שתף קטע נבחר

 

מאושרת, חזקה וגרועה בכדורגל. דירוגי ישראל בעולם

היא מדורגת 11 במדד האושר העולמי, שמינית בתוחלת החיים ושישית בראשי נפץ גרעיניים, אבל גם הכי ענייה במערב ואחת הגרועות במדעים. ממי צה"ל חזק יותר ואיך הפכנו למעצמת נובל, אוסקר ואירוויזיון? ישראל בדירוגים העולמיים

 

מטס חיל האוויר: צה"ל במקום ה-14    (צילום: שמיר אלבז, אסף מגל, דורון פז, רועי עידן)

מטס חיל האוויר: צה"ל במקום ה-14    (צילום: שמיר אלבז, אסף מגל, דורון פז, רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לא בטוח שיש הרבה מדינות שתושביהן להוטים כל כך למצוא את ארצם בדירוגים בינלאומיים כמו ישראל. כשמתפרסם דו"ח עולמי חדש אנחנו מיד עטים על הטבלה, מחפשים את דגל הכחול לבן ומקווים לגלות שנתנו שיעור לגויים – גם אם מדובר במדד דירוג שדות החסה לנפש. הנה כמה מצעדים שבהם אנחנו יכולים להתגאות – וגם כמה שפחות.

יותר טוב פה מבצרפת? ישראל במקום ה-19 במדד איכות החיים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
יותר טוב פה מבצרפת? ישראל במקום ה-19 במדד איכות החיים(צילום: EPA)

הדירוג המפורסם ביותר שישראל מככבת בו כבר שנים הוא מדד האושר העולמי של האו"ם. מלחמה אחת לשנתיים, יוקר מחיה מעיק ושיעור עוני מטריד – כל אלה לא הופכים את מדינת היהודים לפחות שבעת רצון, ומדי שנה ניצבת ישראל בצמרת הגבוהה מאוד של הדירוג. כבר שלוש שנים ישראל צועדת במקום ה-11 מ-155 מדינות שנבדקות. היחידים שיכולים להיות מרוצים יותר מהישראלים הם (מהמרוצים ביותר למרוצים פחות) תושבי נורבגיה, דנמרק, איסלנד, שווייץ, פינלנד, הולנד, קנדה, ניו זילנד, אוסטרליה ושבדיה. המשמעות? לישראלים טוב יותר לכאורה מלרוב האירופים (כולל גרמניה, איטליה, ספרד ובריטניה) ויותר מלתושבי כל מדינות ערב והאיסלאם.

 

גם במדד איכות החיים של האו"ם ("מדד הפיתוח האנושי"), הבודק מיהן המדינות שהכי טוב לחיות בהן לפי תוחלת החיים, רמת ההשכלה ורמת ההכנסה, יש לישראל מקום קבוע בצמרת. בשנים האחרונות ירדה ישראל כמה מקומות בדירוג, אבל מדובר בירידה קלה בלבד: השנה היא דורגה 19 בעולם. נורבגיה, אוסטרליה ושווייץ צועדות בראש. ישראל מדורגת לפני מדינות כגון לוקסמבורג, צרפת, בלגיה, פינלנד, אוסטריה, איטליה וספרד. בשנת 2013, אגב, דורגה ישראל במקום ה-16 בעולם בדירוג הזה - דירוג שיא מבחינתה.

חיים טובים וארוכים. אישה בישראל חיה 84.3 שנה (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
חיים טובים וארוכים. אישה בישראל חיה 84.3 שנה(צילום: Shutterstock)

תוחלת החיים בישראל היא השמינית בגובהה בעולם: 82.5 שנים - גברים חיים כאן בממוצע 80.6 שנים ונשים חיות 84.3 שנים. בימי קום המדינה הייתה תוחלת החיים הממוצעת בארץ פחות מ-70 שנה. המדינה שבה תוחלת החיים היא הארוכה ביותר היא יפן - 83.7. אגב, אם הישראלים רוצים לשמור על מקומם על בצמרת הדירוג (וחשוב מכך - על פני האדמה) - כדאי להם להרגיע עם המתוק: לפי דו"ח של ה-OECD ישראל ניצבת במקום הראשון בעולם בצריכת סוכר לנפש - 170 גרם. 25.8% מהישראלים סובלים מהשמנת יתר, נתון המציב את ישראל במקום ה-49 בעולם ב"מצעד השמנות" (במקום הראשון, המדינה השמנה ביותר בעולם, ניצבת סמואה האמריקנית – שם 74.6% מהתושבים סובלים מהשמנת יתר).

 

צה"ל לא בעשירייה, דימונה כן

ומה בדבר עוצמה צבאית? דירוג הצבאות של המגזין היוקרתי Business Insider הציב את צה"ל במקום ה-14 בעולם בדירוג החוזק, גבוה יותר מצבאות קנדה, גרמניה ואוסטרליה, והסביר: "לישראל יש צבא קטן, אבל יש בו שירות חובה ואחוז גדול מהאוכלוסייה מוכן לשירות. יש לה גם צי גדול של טנקים, מטוסים ומסוקי קרב. לישראל יש גם יתרונות צבאיים איכותיים. יש לה לוויינים, מטוסי קרב מתקדמים, מל"טים הנושאים ציוד היי-טק - ונשק גרעיני". צבאות מצרים (12) וטורקיה (10) מקדימים את צה"ל בדירוג. שלוש הראשונות: 1. ארה"ב, 2. רוסיה, 3. סין.

חמישית בעולם בהשקעה בצבא. טנק צה"ל דוהר (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
חמישית בעולם בהשקעה בצבא. טנק צה"ל דוהר(צילום: דובר צה"ל)
ישראל, לא שכחנו, היא (על פי פרסומים זרים, כמובן) אחת מתשע מעצמות גרעיניות. לפי דו"ח של המכון האמריקני למדע ולביטחון בינלאומי (ISIS) משנת 2015 לישראל יש כ-115 ראשי נפץ גרעיניים, מה שמציב אותה במקום השישי או השביעי בעולם (אחרי ארה"ב, רוסיה, צרפת, בריטניה וסין, ובקרב צמוד עם פקיסטן). לפי נתוני ה-CIA ישראל משקיעה כ-5.7% מהתמ"ג שלה בצבא, והיא במקום החמישי בעולם בהשקעה בתקציב הביטחון – אחרי דרום סודן, עיראק, עומאן וסעודיה.

115 ראשי נפץ גרעיניים - לפי פרסומים זרים. הכור בדימונה (צילום: גטי אימג'בנק) (צילום: גטי אימג'בנק)
115 ראשי נפץ גרעיניים - לפי פרסומים זרים. הכור בדימונה(צילום: גטי אימג'בנק)

אגב, בדירוג העוצמה העולמי של אתר US News & World Report הוצבה ישראל במקום השביעי. הדירוג נערך לפי סקר שבו התבקשו יותר מ-20 אלף איש ברחבי העולם לדרג מדינות לפי חמישה פרמטרים - מנהיג, השפעה כלכלית, השפעה פוליטית, חוזק בריתות בינלאומיות וחוזק הצבא. ארה"ב הגיעה כמובן למקום הראשון.

 

40 במדעים, 30 במאמרים

דיברנו על איכות חיים? ובכל זאת, בכל הקשור לעוני מצבה של ישראל די עגום. בדו"ח שפרסם בדצמבר האחרון המוסד לביטוח לאומי נקבע כי למרות שיפור מסוים בשיעור העוני בקרב ילדים וקשישים בישראל - שיעור העוני בארץ הוא הגבוה ביותר במערב, וכמעט כל משפחה חמישית בישראל (19.1%) היא ענייה. במגזר הערבי המצב גרוע במיוחד - 53.3% מהמשפחות הערביות בישראל עניות. גם דו"ח איכות החיים של ה-OECD (ארגון המדינות המפותחות) מחמיא לישראל קצת פחות מדו"חות האו"ם: לפי דו"ח הארגון ישראל היא אמנם מהמובילות ב-OECD ברמת שביעות הרצון מהחיים במדינה, במצב הבריאותי וברכישת השכלה, אבל היא נמנית עם הגרועות ביותר בארגון במדדים כגון רמת הכנסה, דיור ואיכות האוויר. בדו"ח ה-OECD ב-2015 דורגה ישראל רק במקום ה-21 מ-34 ברמת איכות החיים.

גם בחינוך יש הרבה על מה לעבוד. במבחני פיז"ה, הבודקים את ביצועי התלמידים בישראל לעומת ביצועי התלמידים ב-71 מדינות אחרות, ישראל ממשיכה לדשדש מתחת לממוצע. היא מדורגת במקום ה-40 במדעים, ה-37 בקריאה וה-39 במתמטיקה. במבחנים האלה השתתפו תלמידי 34 מדינות ה-OECD האחרות, ומצבנו לעומתם אינו מזהיר. במדעים קיבלה ישראל את הציון 467 (הממוצע ב-OECD הוא 493), במתמטיקה 470 (הממוצע ב-OECD הוא 490) ובקריאה 479 (הממוצע - 493).

