שתף קטע נבחר

עורכי דין? מספיק עם השחרת דמות המתלוננת

"תוכיחו שהיא משקרת או טועה ושהלקוח שלכם חף מפשע, אבל אל תרדו נמוך מדי, אל תתנו מכה מתחת לחגורה, אל תדרכו על גרונה של מישהי שגם כך מתקשה לנשום, שגם כך מתקשה להמשיך בחייה, שגם כך תישא את האירוע הזה עד יומה האחרון, הרבה אחרי שהתוקף שלה ישתחרר מהכלא (אם בכלל יורשע)". שני שטלריד, מסייעת לנפגעי מינית, משתפת

"איך אשה מסוגלת להגן על עברייני מין?" - זו שאלה שאני שומעת לא פעם כשמתעורר ויכוח סביב ציטוט של עורכת דין שמגנה על מי שחשוד בעבירת מין. האמת, שתהיתי ביני לבין עצמי על בחירת המקצוע הזה בלי קשר למין העוסק בו, אשה או גבר. כמובן שכל אדם זכאי להגנה משפטית - תהיה העבירה בה הוא חשוד אשר תהיה. לכל אדם ישנה הזכות להוכיח את חפותו ולהיעזר לשם כך באנשי מקצוע.

 

אבל למרבה הצער, בשנים האלה שאני פועלת בתחום, אני מבחינה בתופעה שחורגת לטעמי מגבולות ה"זו העבודה שלהם וצריך לקבל את זאת". מצטערת אבל אני לא מסכימה עם המשפט הזה. תפקידם של הסנגורים הוא אכן להגן על לקוחותיהם (ושוב - ההיגיון האנושי בחברה מתוקנת קובע שלכל אדם ישנה את זכות ההגנה המשפטית), אבל הבעיה שלי היא עורכי הדין שאינם מסתפקים בלהגן את לקוחותיהם החשודים, אלא תוקפים את הקורבנות כחלק מאסטרטגיית ההגנה שלהם. לזה אסור להסכים.

 

לטורים הקודמים:

ביקורת על הביקור אצל "הרב" ברלנד

עשר המכות

"כאן זה לא יכול לקרות". אז זהו, שכן

כרוניקה של אימה ואלימות בלתי נסבלת

 

יש הבדל עצום בין להגן על חשוד בעבירת מין בבית המשפט, לבין להכפיש את הקורבנות וליצור ספינים תקשורתיים שישחירו את דמותה של המתלוננת - בהאשמות וטינופים שאינם קשורים כלל למשפט עצמו.

 

באסטרטגיה נלוזה, קשה ולא הכרחית

למרבה הצער, הכלל הראשון של עורך דין המגן על חשוד בעבירת מין, הוא לא להוכיח שהטענותנגדו מרשו אינן נכונות, אלא שזו שמשמיעה את הטענות היא אדם שצריך להטיל ספק בדבריו.

 

למה? כי אם יצליחו אותם עורכי דין לשתול בתודעה הציבורית ובמוחם של השופטים, את התחושה שאותה מתלוננת מרבה לבלות עם בחורים רבים, בבגדים חושפניים במועדונים או בחוף הים, אולי יהיה ספק גם סביב התלונה שלה. אולי מישהו יחשוב ש"בטח מדובר בעוד אחת שזרמה יותר מדי והתחרטה, ועכשיו היא מפילה את זה על הבחור/ים".

 

כאילו שאם מישהי "מתירנית" זה נותן למישהו את הזכות לכפות את עצמו עליה ולפגוע בה. שאולי מישהו יחשוב שהעובדה שלאותה מתלוננת יש רזומה של פרטנרים מיניים רבים, תהפוך את התלונה שלה לאי הבנה סביב יחסי מין מוסכמים, יותר מאשר לאונס או תקיפה מינית.

 

מדובר באסטרטגיה נלוזה, קשה ולא הכרחית שכל מטרתה היא לשבור את רוחה של המתלוננת. לגרום לה לוותר על התהליך. שיהיה לה קשה מדי להמשיך את כל המסע הארוך הזה שעומד לפניה.

 


מאי פטאל ולירון חג'בי בבית המשפט

 

 

שלא תבינו לא נכון: אני לא מצפה מעורך דין של חשוד בעבירת מין להזדהות עם המתלוננת/הקורבן. ממש לא. אני רק מצפה לאנושיות בסיסית. אני מצפה ליושרה מקצועית. אני מצפה מאנשים שלא ישכחו שעוד לפני שהם עורכי דין פליליים, הם בני אדם. לפעמים גם הורים לילדים ובני זוג לנשים.

 

שיזכרו שגם אותה מתלוננת שעומדת מולם, היא בת ואחות ובת זוג של מישהו. אדרבא, תוכיחו שהיא משקרת או טועה ושהלקוח שלכם חף מפשע, אבל אל תרדו נמוך מדי, אל תתנו מכה מתחת לחגורה, אל תדרכו על גרונה של מישהי שגם כך מתקשה לנשום, שגם כך מתקשה להמשיך בחייה, שגם כך תישא את האירוע הזה עד יומה האחרון, הרבה אחרי שהתוקף שלה ישתחרר מהכלא (אם בכלל יורשע).

 

מה עם קצת מוסר וחמלה וערכים חברתיים?

