היצוא למדינות האסיאתיות עולה שלב
הבוקר נפגשו בירושלים שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, עם מקבילו היפני, השר הירושיגה סקו, והשניים חתמו על הסכמים לחיזוק הקשרים הכלכליים בין ישראל ליפן. במסגרת ההסכם יוקם בקרוב מרכז סייבר ישראלי ביפן. בנוסף, בשבוע שעבר יצאה משלחת ראשונה, המונה 11 חברות בתחום המזון לחשוף את מגוון מוצרי המטבח הישראלי בפני שפים מקומיים, קניינים וחברות בתחום המזון ביפן ובקוריאה
משלחת ראשונה בתחום המזון, יצאה בשבוע שעבר לקוריאה ויפן: המשלחת, המונה 11 חברות מזון ישראליות, בארגון הנספחים המסחריים של משרד הכלכלה ביפן וקוריאה ומכון היצוא יצאה בסוף חודש אפריל ליפן וקוריאה, במטרה לחשוף את הקהל במדינות אלה ליתרונות המטבח הישראלי וכדי לקדם פעילות עסקית בעלת פוטנציאל להגדלת היצוא של מוצרי מזון לאסיה.
במסגרת הביקור, קיימה השפית רותי רוסו, סדנאות על המטבח הישראלי, בהן הדגימה ושיתפה את קהל המשתתפים בהכנת מאכלים המבוססים על המוצרים של החברות הישראליות שהשתתפו באירוע ושל 14 חברות נוספות ששולחות מוצרים ישראליים להצגה במסגרת הפעילות.
באירועים השתתפו כ-100 איש ממגוון רחב של גורמים החל מעיתונאים,שפים, קניינים ויבואנים, בהם, קניינים של רשת הסופרמרקטים הגדולה בקוריאה EMART, מנהלים מתחום הקפה ומאפה מהמאפיה ומפעילת בתי הקפה הגדולה בקוריאה SPC , ונציגים ממחלקת הפיתוח מוצרים של יצרנית המזון הגדולה בקוריאה LOTTE.
"השוק הקוריאני שהיה סגור במשך שנים רבות בפני מזון מערבי, מתחיל להיפתח בשנים האחרונות, מה שמתבטא בירידה מתמדת בצריכה של אורז, מול עלייה בצריכה של מוצרים אחרים", אומר שי פילר, הנספח המסחרי של משרד הכלכלה בדרום קוריאה. לדבריו, מאז שקוריאה נפתחה לסחר עולמי יש ירידה של כ51% בצריכה של אורז ומנגד עלייה ביבוא של מזון, שעומד על כ-29 מיליארד דולר.
בין חברות המזון שהציגו את מוצריהן באירועים ביפן וקוריאה נמנות יוניליוור, הדקלאים, מאפיית אנג'ל, השקדיה, זנלכל, טחינת אל ארז, מכוורת עין חרוד, מאיר את בייגל, נפטון מוצרי מזון, קונדיטורית אנגל, בית אל מזון, רוי שוקולד, כד בני דרום, מצות אביב ועוד.
"כאשר אנחנו מדברים על מזון ישראלי בקוריאה, תמיד שואלים מה זה? איך מבשלים את זה?" ציין פילר, "לכן החלטנו על מפגש עם החברות ובהובלת שפית, בכדי לחשוף ולהדגים את האוכל הישראלי בפני הקוריאנים. נציג את המגוון, הגיוון, החדשנות והבריאות שמביא איתו האוכל הישראלי, לצד אפשרויות החיבור של המטבח הישראלי לטעמים ותרבויות רבות, בהן גם המטבח הקוריאני".
נועה אשר הנספחת המסחרית של משרד הכלכלה ביפן, מוסיפה כי היפנים, כמו הקוריאנים, נפתחים יותר ויותר לטעמים חדשים ומתעניינים בטעמים הישראלים ורואים במזון הישראלי בריא וחדשני, ומוצרי מזון ישראלים נמכרים כבר היום בסניפי קוסטקו. "בטוקיו אף ישנן מספר מסעדות ישראליות ולאחרונה אף נפתח דוכן פלאפל בהשראה ישראלית. שוק הצריכה היפני הינו מהגדולים בעולם ואנו מקווים לראות יותר ויותר מוצרי מזון ישראלים ביפן בעקבות האירוע הקרב".
קרולין נוה, מנהלת ענף מזון ומשקאות במכון היצוא מציינת כי אירועים מסוג זה מעלים את המודעות למזון הישראלי בשוקי היעד בחו"ל ומסייעים לסגירת עסקאות ובסופו של דבר לעלייה ביצוא. "כך סייע אירוע דומה שקיימנו בשנת 2016 בווייטנאם לעלייה של 19% ביצוא המזון מישראל לווייטנאם בהשוואה לשנה קודמת. אנו מאמינים כי הפעילות המתוכננת בקוריאה ויפן תסייע אף היא לצמיחה ביצוא לשווקים אלו".
ובקרוב: גם מרכז סייבר ישראלי ביפן
בתוך כך, הבוקר נפגשו בירושלים שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, עם מקבילו היפני, השר הירושיגה סקו, והשניים חתמו על הסכמים לחיזוק הקשרים הכלכליים בין ישראל ליפן. בין ההסכמים: הרחבת הפעילות בתחום הסייבר והכלכלה מול יפן ובמסגרתו יוקם מרכז סייבר ישראלי ביפן.
ההסכם שנחתם קורא להגברת ההשקעות והפעילות המשותפת בתחום זה וקובע כי המדינות יערכו תכנית הכשרה משותפת, יקיימו סדנאות עבודה משותפות, מומחים ישראלים יתרמו למרכז המצוינות בתחום הסייבר המוקם ביפן, ועוד.
על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, עמד היקף סחר הסחורות בין ישראל ויפן בשנת 2016 ע"ס של כ-3 מיליארד דולר, כאשר ייצוא הסחורות הישראלי ליפן מסתכם בכ-700 מיליון דולר. היצוא הישראלי ליפן מגוון יחסית ומורכב ממכשירים אופטיים ורפואיים, מכונות וציוד חשמלי, כימיקלים ומזון. יבוא הסחורות מיפן, לעומת זאת, הסתכם בשנת 2016 בכ-2.3 מיליארד דולר כשהתחומים המובילים בו היו מכונות ומכשירים מכניים, ציוד מחשבים וכלי רכב.
"אני רואה בשיתוף הפעולה עם יפן, הכלכלה השלישית בגודלה אחרי סין וארה"ב, יעד אסטרטגי לכלכלה הישראלית. ביקור השר סקו בישראל הינו איתות על כוונותיה הרציניות של יפן להתקרב לישראל ולעלות מדרגה ביחסינו הכלכליים", אמר השר אלי כהן. "שיתוף הפעולה עם יפן הוא המשך לשיתופי הפעולה עם סין ודרום קוריאה שמחזקים את הכלכלה הישראלית. אני ועמיתי היפני הצבנו יעד משותף להכפיל את היקף הסחר בין המדינות ואני מאמין כי נעמוד ביעד זה בהצלחה".
שר הכלכלה היפני ברך על המפגש ואמר כי היחסים בין ישראל ליפן ימנפו את הצמיחה הכלכלית ביפן "אנו זקוקים לתמיכה הישראלית בתחום הסייבר לקראת אולימפיאדת טוקיו 2020 ומצפים לשיתוף פעולה פורה".