 

גם בהשכלה הגבוהה מצבה של ישראל טעון שיפור. לפי דו"ח של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, ישראל הידרדרה מהמקום הראשון בעולם בדירוג הפרסומים המדעיים (מקום שבו החזיקה בשנות ה-80) עד למקום ה-30. בדירוגים הבינלאומיים האוניברסיטאות הישראליות אינן שומרות על יציבות: בדירוג שנגחאי, המודד את איכות האוניברסיטאות בעולם, דורג לאחרונה הטכניון במקום ה-69 (עלייה של שלושה שלבים), והאוניברסיטה העברית קיבלה את המקום ה-87 (ירידה של 20 שלבים). מכון וייצמן נמצא בקבוצת הדירוג 150-101, אוניברסיטת תל-אביב בקבוצת הדירוג 200-151, ואוניברסיטאות בר אילן ובן גוריון בקבוצת הדירוג 500-401.

צפוף פה. 8.6 מיליון איש על פחות מ-21 אלף קמ"ר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צפוף פה. 8.6 מיליון איש על פחות מ-21 אלף קמ"ר(צילום: רויטרס)

8.6 מיליון: כמעט כמו אוסטריה

בישראל חיים 8,683,420 תושבים, והיא מדורגת במקום ה-97 בעולם בגודל אוכלוסייה. בלי ששמנו לב חיים כאן כבר יותר אנשים מבשווייץ וכמעט השתווינו לאוסטריה (8.77 מיליון). דבר אחד לא השתנה - ישראל היא אחת המדינות הקטנות בעולם: בדירוג השטח היא ניצבת במקום ה-154 - היא משתרעת על 20,770 קמ"ר. ישראל היא המדינה ה-34 הכי צפופה בעולם.

קטנה קטנה - אבל מוצלחת. טוב, לפחות בתחומים מסוימים. ישראל היא מהמדינות שניפקו הכי הרבה זוכים בפרס נובל יחסית לגודל אוכלוסייתן נכון למועד הזכייה האחרונה: מישראל יצאו 12 זוכים בפרס נובל. אם מנפים מהרשימה מדינות שזכו בפרס רק פעם או פעמיים ושאוכלוסייתן קטנטנה במיוחד ולכן הן נמצאות גבוה מאוד בדירוג (איי פארו, סנט לוסיה ואיסלנד), את ישראל מקדימות רק שבדיה, שווייץ, נורבגיה, דנמרק, אוסטריה, בריטניה ואירלנד.

מעצמת ה"כמעט". הבמאי הישראלי עטור הפרסים יוסי סידר לפני עוד קרב צמוד באוסקר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מעצמת ה"כמעט". הבמאי הישראלי עטור הפרסים יוסי סידר לפני עוד קרב צמוד באוסקר(צילום: EPA)

נדב גדג' באירוויזיון לפני שנתיים. ישראל בצמרת הזוכות (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
נדב גדג' באירוויזיון לפני שנתיים. ישראל בצמרת הזוכות(צילום: gettyimages)

ישראל ניצבת גם במקום התשיעי במספר המועמדויות לפרס האוסקר לסרט הזר הטוב ביותר - עשרה סרטים מישראל זכו להגיע לטקס היוקרתי, אבל אף אחד מהם לא לקח את הפרס הביתה. בזכיות באירוויזיון ניצבת ישראל במקום השביעי, יחד עם דנמרק ונורבגיה. לשלושתן שלוש זכיות. ישראל אמנם מתקשה בשנים האחרונות אפילו להעפיל לגמר התחרות, אבל בראי ההיסטוריה עדיין יש לה מעמד נכבד בה: יותר מ-50 מדינות השתתפו לאורך בשנים באירוויזיון, ולנו שמור מקום גבוה בצמרת.

