שבוע בלי סלולר בגלל שביתת האסירים: "סכנת חיים"
שב"ס ביקש לשבש את התקשורת כדי למנוע מהאסירים הפלסטיניים השובתים רעב להתראיין - אבל הנפגעים הם דווקא תושבי פתחת ניצנה. היום הפגינו התושבים עם מבקשי המקלט במתקן חולות: "מחפשים אותנו, ואין מענה. קטסטרופה"
כבר כמעט שבוע שתושבי פתחת ניצנה מנותקים מרשת הסלולר. התיירות נפגעת, החקלאים סובלים וחייהם של האזרחים נמצאים בסכנה. בשירות בתי הסוהר ביקשו לשבש את התקשורת על מנת שהאסירים הביטחוניים השובתים רעב לא יתראיינו לכלי התקשורת - אבל התוצאה היא שיבוש חייהם של מאות תושבים במועצה האזורית רמת נגב, ליד גבול מצרים.
"לא נתפס בעיני איך כדי לשבש את שגרת האסירים הביטחוניים הצלחתם לשבש לחלוטין את שגרת האזרחים", אמר ראש המועצה ערן דורון, שפנה לראש הממשלה בנימין נתניהו. היום (ה') קיימו התושבים הפגנה בכביש 211 יחד עם מבקשי המקלט במתקן חולות. במקביל האגודה לזכויות האזרחי בישראל פנתה לשר לביטחון פנים, גלעד ארדן, בבקשה לפתוח את הרשתות האלחוטיות ולהפסיק את הפגיעה המיותרת בתושבים.
באגודה לזכויות האזרח מציינים כי הפגיעה במאות התושבים הישראלים ובמאות רבות של מבקשי המקלט המוחזקים במתקן חולות היא בלתי מידתית ובלתי סבירה. "בהתחשב בכך שהאזור המדובר סמוך מאוד לגבול", נכתב בפנייה לשר ארדן, "הרי שמדובר בהפקרה ביטחונית של ממש".
"הטלפון שקט, אנשים מחפשים אותנו ואין מענה, לקוחות והזמנות לספקים. הכול משובש, וזה רק הנזק המיידי", אומר אייל טובול, בעל "קפה עזוז". טובול הוסיף כי "הנזק התדמיתי הרבה יותר חמור. בפן האישי הכול קטסטרופה. הילדים נוסעים בכבישים ואין לנו איך לתקשר איתם. את השערים ביישוב אי אפשר לפתוח בלי טלפון. יום-יומיים אפשר לעבור, אבל שבוע זה מוגזם".
שרון צ'רי, פרמדיק במד"א, אמר כי "אנחנו מפעילים מערך כוננים של חובשים ופרמדיקים בפתחת ניצנה. אנחנו מופעלים בשעת חירום על ידי מד"א בעזרת מירסים, אפליקציות וטלפון. לפני כמה ימים משאית התהפכה עם פצוע קל עד בינוני. למעשה, הגענו רק אחרי שקיבלנו את ההודעה דרך מוכר בכלבו. לא קיבלנו את ההודעה דרך מד"א אלא על עובר אורח. אנחנו הגענו לשם והיה אפס תקשורת. לא הצלחנו להתקשר לנהג האמבולנס שיגיע. שלחנו מישהו שיקרא לנהג".
"חצי שעה אחרי זה הייתה תאונת עבודה ביישוב עזוז", אומר צ'רי. "לקח לנו עשר דקות להבין מה קרה. זה פוגע במוכנות לשעת חירום ויכול גם לסכן את חייהם של התושבים". מנכ"לית המועצה, אדווה לויד, אומרת כי "אנשים יכלו לאבד את חייהם. זה כבר לא משחק ילדים. זה אפילו לא נזק כלכלי שנגרם לאנשים".
עד אתמול מי שחסם את רשת התקשורת באזור היה צה"ל. כעת החברות הסלולריות הן שחוסמות את התקשורת. בצה"ל הפנו את המתלוננים לשירות בתי הסוהר, שם אמרו כי הם "נמצאים בקשר ישיר עם המועצות המקומיות כדי לקבל דיווחים על בעיות. אנחנו מטפלים בנושא יחד עם הגורמים המקצועיים, כולל משרד התקשורת. בחלק מהמקומות יש בלאו הכי בעיית קליטה והדבר לא נובע רק בגלל החסימות. חשוב לא לפגוע באורח החיים של התושבים ומצד שני יש לנו משימה. אנחנו מודעים לבעיה".
הליגה הערבית קראה היום לאו"ם ולמוסדותיו להקים "ועדת חקירה בינלאומית" שתחקור את היחס של ישראל לפלסטינים ששובתים רעב בבתי הסוהר.