביהיגיון, "לא להפיל אותו על ברכיו". בכך השיב לטענת המשטר בפיונגיאנג שמטרת ארה"ב היא לגרום לקריסתו.
עוד אמר האריס כי הוא שואב עידוד מאיתותיה של סין שבכוונתה לעזור לרסן את צפון קוריאה: "אני מעודד. אני מאמין שקים ג'ונג און שם לב שיש שינוי בהתנהלות סין ואני סבור שזה חשוב", אמר.