בשורה אחת עם דנמרק ובריטניה. פרופ' דן שכטמן מביא לישראל עוד נובל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בשורה אחת עם דנמרק ובריטניה. פרופ' דן שכטמן מביא לישראל עוד נובל(צילום: AFP)

במגרש: גרועים יותר מקונגו

בספורט, איך לומר, זה הולך קצת פחות. נבחרת ישראל בכדורגל מדורגת במקום ה-63 בעולם (מתוך 211 נבחרות), אחרי מדינות כמו ונצואלה, פנמה, סעודיה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ומצרים. בשיאה הגיעה ישראל למקום ה-15, ובסך הכול הדירוג הממוצע של נבחרת ישראל לאורך השנים הוא 46. נבחרת הנשים של ישראל נמצאת במקום ה-53. גם הליגה הישראלית לא-משהו: לפי הישגי הקבוצות הישראליות באירופה מדורגת ישראל רק במקום ה-22 מ-54. הקבוצה הישראלית שדירוגה האירופי הוא הגבוה ביותר היא מכבי תל-אביב (88 מ-453) ואחריה הפועל באר-שבע (150). 

ממשיכים לחלום. נבחרת ישראל בכדורגל מובסת בספרד במשחקה האחרון (צילום: AP) (צילום: AP)
ממשיכים לחלום. נבחרת ישראל בכדורגל מובסת בספרד במשחקה האחרון(צילום: AP)

נבחרת ישראל בכדורסל, שתארח השנה את אליפות אירופה בתל-אביב, נמצאת במקום ה-37 בדירוג העולמי. מכבי תל-אביב צועדת במספר הזכיות השלישי בגובהו באליפויות אירופה - שש זכיות, קצת פחות מלריאל מדריד (9) ולצסק"א מוסקבה (7). מכבי, אגב, היא גם הקבוצה שהפסידה הכי הרבה פעמים בגמר גביע אירופה - יש לה תשע סגנויות.

השלישית הכי גדולה בתולדות אירופה. מכבי תל-אביב בכדורסל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השלישית הכי גדולה בתולדות אירופה. מכבי תל-אביב בכדורסל(צילום: AFP)

בטבלת כל הזמנים באולימפיאדת הקיץ, שהקריטריון הראשון בה הוא זכייה במדליות זהב, ניצבת ישראל (מדליית זהב בודדה - לגולש גל פרידמן) במקום ה-91. בדירוג שנעשה לפי מספר המדליות הכללי שבו זכתה כל מדינה, ולא לפי מדליות הזהב, מטפסת ישראל למקום ה-85 עם תשע מדליות - עדיין אחרי מדינות כמו איי בהמה וטרינידד וטובגו. באולימפיאדת החורף אין לישראל אף לא מדליה אחת.

 

הטניסאי הישראלי הטוב ביותר, דודי סלע, מדורג במקום ה-99, והטניסאית המובילה היא דניז חזניוק, שנמצאת במקום ה-213 בעולם. נתנחם, כרגיל, בג'ודו: טל פליקר (מקום 5 בעולם), שירה ראשוני (9), גילי כהן (3) והמדליסטים האולימפיים ירדן ג'רבי (15) ואורי ששון (14) הם מהמובילים בעולם בקטגוריות המשקל שלהם.

ארץ הג'ודו העולה. המדליות האולימפיות שבאו לנו מהמזרן (צילום: יוסי רוט, ראובן שוורץ, אורן אהרוני) (צילום: יוסי רוט, ראובן שוורץ, אורן אהרוני)
ארץ הג'ודו העולה. המדליות האולימפיות שבאו לנו מהמזרן(צילום: יוסי רוט, ראובן שוורץ, אורן אהרוני)

מחוברים: ל-79% יש אינטרנט

אומת היי-טק וסייבר? בהחלט. גם אם שמים בצד את ההצלחות של Waze ומוביליי שחיזקו את תדמיתה של ישראל כמעצמת היי-טק, לא צריך להרחיק לכת משקע ההטענה הקרוב כדי לדעת שאנחנו מכורים למסך. בישראל יש יותר מ-10.5 מיליון טלפונים סלולריים (על 8.6 מיליון תושבים, כן?) – והיא במקום ה-88 בעולם במספר הטלפונים הסלולריים.

 

78.9% מהאוכלוסייה מחוברים לאינטרנט – ומספר המשתמשים הכללי ברשת בארץ הוא יותר משישה מיליון. אחוז המחוברים לאינטרנט בישראל מציב אותה במקום ה-33 בעולם בקטגוריה הזו, לפני מדינות רבות באיחוד האירופי, בהן ספרד, סלובניה, הונגריה, יוון ואיטליה, ועדיין אחרי לטביה, צ'כיה, כוויית, האמירויות וקטאר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ישראל בעלייה, תלוי במה
צילום: shutterstock
מומלצים