יתרון נוסף לאספירין: מינון יומי קטן מונע סרטן שד
חוקרים אמריקנים שבדקו עשרות אלפי נשים מצאו כי אלה שנטלו אספירין באופן קבוע היו בסיכון נמוך ללקות באחד מסוגי סרטן השד השכיחים ביותר. מחקרים קודמים כבר מצאו כי נטילה יומית של אספירין מפחיתה את הסיכון לסרטן המעי הגס, להתקפי לב ולשבץ מוחי
"תרופת הפלא" עושה זאת שוב: מחקר ענק מגלה כי האספירין מפחית משמעותית את הסיכון ללקות בסרטן השד.
המחקר, שנערך במכון "בקמן" לחקר הסרטן בקליפורניה, אסף נתונים מ-57 אלף נשים, 23% מהן דיווחו כי הן נוטלות אספירין בקביעות. החוקרים מצאו כי מתוך הקבוצה שנטלה את האספירין באופן קבוע, שלוש פעמים בשבוע או יותר, הייתה הפחתה של 20% בסיכון ללקות בסרטן שד מסוג HR חיובי / HER2 שלילי, בהשוואה לנשים שלא נטלו את התרופה באופן קבוע.
סרטן שד מסוג HR חיובי / HER2 שלילי הוא אחד הסוגים השכיחים ביותר של סרטן השד. החוקרים מצאו כי אצל הנשים שנטלו תרופות אחרות ממשפחת נוגדי הדלקת הלא סטרואידים, עליה נמנה האספירין, כמו איבופרופן, לא הייתה הפחתה בסיכון ללקות בסרטן השד.
מחקרים רבים בעבר כבר מצאו כי בכוחו של האספירין להפחית את הסיכון ללקות בסוגי סרטן שונים, ובמיוחד סרטן המעי הגס. האספירין גם ניתן לאנשים בסיכון מוגבר ללקות בהתקפי לב ושבץ מוחי, בשל יכולתו לדלל את הדם ולהפחית את הסיכון ללקות בחסימת כלי דם.
לחוקרים עדיין לא ברור כיצד מפחית האספירין את הסיכון לסרטן, אולם החוקרת הראשית, פרופ' לסלי ברנשטיין, הסבירה כי ייתכן שהסיבה לכך נעוצה ביכולתו של האספירין להפחית תהליכים דלקתיים.
קראו גם:
אספירין לאנשים בריאים? סיכונים ותופעות לוואי - בריאות
תרופת פלא או מסכן חיים? המסתורין שבאספירין - בריאות
לנצח את סרטן השד: העצות הטובות ביותר מחולות ומומחיות
פרופ' ברנשטיין הציעה מנגנון נוסף שעשוי להסביר את האפקט ההגנתי של האספירין: התרופה מעכבת את המרכיב ארומטאז, הידוע כמפחית את ייצורו של ההורמון הנשי אסטרוגן. הורמון זה ידוע כמגרה את תאי סרטן מסוימים ומעודד את התרבותם.
סרטן השד: המחלה הממאירה השכיחה בישראל
סרטן השד היא המחלה הממארת השכיחה בישראל. גושים בשד הם תופעה נפוצה, אבל אצל מרבית הנשים (80%) מדובר בגושים שפירים המוכרים גם בשם ציסטות.
אלו הם שקיקי נוזל שמקורם בבלוטות המייצרות את החלב. סוג שכיח נוסף של גושים שפירים בשד הוא הפיברואדנומה (FIBROADENOMA), המורכב מריקמה סיבית - בלוטית.
כל ממצא בשד מחייב בדיקה וחשוב לא לדחותה. ברוב המקרים, כאמור, אין מדובר בגידול ממאיר, אך במידה וכן, גילוי מוקדם הוא המפתח לריפוי. חשוב לדעת כי גם גברים עלולים לפתח סרטן שד, אולם השכיחות אצלם קטנה פי 100 מזו שאצל הנשים.
הסימנים שחשוב לא להתעלם מהם
ב-90 אחוז מן המקרים, הסימן הראשון לסרטן הוא תחושת גוש בשד, אולם ישנם סימנים נוספים אליהם יש לשים לב. יש לחפש אחר שינויים במבנה השד - כ-70% מהגידולים מופיעים בחלק החיצוני העליון של השד, הכולל גם את אזור בית השחי, אך כמובן יש לבדוק ביסודיות את כל אזור השד.
אלו הסימנים שעשויים להעיד על גידול:
בשד
שינוי בצורה או בגודל.
ורידים מורחבים או בולטים.
גוש.
שקע או בליטה בעור.
גירוד עקשני שאינו חולף.
אי נוחות או כאבים (תופעה שאינה סימן שכיח).
בפטמה
הפרשה דמית או שקופה.
פריחה על הפטמה או מסביב לה.
פטמה ששקעה פנימה לאחרונה.
גוש.
בזרוע
נפיחות בזרוע העליונה.
נפיחות בבית-השחי.