ממציאת הספינר: "ניסיתי להביא שלום בין ישראל לפלסטינים"
האמריקנית קתרין הטינגר ביקרה בארץ בשנות ה-80 ושמה לעצמה מטרה למצוא תעסוקה לילדים פלסטינים שראתה אותם מיידים אבנים. היא מימשה את החלום, אך ויתרה על זכויות הפטנט בשל מצוקה כלכלית. היום היא מרוצה: "העיקר שהילדים נהנים". ובינתיים אצלנו: היום נפתחת אליפות ישראל לספינרים
מה עומד מאחורי הצעצוע שמשגע את ילדי ישראל? בשנות ה-80 הייתה קתרין הטינגר בביקור אצל אחותה בישראל. יום אחד ראתה נערים פלסטינים זורקים אבנים על שוטרים ועל עוברי אורח. באותו רגע המוח הממציא והתמים למדי שלה התחיל לעבוד. היא חיפשה דרך להמציא צעצוע שיעסיק את הנערים ואת הילדים הפלסטינים, ושבמקום להתפרע ישחקו איתו.
הרעיון הראשוני שלה היה לייצר אבן רכה שאותה יוכלו להשליך ביחד עם תסכוליהם, אבל בסופו של דבר היא ויתרה על זה. קתרין חזרה הביתה לאורלנדו שבארה"ב שם חיכתה לה בתה בת ה-7. הילדה מלאת האנרגיה החזירה את קתרין לסיפורם של הילדים הפלסטינים חסרי המנוח, שעליו סיפרה לראשונה למגזין "טיים".
היא שוב הפעילה את מוחה, הפעם למען בתה, ואז עלה הרעיון שמשגע היום את העולם: הספינר המקורי, יותר מ-20 שנה לפני שהגרסה המודרנית של הצעצוע הפכה לטירוף עולמי.
אפשר היה לחשוב שכמי שהמציאה את הלהיט הזה תעבור קתרין לגור בטירה מפוארת, תיסע במכוניות יוקרה ותקנה לעצמה יאכטה. אבל לא כך: היא עדיין חיה בצנעה בפלורידה, ולא הרוויחה אפילו חצי דולר מהצעצוע שנמכר בתקופה האחרונה בקצב היסטרי, קצב שבו הספקים לא מצליחים לעמוד כדי לספק את הסחורה.
קתרין, היום בת 62, החזיקה למעשה בזכויות על הפטנט במשך שמונה שנים, אבל ויתרה עליו ב-2005 משום שלא הייתה יכולה להרשות לעצמה לשלם 400 דולר לחידוש הרישיון. "לא היה לי כסף, זה פשוט מאוד", סיפרה ל"גרדיאן" הבריטי. "לא קל להיות ממציא. אולי שלושה אחוזים מהאנשים שממציאים דברים גם עושים מזה כסף, בדרך כלל מי שמרוויח הם אנשים אחרים לגמרי. ברור שאם לא הייתי מוותרת על הזכויות לא היו לי את הבעיות שיש לי היום, זה היה הרבה יותר נעים, אין ספק".
בזמן שהיצרנים של הגרסה המודרנית צוברים רווחים עצומים, נאלצה קתרין לעבור מדירתה הקטנה לדירה קטנה עוד יותר. אין לה כסף בשביל לשלם את חשבון הטלפון, ועל קניית מכונית סבירה אין כמובן בכלל מה לדבר.
"בהתחלה רציתי למצוא דרך לעזור לקדם שלום בין ישראלים לפלסטינים", סיפרה קתרין. "אחר כך רציתי למצוא משהו שיסיח את דעתה של הבת שלי כי הייתי חולה ולא יכולתי לאסוף את הצעצועים שלה או לשחק איתה הרבה, אז התחלתי לשים דברים בתוך עיתון סגור בנייר דבק".
"זה אפילו לא היה אב טיפוס, היא הייתה משחקת עם זה ובכל פעם הצורה הייתה משתנה. זה הרגיע אותה והעסיק אותה. מזה הצלחנו לפתח את הספינר", היא הוסיפה. "אני קצת לא מבינה למה אחרי 20 שנה זה פתאום כזה להיט, אבל אני שמחה שילדים נהנים מזה".
קתרין מתעקשת על כך שלמרות ההחמצה הענקית היא לא כועסת ולא מרירה: "אנשים שואלים – 'את לא רותחת? הפסדת כל כך הרבה כסף ותראי איפה את עכשיו'. אבל אני רק מרוצה שמשהו שתכננתי הוא משהו שאנשים מבינים ועוזר להרבה ילדים".
אליפות הספינרים הישראלית
הספינר, הצעצוע שהספיק להטריף בשבועות האחרונים את המדינה כולה, עולה שלב וכעת יוצאת לדרך לראשונה אליפות ישראל לספינרים, שתיפתח כבר היום.
האליפות, שפתוחה לכל הגילים, תתקיים ברחבי הארץ בשני מקצים: שלב המוקדמות ושלב הגמר, כשהקריטריונים לזכייה הם זמן סיבוב מירבי ויכולת הקפצה וירטואוזית.
התחרות היא יוזמה משותפת של רשת הצעצועים "עידן 2000" ושל קבוצת "BIG מרכזי קניות", וההרשמה אליה נפתחת היום. שלב המוקדמות ייפתח ביום ראשון הקרוב וייערך במקביל במתחם "ביג קריות" ובמתחם BIG FASHION אשדוד, בין השעות חמש לשבע בערב. ביום שני יימשך שלב המוקדמות שיתקיים ב"ביג טבריה" וב"ביג באר־שבע". שלב המוקדמות יינעל ביום שלישי, בתחרות שתתקיים במתחם "ביג פרדס־חנה".
בכל אחת מהתחרויות בשלב המוקדמות יעלו חמשת המתמודדים הטובים ביותר לשלב הגמר, שאליו יעפילו בסופו של דבר 25 מתמודדים. שלב הגמר ייערך ביום חמישי ה־11 בחודש במתחם "BIG FASHION אשדוד" והזוכה במקום הראשון יקבל טיסה זוגית לברצלונה וכניסה למשחק כדורגל.
ההרשמה לתחרות פתוחה לקהל הרחב החל מהיום ומתבצעת באתרי "עידן 2000" וקבוצת ביג בכתובת: https://bigcenters.activetrail.biz/SpinBigApril_2017 מרשת ביג נמסר אתמול שהם מצפים להרשמה בהיקף נרחב של ילדים ושל מבוגרים כאחד, מאחר ומדובר במוצר חוצה גילים, ואפילו ההורים מעידים שהם אוהבים לשחק בספינר ולהגיע להישגים".