בחירתו של זיזו: ריאל מדריד א' או ב'?
רגע לפני סיום העונה, כשמאבק האליפות מול בארסה תלוי רק בשחקניו של זינדין זידאן, והמפגש הכפול עם אתלטיקו קרוב, כל שינוי בהרכב משמעותי. האם לפתוח עם ה"גאלה" הנוצצת או עם הסגל הצעיר? נדב יעקבי על השמות, המספרים והסיכויים של הבלאנקוס
ריאל מדריד, לאן? רגע האמת של זינדין זידאן הולך ומתקרב. הימים הקרובים יכריעו את עתידו כמאמן ריאל מדריד, שתלוי בעיקר בבחירות הלא פשוטות שהוא יצטרך לקחת.
זידאן הוא אליל בקרב אוהדי ריאל מדריד ותמיד יישאר כזה. בעיקר בשל מה שהיה כשחקן בקבוצה, כשהשיא היה שער הניצחון הבלתי נשכח בגמר גביע האלופות בשנת 2002. אבל האוהדים שומרים לו פינה חמה בלב גם בשל ההישגים שלו כמאמן. בתקופה הקצרה בה הוא נמצא בתפקיד (פחות משנה וחצי) הוא גרף את גביע האלופות, הסופרקאפ האירופי ואת גביע העולם למועדונים.
העונה נכנסת ממש כעת לישורת האחרונה וריאל מדריד היא הפייבוריטית לזכות גם בליגת האלופות וגם בליגה הספרדית. ולמרות שהקבוצה היא שיאנית הזכיות בשני המפעלים, היא עשתה זאת בפעם האחרונה אי שם ב-1958 – לפני 59 שנים.
בליגה ריאל תלויה אך ורק בעצמה. אם תנצח בחמשת המשחקים שנותרו לה, ואפילו אם תנצח בארבעה ותסיים באחד בתיקו – היא תוכתר כאלופה. ולא משנה מה תעשה ברצלונה, ששיחקה משחק אחד יותר.
בליגת האלופות היא צריכה להתגבר בחצי הגמר על אתלטיקו מדריד, הקבוצה אותה ניצחה בשני גמרים וגם ברבע גמר אחד בשלוש השנים האחרונות. קשה, אין ספק, אבל ריאל היא הפייבוריטית הברורה.
השבוע האחרון לא היה פשוט עבורה. ביום ראשון היא הפסידה בקלאסיקו בברנבאו, במשחק שבו תיקו היה מבטיח לה כמעט סופית את האליפות. אבל ליאו מסי כבש שער סופר-דרמטי בדקה ה-92 ופתח מחדש את הקרב על התואר.
זידאן העלה לקלאסיקו את ההרכב החזק ביותר שעמד לרשותו, את ה"גאלה", כפי שהוא מכונה בספרד. כלומר את ה-11 הקבועים של הקבוצה (למעט הבלם פפה הפצוע): נבאס, קרבחאל, ראמוס, נאצ'ו, מרסלו, קסאמירו, קרוס, מודריץ', בייל, בנזמה ורונאלדו.
זה כלל כמובן את שלישיית ה-BBC המפורסמת. רק שאף אחד מהם לא כבש מול בארסה, אף אחד מהם לא הצטיין ובייל הוחלף כבר אחרי 40 דקות בשל פציעה.
זידאן ספג ביקורות קשות על ההפסד הדרמטי, כשעיקר הטענות נגדו היו על ההחלטה להעלות את בייל בהרכב, למרות שהיה ברור שהוא לא בכשירות מלאה. הוא עשה זאת רק משום שהוולשי ענה לו בחיוב, כשנשאל אם יוכל לשחק 90 דקות.
כשבייל הוחלף נכנס במקומו מרקו אסנסיו הצעיר, שנמצא בכושר פנטסטי. מרגע זה ואילך, לא היה ספק מיהו השחקן הטוב ביותר של ריאל על המגרש. ולא היה מי שלא שאל מדוע אסנסיו לא פתח בכלל בהרכב.
ההפסד בקלאסיקו היווה מכה מוראלית קשה עבור השחקנים ועבור זידאן, אבל לא היה להם יותר מדי זמן להתעסק במה שקרה. שכן כבר ביום רביעי יצאו הבלאנקוס למשחק ליגה נוסף מול לה קורוניה באיצטדיון ריאזור, שבו ברצלונה הפסידה לא מכבר.
המהפכה הצרפתית
זידאן החליט לעשות מהפיכה בהרכב. מבין ה-11 שפתחו מול בארסה, נשארו רק שניים בהרכב מול לה קורוניה: הבלם נאצ'ו והמגן השמאלי מרסלו.
ההרכב היה: קאסיה, דנילו, ואראן, נאצ'ו, מרסלו, קובצ'יץ', איסקו, חאמס רודריגס, לוקאס ואסקס, מרקו אסנסיו ומוראטה.
התוצאה: ניצחון 2:6 אדיר, יכולת פנטסטית של כמעט כל שחקני הקבוצה, במשחק שלדעת מרבית הפרשנים היה הטוב ביותר של ריאל העונה. הסיבה ברורה: כל אותם השחקנים שלא מקבלים מספיק הזדמנויות, עולים למגרש רעבים ומוכנים לטרוף את הדשא. לא במקרה במשחק האחרון רצו שחקני ריאל 114 ק"מ, הכי הרבה שלהם העונה.
זה לא היה המקרה הראשון. גם בנצחונות על אייבאר, לגאנס וספורטינג חיחון, העלה זידאן את "הרכב ב'", שנתן הצגות ורשם נצחונות משכנעים. ויש אלמנט נוסף: בין ה-11 שפתחו מול לה קורוניה שישה שחקנים היו ספרדים, ארבעה מתוכם גדלו במועדון. לנתון זה יש משמעות לא מעטה בכל מה שקשור למחוייבות.
איסקו הציג יכולת פנומנלית וקיבל ציון 10 מקסימלי במרבית העיתונים. לא רחוק ממנו היו חאמס רודריגס, אלברו מוראטה ואסנסיו. כל אחד מהם נראה כמי שיכול וצריך לשחק בהרכב הראשון. כשאיסקו הוחלף, גם אוהדי לה קורוניה עמדו והריעו לו. גם הם הבינו שהם ראו תצוגת אמן. זידאן אמר עליו: "הוא היה מדהים. הוא יכול לעשות דברים שמעט מאוד שחקנים מסוגלים לעשות".
זה נכון, אבל זה לא סוד. את היכולות של איסקו כולם מכירים, עוד מימיו במלאגה ובנבחרת הצעירה של ספרד, שזכתה בניצוחו באליפות אירופה בישראל לפני ארבע שנים.
אחרי יורו הצעירות בישראל, רכשה אותו ריאל מדריד ב-30 מיליון יורו וההנחה הייתה שמהר מאוד הוא יהפוך לאחד השחקנים המובילים של הקבוצה. אבל זה לא קרה. במהלך כל ארבע העונות האחרונות איסקו לא הצליח לבסס את מעמדו כשחקן הרכב. הוא משחק לא מעט, אולם תמיד על תקן של מחליף או כזה שמשחק כשבכירים ממנו פצועים או מורחקים.
בעונה הראשונה שלו בקבוצה הוא הבקיע שמונה שערי ליגה, אבל לאחר מכן כבש רק שבעה שערים בשנתיים. ב-2016/2017 יש לו כבר 10 שערים וזו ללא ספק העונה הטובה ביותר שלו במדים הלבנים. ועדיין הוא לא נחשב לשחקן הרכב, למרות שכמעט בכל קבוצה אחרת בעולם הוא היה נחשב לכוכב מספר אחת.
עוד נתון מדהים: בכל 45 המשחקים האחרונים בהם איסקו שיחק, ריאל מדריד לא הפסידה. בכל ההפסדים שלה בשנה האחרונה (מול סביליה, נגד סלטה בגביע, נגד ולנסיה וכמובן מול ברצלונה בקלאסיקו), הוא לא היה על המגרש. ויכול להיות שאיתו המשחקים הללו היו מסתיימים אחרת. לפני שבוע חגג הספרדי את יום הולדתו ה-25, והקיץ הוא יצטרך לקחת החלטה: האם להישאר בריאל ולהמשיך להיאבק על חולצת ההרכב, או לעזוב למקום שבו מקומו יהיה מובטח?
