שתף קטע נבחר
 

9 תנאים לגמילה פשוטה מחיתולים

מתי יודעים שהילד באמת מוכן? איך עוזרים לו להתאמן? ומה הדרך הנכונה להגיב כשהוא מפספס? הגיעה התקופה בשנה שכבר לא קר ואפשר לגמול את הילדים בהתאם לגילם ולמוכנות שלהם. כך תעשו זאת - שלב אחר שלב

גמילה מחיתולים היא תהליך מתמשך המתרחש בין גיל שנתיים לארבע, ולעיתים אף יותר. בדרך כלל יודעים שילד מוכן לגמילה כשהוא מראה התעניינות. אתם יכולים להציע לילד לשבת מדי פעם על סיר ולשוחח על הורדת החיתול. המטרה היא לבדוק את תגובתו. אם הוא נלחץ ומגיב בהתנגדות קשה - זהו סימן שכדי לחכות עם הגמילה.

 

הגמילה בשעות היום קודמת בדרך כלל לגמילה בשעות הלילה. טווח הזמן השכיח בין גמילת יום ללילה הוא כחצי שנה וגם אם נמשך שנה, עם עליות, ירידות ופספוסים, זה נורמטיבי.

 

עצות מעשיות ותנאים חשובים לגמילה:

 

1. בשלות

הילד זקוק שנעזור לו לזהות כשהבשלות מגיעה. למשל: הילד שמבקש להוריד חיתול, רוצה להתנסות בשירותים וכו'. מומלץ להחמיא לו על היכולת וההתנסות החדשה ולהמשיך להציע. אם הילד מסרב להוריד חיתול, אל תתעקשו, רצוי מאוד לא ללחוץ ולא לשדר לחץ. לחכות שהיוזמה תבוא מצידו. זהו שלב של היסוס ואימון, לא יותר מזה.

 

2. בחירה

גם גמילה היא שלב בו המפגש עם הציפיות של הסביבה מעורר להתנגדות, לאנטי ולעשייה הפוכה (גיל המרי של עקשנות ומרדנות). המשימה היא לאפשר לילד לבחור מתי, וכשיתאים לו זו תהיה בדרך כלל בחירה שתאפשר תהליך קצר יותר. אנחנו אמורים לאפשר תנאים והזדמנויות, כמו: שעות קבועות לשירותים - ילד מגיע מהגן והולך לשירותים, לפני המקלחת שוב וכו'.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

3. אימון

אחד הדברים החשובים שכדאי לקחת בחשבון הוא שהילד מתאמן על פי הטבעת, מגלה שיש לו שליטה ולכן הוא מכווץ ומשחרר. זה אימון הכרחי להתפתחות במודעות הפיזיולוגית שלו. מנגנוני ההכרה והמודעות של הילד מתפתחים לאט באופן טבעי ובאופן הנרכש דרך התנסויות, הסקת מסקנות ולמידה, לכן תאפשרו לו. המודעות להתכווצות השלפוחית, ההכרה בעובדה שצריך להפסיק פעילות אחרת והעשייה למען הרפיית השלפוחית הם תהליך נרכש, שאצל חלק מהילדים חייב לבוא לידי התנסות שוב ושוב עד שהוא מוטמע.

 

4. שיתוף פעולה עם הגננת 

בקשו שיחה עם הגננת כדי לתאם ציפיות: איך הולך להיות התהליך, איך יהיו המסרים בגן ואיך בבית. שימו לב, ילד מבין שיש הבדל בין הבית לגן, לכן אתם לא צריכים להיות לחוצים. הדבר האחרון שאנחנו רוצים זה תקשורת לא תקינה משום שבסופו של דבר הילד נופל באמצע. כאשר אתם מדברים עם הגננת תעברו על כל ההיבטים: בשלות פיזיולוגית (שליטה בשלפוחית), מוטורית (שיווי משקל/האם הילד מתלבש לבד), רגשית (עצמאות, ציפיות, תסכול וכ"ו) וגם שפתית. הכוונה היא שילד לא חייב להיות בשל בכל השלבים, אבל כן להתייחס לפחות בכדי לדעת איפה הוא עומד ובאיזה דרך לעזור לו להגיע לשם.