נכון, תגידו, הם עושים הכל באופן חוקי. זה חלק מקו ההגנה שלהם. מותר להם. ואני אגיד לכם - אתם צודקים. זה חוקי. אבל ממתי החוק הוא הדבר היחיד שמנחה אותנו? מה עם קצת מוסר וחמלה וערכים חברתיים? אפילו במלחמה בה נהרגים אלפים יש חוקים. אז למה שלא יהיו חוקים מוסריים גם בכל מה שקשור לחקירת קורבנות לעבירת מין בבית המשפט? למה הכל מותר?

 

ראינו זאת במקרה של האנס המורשע יניב נחמן, אותו מנוול שהשתמש בסם אונס כדי לטשטש את חושיהן ולאנוס אותן. לפתע, באמצע ההליך המשפטי נגדו, צפה ברשת תמונה פרובוקטיבית של אותה בחורה אמיצה שהביאה להרשעתו. כאילו שאם הצטלמה בעבר בצורה חושפנית, זה מקנה לו את הזכות לסמם אותה ולעשות בגופה ככל העולה על רוחו החולנית.

 

ראינו זאת גם בפרשה של לירן חג'בי. במקום לעסוק במשמעות של הטרדתו, בהוכחה של היה או לא היה, כולם התעסקו בתמונת בגד ים של מאי פטאל, כאילו שזו הוכחה לכך שהיא משקרת והמפקד שלה לא באמת הטריד אותה.

 

האשמת הקורבן שמורה בצורה בלעדית לעבירות מין

אנחנו פוגשים בזה כמעט בכל פעם שפרשת אונס עולה לכותרות. האשמת קורבן בחסות עורכי דין שמייצגים את הנאשמים בעבירות מין. זה לא קורה בשום תחום אחר. אפילו לא בפשעי אלימות. כשאשה נרצחת על ידי בעלה, האצבע המאשימה מופנית תמיד לבעל הרוצח, ולגופים השונים - משטרה, רווחה ועוד - שאולי לא פעלו כנדרש.

 

לא נראה כותרת שמספרת, למשל, שהנרצחה הייתה ידועה בהיותה נודניקית, והיא אפילו הרבתה לריב עם בן זוגה הקודם - אז הגיוני שהיא תירצח. היא התחילה. איכשהו, האשמת הקורבן שמורה בצורה בלעדית לעבירות מין.

 

והנה, אנחנו עדים לזה שוב עכשיו. בפרשת האונס הקבוצתי בהרצליה. עורכי הדין של הנאשמים משתמשים בדיוק באסטרטגיה הזו נגד נערה בת 17. נערה שרק מי שעבר חוויה דומה לשלה יכול להבין מה היא עוברת ועוד תעבור בהמשך. אבל איש אינו עוסק כמעט במצבה של הנערה או בהשלכות של האונס שעברה. כולם עוסקים בשאלה האם הנערה היא טיפוס מתירני שמרבה להתרועע עם בנים וכנראה בודה את הכל ובודה עלילת שווא נגד חפים מפשע. עורכי הדין האלה מוסיפים חטא על פשע שביצעו לקוחותיהם (כן אני יודעת - כנראה, לכאורה וכו').

 


איש אינו עוסק כמעט במצבה של הנערה או בהשלכות של האונס שעברה

 

האסטרטגיה המוקפדת הזאת של עורכי דין, שחורגים מתפקידם ופושעים בקורבנות בעצמם בחיטוט בעברם והוצאת "שלדים" מארונותיהם, חייבת להיפסק. היא כנראה לא תיפסק מצד עורכי הדין, אבל היא יכולה וחייבת להיפסק על ידינו. כי אנו "הלקוחות" של אותם עורכי דין. אין שום קשר לעבר המיני של קורבן פגיעה מינית ולעובדת הפגיעה. אין שום קשר בין התנהגות הקורבן לפשע שבוצע נגדו. תהא/יהא קורבן "מתירני" ככל שיהיה, אין לאף אדם זכות לפגוע באדם אחר.

 

אנו אלה שעושים עליהם מניפולציה, על חשבונה של נערה בת 17. אל תאמינו לעורכי הדין האלה, אל תאשימו את המתלוננות רק בגלל איזה ספין מטופש, תמונה "חשופה", עברה המיני או שטות אחרת שימצאו בעברה. אל תשתפו פעולה עם האנשים האלה, כי אתם תבצעו עוול נוסף כלפי הקורבנות, שברגעים האלה זקוקים דווקא לתמיכה. הן והם צריכים שתאמינו להם, או לכל הפחות שלא תגרמו להן להצטער על הרגע בו הרגישו שמגיע להם צדק בגלל מה שנעשה להן.

 

  • שני שטלריד, אמא של עמית וטל. לאחר שחשפה בתקשורת את סיפור האונס האישי שלה והשיקה את ״קמפיין האותיות״, ו״לא לבושה״, היא הקימה את עמותת ״אות הזדהות למען נפגעי תקיפה מינית״ ומאז היא פעילה במאבק נגד תקיפות מיניות, תוך ליווי מאות נפגעים והעברת הרצאות בנושא.

 

 

  • מעבר לקווי הטלפון של מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית ממתינות מתנדבות לנשים ומתנדבים לגברים, להקשיב ולשוחח באנונימיות מוחלטת. אתם לא לבד. התקשרו 1202 לקווי סיוע לנפגעות תקיפה מינית ו-1203 לנפגעי תקיפה מינית. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
עורכי דין תוקפים את הקורבנות כחלק מאסטרטגיית ההגנה שלהם
צילום: אלכס קולומויסקי
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים