שתף קטע נבחר

 

מנגישים לפריפריה: קורסי לימוד מקוונים לסטודנטים בחינם

שיתוף פעולה של המועצה להשכלה גבוהה והמשרד לשוויון חברתי הניב תוכנית שבה יוכלו סטודנטים לבחור קורסי למידה ברשת ללא עלות. שר החינוך ויו"ר המל"ג בנט: "זו מהפכה חברתית, נתגבר על בעיית הנגשת הפריפריה למרכז"

המועצה להשכלה גבוהה והמיזם "ישראל דיגיטלית" במשרד לשוויון חברתי ינגישו לסטודנטים ולציבור הרחב קורסים מקוונים במגוון תחומים ללא עלות. הקורס ייחשב כחלק מנקודות הזכות של התואר לסטודנט, רק אם המוסד שבו הוא לומד ירצה בכך ובתנאי שיקיים בחינה סופית בקורס המדובר באותו מוסד. התוכנית, שתקציבה עומד על כ-20 מיליון שקל, נועדה בין היתר לצמצם פערים בין המרכז לפריפריה ולהעניק אפשרות לכל אחד לרכוש ידע.

 

שני הגופים פרסמו בימים האחרונים "קול קורא" למוסדות להשכלה גבוהה להפיק קורסים מקוונים בעברית או בערבית, ולהנגיש אותם בחינם לסטודנטים ולקהל הרחב. הקורסים המקוונים יועלו בשנת הלימודים הבאה (תשע"ח) לאתר "קמפוס". 

הלמידה תתבצע דרך הרשת (ארכיון) (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
הלמידה תתבצע דרך הרשת (ארכיון)(צילום: ירון ברנר)

הקורסים האקדמיים המקוונים ייבחרו מתוך שלוש קבוצות:

קורסי ליבה - קורסים אקדמיים לתואר ראשון שהם קורסי מבוא או חובה לתחום התואר, או קורסים מתקדמים הניתנים לקראת סוף התואר הראשון כקורסי חובה או בחירה ובהם סקירה של נושאים בחזית המחקר האקדמי בתחום.

קורסי מופת - קורסים אקדמיים איכותיים מהמעלה הראשונה, מרחיבי אופקים, שמיועדים לציבור רחב של סטודנטים. בפיתוח קורסי המופת והוראתם ישתתפו מעבר למרצה הראשי עוד מגוון של מרצים המוכרים כבעלי יכולות הוראה גבוהות, שעצם המפגש עמם מעשיר את עולמו של הסטודנט.

קורסים בתחום ההוראה - לתואר ראשון או שני.

 

בשנה הראשונה יועלו כ-50 קורסים שיאושרו על ידי ועדות מקצועיות של המועצה להשכלה גבוהה. כל מוסד שירצה לעלות קורס מקוון יצטרך לעמוד בקריטריונים של המל"ג, בהם: איכות המרצה בקורס, רמת ההוראה, מומחיותו בתהליכי הוראה, למידה והערכה, רוחב קהל היעד הפוטנציאלי של הקורס, מספר המוסדות השותפים בפיתוח הקורס, רמת החדשנות של הקורס, ורמת העיצוב והעושר הפדגוגי המוצעים בקורס. במל"ג מדגישים כי ישנה חשיבות לכך שהמרצה יהיה בעל מוניטין בינלאומי כדי שגם המוסדות האחרים ירצו להשתמש בקורס.

"נאפשר לסטודנטים בפריפריה ללמוד מהבית". השר בנט עם פרופ' זילברשץ ()
"נאפשר לסטודנטים בפריפריה ללמוד מהבית". השר בנט עם פרופ' זילברשץ

לפי "הקול הקורא", בשלב הראשון הקורס המקוון יתנהל בדומה לקורס סמיסטריאלי, תוך מעורבות מלאה ופעילה של המרצה לאורך הקורס עצמו. לקורס יהיה תאריך פתיחה וסיום, וניהולו יהיה באחריות סגל ההוראה, שיכתיב בין היתר את קצב ההתקדמות, יעלה קטעי וידאו, יבדוק מטלות, וינהל את הפורומים.

יצוין כי החלטה של סטודנט להשתמש בקורס המקוון לא תשפיע על שכר הלימוד שהוא משלם למוסד האקדמי.

 

שר החינוך ויו"ר המל"ג נפתלי בנט אמר: "האפשרות ללמוד באופן מקוון באקדמיה היא לא עוד צעד, היא מהפכה חברתית. מהיום נאפשר לסטודנטים בפריפריה ללמוד מהבית ולגשר על פערי המרחק בעזרת טובי המרצים מכל הארץ. בכך נתגבר על אחד הקשיים המשמעותיים הגורמים לפערים באקדמיה, שהוא בעיית הנגשה של הפריפריה למרכז".

השרה גילה גמליאל (צילום: : מרק ישראל סלם) (צילום: : מרק ישראל סלם)
השרה גילה גמליאל(צילום: : מרק ישראל סלם)
 

יו"ר ות"ת (ועדת לתכנון ותקצוב במל"ג) פרופ' יפה זילברשץ הוסיפה: "מל"ג-ות"ת הציבו את קידום החדשנות בהוראה כיעד מרכזי בתכנית העבודה לשנים הקרובות. הקורסים המקוונים יביאו לשיפור איכות ההוראה האקדמית בישראל על ידי רענון הסילבוסים ושימוש במדיה דיגיטלית חדשה ואטרקטיבית. בנוסף, קורסים מעולים אלו מאפשרים הנגשה רחבה וחינמית של המצוינות האקדמית הישראלית, ובכך יסייעו למשיכת סטודנטים חדשים, ויתרמו לבחירת תחומי לימוד אקדמיים בצורה מושכלת יותר".

 

השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל אמרה: "זוהי מהפכה של ממש שתאפשר נגישות להשכלה גבוהה לכל אזרחי ישראל באשר הם, מהפריפריה כמו מהמרכז. קורסים אקדמיים מקוונים יעניקו שוויון הזדמנויות אמיתי לכל צעירי ישראל המעוניינים לרכוש השכלה ולהשתלב באופן משמעותי בשוק העבודה. הם יאפשרו לסטודנטים ללמוד בזמן, במקום ובקצב הנוחים להם ולהחליט בצורה מושכלת להירשם לחוג ותחום המתאימים להם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים