שתף קטע נבחר

 

רוב באונסק"ו: לשלול ריבונות ישראל בכל ירושלים

דווקא ביום העצמאות, הצביע ארגון האו"ם בעד ההחלטה שקובעת כי ישראל היא כוח כובש בירושלים ולא מכירה בחוק איחוד העיר. נתניהו הבוקר: "אנחנו כופרים באונסק"ו"

 

ארכיון  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארכיון (צילום: AFP)

אונסק"ו, ארגון האו"ם לחינוך למדע ולתרבות, הצביע אחר הצהריים (יום ג') בעד החלטה הקוראת לשלילת ריבונות ישראלית בכל ירושלים. ההחלטה, שקובעת כי ישראל היא כוח כובש בירושלים ולא מכירה בחוק איחוד ירושלים, עברה ברוב של 22 מדינות שתמכו מול 10 שהתנגדו, 22 שנמנעו ושלוש שנעדרו. לפני ההצבעה ניסתה ישראל לשכנע כמה שיותר מדינות להתנגד, אך כאמור ללא הצלחה.

 

22 המדינות שתמכו בהחלטה הן איראן, רוסיה, סין, מלזיה, מאוריציוס, ניגריה, סנגל, דרום אפריקה, בנגלדש, פקיסטן, וייאטנם, ברזיל, ניקרגואה, צ'אד, אלג'יריה, מצרים, עומאן, סודן, מרוקו, קטאר, לבנון, ושבדיה - המדינה האירופית היחידה שתמכה בהצעה. 10 המדינות שהתנגדו הן ארצות הברית, איטליה, בריטניה, הולנד, ליטא, יוון, פרגוואי, אוקראינה, טוגו וגרמניה.

 

22 המדינות שנמנעו הן צרפת, האיטי, הרפובליקה הדומיניקנית, מכסיקו, ספרד, סנט קיטס, קניה, טרינידד, אלבניה, קמרון, אסטוניה, חוף השנהב, סלובניה, גאנה, מוזמביק, אוגנדה, ארגנטינה,  הודו, אל סלבדור, יפן, קוריאה, סרי לנקה. שלוש המדינות שנעדרו - נפאל, סרביה וטורקמניסטן.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס להחלטה שהתקבלה, במהלך אירוע קבלת פנים לסגל הדיפלומטי: "ביומיים האחרונים קיימתי שיחות רבות עם מנהיגי המדינות שלכם, ראשי המדינה, שרי החוץ, וכך עשו גם אנשי משרד החוץ, ביחס להצבעה האבסורדית באו"ם. התוצאה היא שמספר המדינות שתומכות בהצעה הולך ומצטמצם.

 

"לפני שנה זה היה 32 מדינות, לפני חצי שנה זה ירד ל-26, עכשיו זה ירד ל-22", אמר נתניהו. "אני רוצה שנמשיך לעשות את המאמץ השיטתי והעקבי הזה ונוריד את זה בכלל, כי לא צריכות להיות הצבעות כאלה באו"ם. יש היום יותר מדינות שנמנעות או תומכות בישראל מאשר מדינות שמתנגדות לישראל. זה שינוי, פעם ראשונה".

 

שגריר ישראל לאונסק"ו, כרמל שאמה הכהן, מסר לאחר שההחלטה עברה: "מדובר בהישג דיפלומטי אדיר. התמיכה לישראל כמעט הכפילה עצמה והתפשטה לאפריקה, דרום אמריקה, ומזרח אירופה. העובדה שבהצבעה באוקטובר 14 רק ארה"ב תמכה בישראל ומאז המספר רק הולך וגדל הודות למאמץ דיפלומטי בהובלת ראש הממשלה.

 

"למרות התוצאה המצוינת", המשיך שאמה הכהן, "עדיין מדובר בהצעות שאין להם מקום במשפחת העמים ובטח לא באונסק"ו. להצביע נגד מדינה ביום העצמאות שלה זה שפל חדש של מדינות ערב אבל תוצאות ההצבעה הם יום הכיפורים שלהם. הם המומים, הם הגיעו הבוקר זחוחים שהאיחוד האירופי בכיסם - וסיימו עם חמש מדינות חדשות שהצביעו בפעם הראשונה נגדם. דגלי ישראל המתנוססים בהר הבית ובכל רחבי ירושלים והארץ הם תשובה מוחצת למזימה הערבית לפגוע בריבונותנו ובקשר ההיסטורי של העם היהודי לירושלים, הר הבית והכותל".

 

משרד החוץ הפלסטיני מסר: "אנו מברכים על ההחלטה שמהווה ניצחון לחוק הבינלאומי. האיום הגדול ביותר שמולו ניצבת ירושלים ואתרי מורשת נוספים בפלסטין הוא הכיבוש הישראלי והפרקטיקות הלא חוקיות שלו".

 

מוקדם יותר היום, בחידון התנ"ך העולמי לנוער שעמד בסימן 50 שנה לאיחוד ירושלים, התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו להצבעה ואמר: "אין עם בעולם שירושלים קדושה וחשובה לו כמו העם היהודי, אף שהיום מתקיים דיון באונסק"ו שמנסה לכפור באמת הפשוטה הזאת. אנחנו כופרים באונסק"ו, אנחנו דוגלים באמת שלנו, שהיא האמת".

 

בשגרירויות ישראל בחו"ל ובמשרד החוץ הורגש בימים האחרונים גיוס כללי על מנת לנסות ולשכנע כמה שיותר מדינות להתנגד להחלטה. גם ארה"ב התגייסה להפעלת לחץ על אונסק"ו ועל המדינות החברות בו.

 

בשנה שעברה אימץ הוועד המנהל של אונסק"ו הצעה פלסטינית שמטילה ספק בזיקה בין היהודים לאתרים הקדושים בירושלים. בהצבעה אז התנגדו 6 מדינות להצעה, ובישראל מקווים שהשנה מספר המתנגדות יגדל.

 

מי שעומדות מאחוריי ההחלטה הן מדינות ערב בשם הפלסטינים. הפעם הן הוציאו את הסעיף המדבר על הקשר היהודי לאתרים הקדושים, שאותם הן מכנות "מסגד אל אקצה" ו"חראם אל שריף", אבל חזרו על ההצעה שמדברת על ניתוק הזיקה של העם היהודי. במקביל, התווסף סעיף שקורא לשלילת ריבונות של ישראל על ירושלים רבתי - לא רק העיר המזרחית והעיר העתיקה.

 

ההצעה מבקשת לקבוע שכל החלטה של הכנסת, בית המשפט העליון או של כל רשות שיפוטית או מנהלתית בעניין ירושלים, בטלה ומבוטלת ואין לה כל משמעות.


פורסם לראשונה 02/05/2017 15:22

 

אליאור לוי השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים