הכסף שוכב בעו"ש? אפשר להלוות אותו
בעידן של ריבית אפסית הציבור מעדיף להשאיר מאות מיליארדים בעו"ש מאשר להשקיע בתוכניות חיסכון קצרות מועד המניבות ריבית הנושקת לאפס. מלבד האפשרויות המוכרות כגון קרנות נאמנות או תעודות סל, בשנים האחרונות גם השקעה בהלוואות הפכה לאופציה. מהם היתרונות, החסרונות ואיזו ריבית מוצעת?
איפה לשים את הכסף? נכון לתחילת שנת 2017 הסתכמו יתרות העו"ש של הציבור (כולל עסקים ופרטיים) ביותר מ-300 מיליארד שקל. זאת בנוסף לכ-60 מיליארד שקל שהציבור מחזיק במזומן.
הריבית האפסית השוררת במשק כבר כמה שנים ובעקבותיה ריבית זעומה המוצעת בפיקדונות השונים קצרי הטווח בבנקים, מציבה אתגר גדול למשקי הבית המעוניינים לנסות להרוויח משהו מהיתרות שברשותם ומגדילה את כמות הכסף ששוכב לו בבנק - בתוך שנתיים הסכום קפץ ביותר מ-200%.
משקי בית רבים בישראל שאולי היו מעדיפים להשקיע את הכסף לטווח קצר-בינוני, מחזיקים בפועל בסכום של כמה אלפים, לעתים עשרות אלפי שקלים, ששוכב לו בעו"ש.
מלבד האפשרויות להשקעה בקרנות נאמנות, תעודות סל או מוצרי חיסכון שמציעים הבנקים, בתי ההשקעות או חברות הביטוח, שינויים בשוק ההון בשנים האחרונות פתחו אופציות נוספות למשקיע הקטן שמחפש משהו שיניב לו קצת יותר מהפק"מ בבנק, עם יותר סיכון ובהתאם גם סיכוי.
דוגמה בולטת לכך היא התחום המתפתח בישראל של הלוואות עמיתים, או מה שמכונה "הלוואות חברתיות" (P2P). מדובר בפלטפורמה המופעלת על ידי חברה המתווכת בין לווים ומלווים מהציבור. המלווה, ביחד עם החברה, שגוזרת עמלה מסוימת, חולקים בריבית שמשלם הלווה, כאשר כל הפעולות (בחלק מהחברות רוב הפעולות) נעשות באמצעות הפלטפורמה האינטרנטית - ההצטרפות, העברת הכסף, המעקב אחרי ההשקעה וקבלת הקרן חזרה בתוספת התשואה על ההשקעה. בישראל פועלות 4 חברות כאלו - eLoan , טריא, בלנדר ו-BTB וסך ההלוואות שניתנו עד כה בישראל בפלטפורמות הללו מסתכם במצטבר בכ-400 מיליון שקל.
מה התשואה על ההשקעה?
המשקיע - המלווה, יכול לבחור את רמת הסיכון ומשך זמן ההלוואה ובהתאם מה יהיה גובה הריבית שיקבל, וזו יכולה לנוע מ-3% ועד 9% (בחישוב שנתי) לפני תשלום מס.
לדברי אלון כץ, שותף מייסד ב-BTB, פלטפורמת הלוואות המתמחה בעסקים קטנים ובינוניים, המלווה יכול לקבל תשואה ממוצעת של כ-7% שנתי, כאשר בחברה קיימות שתי אפשרויות לקבל את הכסף. האפשרות הראשונה היא החזר חודשי של קרן + ריבית, והאפשרות השנייה היא למחזר את ההחזרים ולקבל ריבית דריבית. "הכסף נזיל בתום השנה ובתוך השנה. בניגוד לפק"מ – אין צורך להתחייב על תקופה ולא 'שוברים' את החיסכון עם 'קנס' או חוסר יכולת לקבל את הכסף".
מהן העמלות או העלויות הכרוכות בכך?
"ישנה עמלת דמי ניהול שנתית בגובה 0.5%, וכן כל משקיע מחויב להשתתף ב'פיקדון ערבות הדדית', המשמש מעין ביטוח למשקיעים. ברגע שהלוואה מסוימת לא משולמת, הרווח של אותה הלוואה עובר למשקיע מהפיקדון ובמקביל פועלים בחברה לקבל את הכסף מהלווה בדרכים נוספות כגון הגעה להסדר תשלומים ובמקרים חריגים הוצאה לפועל. בנוסף יש לשלם מס בגובה 15% מהרווחים אשר מקוזז במקור".
האם ניתן לצאת מההשקעה באופן גמיש?
כץ: "ל-BTB יש שוק משני והמפקידים יכולים למכור את ההלוואות באמצע ללא קנס או עלות למפקידים האחרים בהליך פשוט".
בחברת eLoan הריבית שניתן לקבל משתנה, והיא נקבעת על פי רמת הסיכון של הלווה. באופן כללי הריביות נעות בטווח של 3%-10% לכל משקיע, כאשר מכל החזרי ההלוואה נגבית עמלה של חצי אחוז מהמלווה.
האם ניתן לצאת מההשקעה לפני מועד פירעון ההלוואה? "ב-eLoan בשלב זה, לא ניתן לצאת מהשקעה באופן גמיש", אומר עופר כרמל, מנכ"ל eLoan. "אני יכול לומר שבמהלך שנת 2017, יוקם 'שוק משני' אשר יאפשר מכירת הלוואות בין מלווים שונים".
גם בטריא הריבית תלויה ברמת הסיכון שהמשקיע מבקש והיא נעה בטווח של 4%-8%. "בשנה האחרונה המלווים בטריא, לא משנה איזה סכום הם השקיעו, 5,000 או 5 מיליון, רשמו תשואה שנתית של 5.9% נטו", אומרים בחברה.
מהן העמלות? החברה גובה 1% מההחזרים. כלומר, אם המלווה לא קיבל החזרים, טריא לא תגבה ממנו תשלום.
האם ניתן לצאת מההשקעה באופן גמיש? "הטכנולוגיה של טריא מאפשרת באופן מובנה את הנזלת הכסף באופן מיידי. בממוצע בתוך 72 שעות הלקוח מקבל את הכסף לחשבון הבנק בלחיצת כפתור".
בבלנדר נותני ההלוואה מקבלים בממוצע 5%-6% על כספם, לאחר ניכוי דמי השימוש וקרן הביטחון. בלנדר גובה 1% מתגמוליו של נותן ההלוואה.
האם ניתן לצאת מההשקעה באופן גמיש? "גם הלווים וגם המלווים יכולים לצאת מההלוואה בכל רגע נתון. עבור הלווים אין עמלת פירעון מוקדם ועבור נותני ההלוואה ניתן להשתמש ברי-בלנד, השוק המשני של בלנדר למכירת ההלוואה", אומרים בחברה.
פיזור סיכונים
חשוב לדעת שבחברות הלוואות העמיתים המנגנון עובד כך שהכסף עובר מהמשקיע ללווה וחזרה מהלווה (בתוספת תשואה) אל המשקיע, בפיקוח של החברות הללו, אולם הן אינן לוקחות אחריות על הכספים. המשמעות היא שאם לווה החליט שלא להחזיר את הכסף או מעכב תשלומים, ההפסד נופל על המשקיע.
החברות הללו אמנם מבצעות פעולות שונות כדי שזה לא יקרה. הן מפעילות מודלים שונים המאפיינים את הלקוח בטרם קבלת ההלוואה ובהתאם קובעות האם להעניק בכלל הלוואה ומה יהיה גובה הריבית.
כך גם ההשקעה של המלווה מפוזרת בין מספר לווים, כך שלא ניתן להשקיע את מלוא הסכום בלווה אחד, וזאת גם במטרה לפזר את הסיכון.
במקרה של עיכוב בהחזר ההלוואה, החברות פועלות מול הלווה כולל נקיטת הליכים משפטיים במקרה הצורך. בחלקן אף קיימת "קופת ערבות הדדית" (הממומנת מכספי המשקיעים) שמטרתה לתת מענה לאותם משקיעים שההלוואות שנתנו לא הוחזרו, אם כי לא ניתן לדעת מה הסכום הנמצא בכל רגע נתון בקופה הזו.
ובכל זאת, קיים סיכון בחלק מההלוואות, שהמשקיע לא יקבל חלק מכספו חזרה או שהתשלומים יתעכבו.
יש לציין כמובן כי כמו בכל דבר בעולם ההשקעות – הריבית שמוצעת ללקוח נגזרת מהסיכון בהלוואה. ככל שהלווה "מסוכן יותר" כך גם התשואה המוצעת גבוהה יותר. החברות מאפשרות באמצעות הפלטפורמות שלהן לכל משקיע להתאים את ההשקעה שלו בהתאם למידת הסיכון שהוא מעוניין.
בחברות הללו טוענים מנגד כי אחוז ה"לא משלמים" (דיפולט) הוא נמוך כיום ודומה למצב בהלוואות הניתנות במערכת הבנקאית.
חייבים לעסק? עכשיו חייבים לך
אפשרות חדשה נוספת להשקעה היא בעסקאות מימון המכונות פקטורינג. מה זה פקטורינג? מדובר בעסקת מימון המהווה אלטרנטיבה להלוואה ה"רגילה". כך לדוגמה, עסק הזקוק למזומנים יכול למכור לחברת הפקטורינג את ההכנסות העתידיות שלו בגין מוצרים שמכר, אך טרם קיבל עליהם תשלום. חברת הפקטורינג תשלם לו סכום במזומן באופן מיידי, בניכוי עמלה, והיא תקבל במקומו את התקבולים שיגיעו מאוחר יותר מלקוחותיו.
לרוב מי שמעניק אשראי כזה הן חברות המתמחות בתחום, אולם פלטפורמה שהושקה לאחרונה בישראל - "קרדיטפלייס", מאפשרת למעשה גם לציבור הרחב להיות שותף בעסקאות כאלו. החברה מפעילה זירת פקטורינג דיגיטלית המאפשרת השקעה בחשבוניות מס הממתינות לתשלום. לטענת החברה אותם חייבים הם חברות גדולות במשק.
מה הריבית שניתן לקבל? "הריבית תלויה בפרק הזמן לפירעון וציון העסקה ונתונה לבחירתו הבלעדית של המשקיע. היא נעה סביב 4.5%-7.5% (בחישוב שנתי)", אומר ירון סבאן, מנכ"ל קרדיטפלייס.
האם ישנן עמלות או עלויות כלשהן? קיימת עמלת משקיע של 10% מהרווח, הנגבית במועד פירעון החשבונית בפועל.
האם ניתן לצאת מההשקעה באופן גמיש? לדברי סבאן מדובר גם כך בטווח קצר מאוד להשקעה. המשקיע בוחר את טווח ההשקעה והוא נע בין 20 ל-120 ימים בהתאם לעסקאות הפנויות בזירה. עם זאת, אי אפשר לצאת בטרם מועד הפירעון שנבחר.
בדומה לחברות הלוואות העמיתים, גם כאן מי שמנהל את הסיכונים – בוחן את העסקים, אמינותם ואיכות החשבוניות, היא החברה עצמה. למרות שבמקרים בהם מתגלות בעיות, היא עושה את המאמצים להשיב את הכסף למשקיעים, במקרה של אי עמידה בהתחייבויות ואי תשלום, החברה אינה נושאת באחריות, וההפסד מושת על המשקיע.