הכוח חוזר לעזה: הנהגת חמאס החדשה
המנהיג נולד במחנה פליטים וגר שם עד היום, ראש הארגון בעזה שוחרר בעסקת שליט ונחשב לכוחני בצורה קיצונית, מנהיג האסירים נשפט ל-36 מאסרי עולם על שורת פיגועי התאבדות ואמר: "זה לא רצח, ואני לא מצטער". מנהיגי חמאס החדשים
חמאס נכנס לעידן איסמעיל הנייה עם הנהגה חדשה-ישנה, עם חיזוק משמעותי לכוחה של הזרוע הצבאית של הארגון בשולחן מקבלי ההחלטות ובעיקר עם השבת כוחו של מחנה רצועת עזה אחרי שני עשורים של הנהגה ממחנה חו"ל. חאלד משעל אולי נשמע נלהב היום מבחירתו של הנייה ליורשו כמנהיג חמאס, אבל ככל הנראה הוא העדיף בסתר ליבו את מוסא אבו מרזוק כמחליפו כדי שהשליטה של ''החוץ'' על הארגון תישמר על חשבון הנהגת עזה.
השילוב בין הנייה ליחיאל סינוואר, שנבחר לפני שלושה חודשים לתפקיד מנהיג חמאס בעזה, צפוי לחזק את המשקל שיינתן לאנשים כמו מוחמד דף ושאר בכירי הזרוע הצבאית. אלו מרגישים שהקדישו את חייהם לחמאס, אבל נותרו עד היום מחוץ לעניינים ברגעי ההכרעות.
בראייה קרה ולאחר סינון הרטוריקה הלוחמנית ניתן להעריך שהנייה הוא מנהיג שקול ופרגמטי, שלא ימהר לקפוץ להרפתקאות צבאיות מול ישראל. גם עובדת היותו איש הרצועה הופכת אותו ללמוד ניסיון על השלכותיו של כל סבב לחימה משמעותי מול ישראל. הרבה יותר קל לתת אור ירוק ללחימה ממלונות דוחא המפנקים מאשר ממחנה הפליטים שאטי.
עם זאת, הנייה לא יוכל להתעלם מלחץ שעשויה להפעיל עליו הזרוע הצבאית באמצעות סינוואר הכוחני שלא בוחל באמצעים ולא נוהג לשאול את העומדים מעליו לדעתם. משעל הרגיש זאת היטב על בשרו כשסינוואר החליט לחסל את מחמוד שתיווי, מפקד גדוד זיתון של הזרוע הצבאית של הארגון, בניגוד לדעתו וללא אישורו.
לצד הנייה בן ה-54, יליד מחנה הפליטים שאטי שבעזה - שם הוא מתגורר עד היום - תכלול כאמור ההנהגה החדשה של חמאס גם את סינוואר, מנהיג חמאס ברצועה. סינוואר, בן 55, נולד במחנה הפליטים חאן יונס שבדרום הרצועה. הוא ייסד את מנגנון אל-מג'ד שהפך לימים לחלק מהזרוע הצבאית של חמאס ושתפקידו הוא לחשוף משתפי פעולה עם ישראל ולהוציאם להורג.
סינוואר, שרצח במו ידיו יותר מעשרה משתפי פעולה עם ישראל, נעצר על ידי ישראל בשנת 1988 ושוחרר במסגרת עסקת שליט בשנת 2011. אחיו היה אחד ממתכנני מבצע חטיפתו של שליט. עם שחרורו סינוואר להמשיך לחטוף חיילים, ולאחר מכן התברג סינוואר במהירות בצמרת חמאס. הוא נבחר בשנת 2013 ללשכה המדינית, כיהן בתפקיד הגורם המקשר בין הזרוע המדינית לזרוע הצבאית של חמאס ונחשב למעין "שר הביטחון" של הארגון בעזה.
בתחילת השנה מונה סינוואר, ששייך לאסכולה בחמאס שמצדדת בחידוש הברית עם איראן, למנהיג חמאס ברצועה במקומו של הנייה. הוא ידוע כאדם סגפן, קשוח וכוחני בצורה קיצונית, שסולד מתקשורת ומהופעות פומביות בציבור. סינוואר, שדובר עברית שוטפת, מקורב מאוד לראש הזרוע הצבאית מוחמד דף וליתר ההנהגה שלה בעזה.
בכיר נוסף הוא מוחמד ערמאן, שנבחר השנה למנהיג חמאס בבתי הכלא בישראל. ערמאן, בן 42, נולד בכפר חרבת'א בני חארת' ליד רמאללה. הוא הצטרף לזרוע הצבאית של חמאס בשנת 2001, במהלך אינתיפאדת אל-אקצה. ערמאן היה איש הקשר בין הנהגת הזרוע הצבאית של חמאס לבין חוליית סילוואן שביצעה את הפיגועים בקפה מומנט בירושלים, בקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית ובמועדון שפילד בראשון לציון.
בין היתר הוא הביא למסגד את המתאבד בקפה מומנט, אז נרצחו 11 איש, העביר מטען מרמאללה לירושלים שהיה אמור להיות מוצמד למכלית סולר והפעיל את ראש החוליה ואאל קאסם. הוא נעצר בשנת 2002 ונשפט ל-36 מאסרי עולם. במהלך הקראת גזר-הדין, אמר ערמאן: "זה לא רצח, ואנחנו לא מצטערים על זה. זהו מאבק שלנו נגד הכיבוש". ישראל סירבה לשחררו במסגרת עסקת שליט.
בנוסף נבחר מנהיג לחמאס בגדה המערבית, אולם חמאס לא מפרסם את שמו מחשש שייעצר מייד על ידי ישראל, וכן מנהיג חמאס בחו"ל שגם זהותו נשארת חשאית באופן מסורתי. הנייה ישתף פעולה עם סינוואר, בכיר משוחררי עסקת שליט, שנבחר לתפקיד בחודש פברואר האחרון.