 

קראו עוד:

האבא שמצא את הדרך המהירה ביותר להרדים תינוקת

הגורם שמשפיע על שיפור השפה של ילדים

"חבל שאני אמא שלא עובדת במיקרוסופט"

 

5. סיר או ישבנון?

המערכת הווסטיבולרית (שיווי משקל וקואורדינציה) בגיל הזה לא מספיק מפותחת, לכן, אני ממליצה על סיר. ילדים הרבה פעמים מפחדים לשבת בישבנון משום שהם לא מגיעים לרצפה ולא מרגישים בטוחים. אי לכך, הסרוב יכול להיות מפחד לאבד שיווי משקל ולא בהכרח מהגמילה עצמה.

 

6. מודעות לצורך

חשוב לשים לב מה הילד אומר משום שאנחנו רוצים לראות סיבה ותוצאה, כמו למשל: "אני מרגיש פיפי" או "אני רוצה פיפי". הילד יכול להגיד גם רק "פיפי". זה מספיק שנבין מה הוא רוצה. הילד עושה קשר בין הרצון או הצורך שלו לקוגניציה. חשוב להציע, להזמין, להראות ולשתף את הילד במשימה, האפשרויות (סיר, ישבנון) ומה נמצא ואיפה (שירותים).

 

7. אל תתייאשו מפספוסים

גם לא מהכביסות ומההרטבות. אם אנחנו מיואשים הוא גם מיואש מעצמו. חשוב להגיד לו: "אני רואה שעשית קקי בתחתונים", ולשאול באותה הנשימה - "איפה עושים קקי?". לא כדאי לומר לילד "לא נורא". זה מיותר כרגע. מה שחשוב הוא לראות מה כן רצינו לראות. חשוב לעודד ולעזור לילד לא להיבהל מחוסר הצלחתו.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

8 גמילת לילה

אם הפעוט נגמל מהחיתולים ביום ובמשך כשבוע קם בבוקר עם חיתול יבש, כדאי להציע לו להיגמל מהחיתול גם בשעות הלילה. הרטבה בלילה (אחרי גיל 4-5) נפוצה יותר בקרב בנים. להרטבה ממושכת בלילה יש בסיס תורשתי - אצל 75% נמצאה הרטבת לילה בעבר במשפחה הקרובה: אחד ההורים או האחים. הרטבת לילה היא שחרור בלתי רצוני של שתן בזמן שינה והיא נובעת מאי בשלות של מערכת הרפלקסים, האחראית על השליטה בשלפוחית השתן. סיבה נוספת יכולה להיות מצב רגשי כלשהו כמו פחד או לחץ.

 

דגשים חשובים לגמילת לילה:

- אל תשימו את החיתול אחרי שהילד נרדם (אנו רוצים מודעות).

- נסו להפחית את כמויות השתייה לפני השינה ולהקדים אותה לשעות אחר הצהריים ואו שעת הערב המוקדמת.

- פרידה מבקבוק חלב בלילה חשובה לתהליך.

 

9. רגרסיה בגמילה

מה זה רגרסיה? גמילה שהתחילה היטב ולאחר מספר שבועות יש פספוסים. הנסיגה יכולה להיות בדרגות שונות. יש ילדים שיחזרו לפספס מעט וישנם ילדים שאפילו יעשו את כל צרכיהם במכנסיים. בתהליך הגמילה הילדים נדרשים לכוחות רבים מעצמם.

 

בתחילת התהליך הם מתגייסים ומשתדלים, אבל לאחר זמן מתחילים להופיע פספוסים. אל תעשו מזה עניין. תאמרו לילד: "אני רואה שעשית במכנסיים. בפעם הבאה אתה יודע איפה לעשות פיפי או קקי".

 

רגרסיה יכולה להתרחש למשל משום שהילד גדל קצת ומתקשה להפסיק את פעילותו: לעצור משחק או צפייה בטלוויזיה וללכת להתפנות. לעיתים גם בעקבות אירוע טראומטי או משבר כמו: הריון, מעברים, לידת אח, גירושין. אם הרגרסיה נמשכת יותר מדי זמן חשוב לפנות לאנשי מקצוע.

 
הכותבת היא מדריכת הורים ומטפלת בוויסות חושי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשוב לעודד ולעזור לילד לא להיבהל מחוסר הצלחתו
צילום: shutterstock
מומלצים