דו"ח בארה"ב: אנשים על הספקטרום האוטיסטי - בסיכון גבוה יותר לבעיות פיזיולוגיות נוספות
מסמך חדש קובע לראשונה כי אנשים על הספקטרום האוטיסטי נמצאים בסיכון גבוה לפגיעה גם במערכות גופניות נוספות. הבעיות מהן הם סובלים במיוחד: הפרעות עיכול ותזונה, אפליפסיה והפרעות שינה. עם זאת, מרגיעים החוקרים, רוב הבעיות ניתנות לטיפול ומניעה
מומחים בארה"ב קובעים כי הספקטרום האוטיסטי הוא הפרעה כלל גופית. במסמך חדש נכתב כי הלוקים באוטיזם סובלים מבעיות בריאות רבות, הפוגעות באיברים אחרים פרט למוח.
הדו"ח החדש, שפרסם הארגון האמריקני "Autism Speaks", ושהסתמך על הידוע בספרות הרפואית, ביקש לבחון כיצד ההפרעה הנוירו-התפתחותית קשורה לבעיות בריאות אחרות, כמו הפרעות שינה ועיכול, אפילפסיה, הפרעות קשב וריכוז, בעיות תזונה, דיכאון, הפרעות דו קוטביות וחרדה.
הממצאים הראו כי:
מעל מחצית מהלוקים באוטיזם סובלים מהפרעות שינה הכוללות קשיי הירדמות ויקיצות מוקדמות מהשינה.
הלוקים בהפרעה אוטיסטית סובלים משכיחות יתר של אפילפסיה ובעיות עיכול. אפילפסיה למשל, פוגעת ב-20 עד 33 אחוזים מהלוקים באוטיזם, בהשוואה לאחוז עד 2% באוכלוסייה הכללית.
ילדים עם אוטיזם נמצאים בסיכון גבוה פי 8 ללקות באחת או יותר מבעיות העיכול הכוללות כאבי בטן, נפיחות, שלשול, עצירות או יציאות מכאיבות, בהשוואה לילדים בריאים.
הדו"ח מגלה עוד כי אין הוכחה בספרות לכך שתזונה מיוחדת, כולל תזונה דלת גלוטן, מביאה להקלה כלשהי בתסמינים.
בעיות נפשיות כמו חרדה ו-ADHD שכיחות אף הם אצל ילדים הסובלים מאוטיזם.
קראו גם:
אוטיזם: סימנים מקדימים שכדאי להכיר
מחקר מצא קשר בין דיכאון אצל האם - לסיכוי לאוטיזם
כך מאבחנים אוטיזם לפני גיל שנה
המומחים הדגישו בדו"ח החדש כי חרף בעיות הבריאות מהם סובלים האוטיסטים, ההפרעה עצמה אינה מגבירה את הסיכון לתמותה מוקדמת, וכי במרבית הבעיות הרפואיות ניתן לטפל ואף למנוע את התפרצותן.
הספקטרום: מליקוי בתקשורת ועד אוטיזם
הספקטרום האוטיסטי (שנקרא עד לא מכבר PDD וכיום – ASD, כלומר "הפרעות הספקטרום האוטיסטי") כולל מספר הפרעות הקשורות באוטיזם. על פי ספר האבחונים הפסיכיאטרים האמריקני, ה-DSM5, בספקטרום זה נכללות הפרעה אוטיסטית, תסמונת אספרגר ו-PDD שאינו מסווג.
תסמונת אספרגר היא הפרעה המתבטאת בליקוי בתקשורת חברתית, תבניות התנהגות רפטטיביות ותחומי עניין מוגבלים מאוד. שלא כמו אוטיזם, אין כאן עיכוב בהתפתחות השפה או בהתפתחות השכלית. תסמונת אספרגר מתבטאת לראשונה בילדים אחרי גיל שלוש, ובעיקר בבנים.
PDD שאינו מסווג (וכאמור, נכלל כיום תחת המטרייה הרחבה של ASD), הוא ההפרעה האוטיסטית הקלה ביותר, המתבטאת בקושי ביצירת אינטראקציות חברתיות וקושי בתקשורת בין אישית. האבחון מתבצע לרוב רק לאחר גיל ארבע. תסמינים נוספים של ההפרעה היא חוסר הידע כיצד להגיב אל מול צחוק או בכי של מישהו אחר, וקושי בהבנת ציניות והומור.
הסימפטומים הראשונים של אוטיזם עשויים להופיע עוד לפני סוף השנה הראשונה לחיים. בגיל זה, הפעוט כבר אמור ליצור קשר עין, להצביע על חפץ כדי שההורה יראה, ויחייך אם ההורה זיהה את החפץ.
אלה תמרורי האזהרה אצל ילדים, שחלקם עלולים להצביע על הפרעת התפתחות בספקטרום האוטיסטי:
- אינו יוצר קשר עין
- אינו מחייך כשמחייכים אליו
- אינו מגיב לשמו, לקול מוכר או לצלילים
- אינו בוכה כדי לזכות בתשומת לב
- אינו מדבר בגיל שנה וחצי
- אינו מדבר במשפטים בני משמעות בגיל שנתיים
- ילד המרבה להתבודד
- עיסוק מוגבר ומרובה באלמנט בודד (חפץ, מרקם, טעם, צליל)
- אי יכולת להבין רגשות של עצמו או של הסביבה
- חסר פחד או פחד קיצוני מאובייקטים או אנשים
- תנועות חוזרות מרובות (נפנופי ידיים, נדנוד גוף או ראש)
- התפרצויות חריגות שאינן תואמות את הסיטואציה כמו צרחות פתאומיות