הדור הבא
זה בדיוק המצב של חאמס רודריגס ושל אלברו מוראטה, עוד שני סופרסטארים שבכל קבוצה אחרת בעולם לא הייתה בכלל שאלה לגבי מקומם בהרכב. מוראטה כבר עזב את ריאל ב-2014 כי נמאס לו לשבת על הספסל וכשעבר ליובנטוס החל לשחק בקביעות. הוא אפילו הבקיע בגמר ליגת האלופות מול ברצלונה. אבל בקיץ שעבר הוא החליט לחזור לבלאנקוס, למרות שידע שהוא משני לקארים בנזמה בסדר העדיפויות של זידאן.
העונה, מוראטה מנצל את העובדה שכריסטיאנו רונאלדו המתבגר לא משחק באופן קבוע ומקבל מנוחות מדי פעם. השער שכבש הספרדי אחרי 52 שניות בריאזור היה ה-18 שלו העונה, ומבחינת ממוצע ההבקעות לדקות הוא מקדים את רונאלדו. מוראטה כובש בממוצע בכל 93 דקות, בעוד שלפורטוגלי לוקח בממוצע 112 דקות כדי לשים את הכדור ברשת. רק לשחקן אחד בספרד יש ממוצע הבקעות טוב יותר מזה של מוראטה, קוראים לו ליאו מסי.
מוראטה כבש שער אחד יותר מבנזמה, למרות שהצרפתי שיחק 1,060 דקות יותר ממנו ולמרות זאת בנזמה הוא הקבוע בהרכב. חאמס רודריגס נרכש בקיץ 2014 בקול תרועה ב-80 מיליון אירו והוכתר כגלאקטיקו החדש. הוא הגיע אחרי שזכה בתואר מלך השערים במונדיאל, כמי שעומד להפוך לכוכב הגדול ביותר של הכדורגל העולמי בשנים הבאות.
הקולומביאני אכן הירבה לשחק בעונה הראשונה שלו בריאל וכבש 13 שערי ליגה, אבל כשזידאן החליף את ראפה בניטס בינואר 2016, המניות של חאמס צללו. זידאן רצה לחזק את הקישור האחורי והחליט בצדק, שקאסמירו חייב לשחק. ומי ששילם את המחיר היה חאמס המתוסכל. העונה הקולומביאני כמעט ולא שיחק, אבל כשהוא קיבל את ההזדמנות, הוא לקח אותה. הוא נכנס כמחליף בקלאסיקו, כבש שער שיוויון דרמטי והבקיע צמד מול לה קורוניה. אבל זה היה בסך הכל המשחק העשירי שלו העונה בהרכב.
לאחר כל אחד מהשערים שהבקיע, חאמס עשה תנועה בלתי משתמעת. הוא הצביע לעבר הקרקע והמסר היה ברור: 'אני רוצה להישאר כאן'. אבל ספק אם זה יקרה. שחקן ברמתו צריך לשחק באופן קבוע, ולא חסרות קבוצות על שיישמחו לצרף את הכוכב הצעיר לשורותיהן.
מבין הצעירים, מצבו של מרקו אסנסיו כרגע הוא הטוב ביותר, שכן גארת' בייל הפצוע ייעדר בשבועות הקרובים ואסנסיו יהיה זה שימלא את מקומו. אבל זה כאמור נכון לתקופה הקרובה.
כרגע עסוקה התקשורת בספרד בשאלה - האם קבוצת המחליפים של זידאן טובה יותר מקבוצת ה"גאלה"? התשובה הברורה היא כן. אבל מי שחושב שזידאן יעלה ביום שלישי בחצי הגמר הראשון מול אתלטיקו מדריד בהרכב המשני, טועה. זה לא יקרה. זידאן יישאר נאמן לשחקנים שלקחו אותו ואת ריאל כל הדרך בעונה שעברה ובעונה הנוכחית.
למעט פציעות או הרחקות, במשחקים החשובים ישחק הרכב ה"גאלה". גם איסקו, מוראטה וחאמס רודריגס מודעים לכך. אבל מה יקרה בעונה הבאה? זו כבר שאלה אחרת. והתשובה תלויה כמובן באיך תסתיים העונה הנוכחית ואיך יסיים אותה זידאן, האיש שכל החלטה שייקח כרגע תהיה בעייתית.