שתף קטע נבחר

 

אבו מאזן נגד חמאס: מפסיק לשלם על החשמל הישראלי לעזה

על רקע מאבק הכוחות המסלים בין רמאללה לעזה, הודיעה הרשות הפלסטינית למתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי, כי תפסיק לשלם בגין צריכת החשמל שישראל מספקת לעזה באופן מיידי

הרשות הפלסטינית הודיעה למתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי, כי תפסיק לשלם בגין צריכת החשמל שישראל מספקת לעזה באופן מיידי. הודעה זו באה על רקע מאבק הכוחות המסלים בין יו"ר הרשות הפלסטינית לבין חמאס בעזה בהנהגת יחיא סינוואר. ההודעה נמסרה ברקע הגעתו הצפויה של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאזור בחודש הבא, והדיווחים שלפיהם הנשיא האמריקני ינסה להתניע בביקורו תוכנית מדינית חדשה.

 

מבחינת מערכת הביטחון מדובר סימן מדאיג נוסף להידרדרות הומניטרית אפשרית ברצועת עזה, שעלולה להגביר את סיר הלחץ הביטחוני. המשמעות מבחינת ישראל: לא מנתקים את זרם החשמל לרצועה באופן מיידי ועורכים דיון בצמרת המדינית והביטחונית לגבי חלופות ופתרונות למצב החדש, ייתכן שיחד עם הקהילייה הבינלאומית. יצוין עוד כי בלאו הכי אספקת החשמל ברצועה היא חלקית ותושביה צורכים חשמל רק בחלק משעות היממה

 

אבו מאזן ויחיא סינוואר. מתיחות בין רמאללה לעזה (צילום: AFP, EPA) (צילום: AFP, EPA)
אבו מאזן ויחיא סינוואר. מתיחות בין רמאללה לעזה(צילום: AFP, EPA)

 

ישראל מספקת לרצועת עזה חשמל באמצעות עשרה קווי חשמל המייצרים 125 מגה וואט, כ-30% מאספקת החשמל הנדרשת בעזה. עלות צריכת החשמל בעזה נאמדת בכ-40 מיליון שקלים לחודש, שאותם מקזזת ישראל ממסי הרשות הפלסטינית. בהיעדרה של הרשות הפלסטינית, תשלום בגין צריכת חשמל בעזה יוכל להתבצע באמצעות הקהילה הבינלאומית או גורמים פרטיים. 

 

המאבק שניטש בין הרשות הפלסטינית לחמאס אינו על כסף, אם כי על הטריטוריה עצמה - השליטה ברצועת עזה. לרשות הפלסטינית יש אלפי פקידים שעבדו בעבר במוסדות השלטון שלה בעזה, אך רובם איבדו את עבודתם לאחר השתלטות חמאס על הרצועה בשנת 2007, לאחר עימותים קשים שהתנהלו בין שני הצדדים. מאז ועד היום, ממשיך יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן לשלם משכורות וקצבאות לאותם הפקידים רק משום שאינו מוותר על רצועת עזה. בשטח אין לו כמובן שום אחיזה, והשליטה של חמאס מוחלטת.

 

לאחרונה הרכיב שוב חמאס גוף ניהולי מטעמו לרצועת עזה, לאחר שכביכול ויתר על שליטתו ברצועה לטובת ממשלת האחדות הפלסטינית בהשתתפות פתח וחמאס. צעד זה הוביל לשורת צעדי ענישה מסוימים מצד הרשות כלפי הרצועה ולעימות תקשורתי בין הבכירים משני הצדדים. הרשות הפלסטינית מסרבת להסיר את מס הבלו שהיא גובה מחמאס על הדלק, מה שגרם לצמצום פעילות תחנת הכוח לייצור חשמל בעזה. כעת נראה שברשות החליטו להגביר הילוך ולהפעיל לחצים גדולים יותר על חמאס.

 

עלות הדלקים שרוכשת הרשות הפלסטינית לצורך תפעול תחנת הכח נאמדת בכ-25 מיליון שקלים לפני מס. כאשר קווי החשמל מישראל ועזה תקינים, ותחנת הכוח בעזה לא עובדת, שעות אספקת החשמל עומדות על כשש שעות לעומת 12 שעות הפסקה. תצרוכת מלאה של חשמל למשך 24 שעות ביממה כרוכה בייצור של 400 מגה וואט.

  

נוכח המשבר הפנימי בין חמאס לרשות הפלסטינית, בהיעדר דלקים, תחנת הכוח לא מייצרת חשמל. ככלל, לתחנת הכח בעזה יכולת לספק 120 מגה וואט, יחד עם זאת, כמות הדלקים שרוכשת הרשות הפלסטינית מאפשרת לרוב ייצור של 60 מגה וואט (כ-15%). מצרים מספקת לעזה 25 מגה וואט (6.25%).

 

סגן מנהיג חמאס בעזה, חליל אל-חיה, מסר בתגובה להחלטת הרשות: "עזה היא חבית נפץ והנשיא (אבו מאזן) לא יצליח להפעיל עלייה לחץ נוסף מפני שהיא תתפוצץ בפניו ובכל הכיוונים. הגברת הלחצים על עזה תוביל לתוצאות הפוכות. לא ניכנע ללחצים של אבו מאזן והוא יכשל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים