הקרב על צרפת: פוטין וטראמפ נגד אובמה ומרקל
מועמדת הימין הקיצוני מרין לה פן או מועמד המרכז עמנואל מקרון: חודשים של קמפיין סוער יגיעו בבוקר לסופם עם פתיחת הקלפיות בצרפת. הסקרים חוזים ניצחון גדול למקרון, שנתמך על ידי אובמה וקורא לגלובליזציה. לה פן השואפת להתנתק מהאיחוד מקבלת חיזוק מפוטין ומטראמפ: "הכי חזקה נגד הטרור"
מועמד המרכז עמנואל מקרון (39) או מועמדת הימין הקיצוני מרין לה פן (48) – צרפת תבחר היום (יום א') מי מבין השניים יהיה הנשיא או הנשיאה של הרפובליקה החמישית.
שבועיים לאחר הסבב הראשון בבחירות לנשיאות צרפת, 47 מיליון בעלי זכות הצבעה יחליטו היום בקרב ראש בראש מי ינהיג אותם בשנים הקרובות. המרוץ לארמון האליזה עורר עניין רב בצרפת ובעולם כולו, ומדובר בפעם הראשונה בתולדות צרפת המודרנית שאף מועמד של מפלגה גדולה לא מעפיל לסיבוב השני בבחירות לנשיאות. סוגיית הגלובליזציה אל מול היבדלות עמדה, בדומה למערכות בחירות נוספות בעולם בחודשים האחרונים, במוקד הקמפיין – ומנהיגי מעצמות העולם נתנו גם הם את משקלם בבחירות שבהן, נכון לעת עתה, עדיין לא ידוע לאן נושבת הרוח בקרב כ-30% מבין הבוחרים – זאת לאחר שיעור הצבעה של כ-77% בסבב הראשון.
עמוד הבחירות המיוחד עם כל העדכונים
מספר בעלי זכות הבחירה בבחירות לנשיאות צרפת עומד על 47 מיליון (מתוך 64.8 מיליון תושבים). ברחבי המדינה הוצבו יותר מ-66 אלף קלפיות, ועשרות אלפי שוטרים וחיילים צפויים לאבטח את נקודות ההצבעה השונות. הקלפיות ייפתחו בשעה 9:00 ויינעלו ב-20:00 ברוב האזורים למעט בפריז ובערים הגדולות, שם ייסגרו הקלפיות בשעה 21:00. הסקר האחרון שפורסם בליל שישי מעניק למקרון 63 אחוזי תמיכה מול 37 אחוזים בלבד ללה פן.
הסקר האחרון, שלאחריו נאסר על פרסום סקרים נוספים, נערך לאחר עימות הטלוויזיוני סוער במיוחד שנערך בין שני המועמדים ביום רביעי בערב – עימות שבו ניצח מקרון לפי דעת הקהל בצרפת. לפי סקר אחר שצריך להדאיג את מועמד המרכז, כרבע מהמצביעים הצרפתים לא מתכוונים כלל להגיע מחר לקלפי. מרבית הנמנעים הם מצביעי שמאל שהתאכזבו מתוצאות הסיבוב הראשון. אם תחזית הסקר תתממש יהיו אלה הבחירות עם אחוז ההצבעה הנמוך ביותר מאז 1965.
בחירתם של לה פן ומקרון בסבב הראשון הייתה רעידת אדמה של ממש בפוליטיקה הצרפתית כשאף אחד ממועמדי מפלגות המיינסטרים (הסוציאליסטים והרפובליקנים), ששלטו בצרפת במשך עשורים, לא נבחר להתמודד על הנשיאות. במקום זאת מתמודדים על התפקיד החשוב ביותר בצרפת מועמד ללא מפלגה מאחוריו (מקרון) שהקים את תנועתו רק בשנה שעברה, ומועמדת הימין הקיצוני שרוצה להוציא את צרפת מהאיחוד האירופי.
טראמפ: "לה פן חזקה מול הטרור". מרקל: "מקרון נשיא חזק"
הבחירות בצרפת עוררו כאמור עניין רב בכל העולם בין היתר בשל המחלוקות האדירות בין שני המועמדים בנודע למדיניות החוץ של המעצמה האירופית; מקרון קרא מתחילת הקמפיין לשיתוף פעולה הדוק עם ארגונים ומוסדות בינלאומיים, בעוד לה פן, ממפלגת "החזית הלאומית", דוגלת בהתנתקות מהאיחוד ומעודדות לאומנות. הסוגיה הזו, במיוחד לאחר הצבעת ה"ברקזיט" בבריטניה ובחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב – הטרידה מנהיגים רבים ברחבי העולם.
כחודש לפני הסבב הראשון בבחירות מצאה לה פן זמן לביקור במוסקבה שכלל בין היתר פגישה עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. לה פן הגיעה לרוסיה בהזמנתו של דובר הבית התחתון בפרלמנט הרוסי, ויצ'סילב וולודין, אך היא קיצרה את סבב הפגישות שלה עם פוליטיקאים רוסים כדי להיוועד עם הנשיא הרוסי. "אין לרוסיה רצון להשפיע על אירועים בשום צורה, אבל יש לנו את הזכות לדבר עם כולם", הבהיר פוטין.
הנשיא הרוסי אמר כי "דלתו פתוחה לכל פוליטיקאי" ושלא מדובר בהצהרת כוונות של תמיכתו בלה פן – כשברקע הטענות בארה"ב שהנשיא הרוסי התערב בבחירות שהובילו לניצחונו של דונלד טראמפ. "כל פוליטיקאי צרפתי יכול להיפגש עמנו אם ירצה זאת. מרין לה פן מייצגת כוח פוליטי עולה באירופה". עוזרה של לה פן מסר לאחר הפגישה כי פוטין איחל לה בהצלחה. "אנחנו הרגשנו שפוטין ולה פן מבינים אחד את השנייה. הם שידרו על אותו גל ובסוף השיחה איחל לה פוטין בהצלחה בבחירות", אמר העוזר לודוביק דה-דאן.
הביקור של לה פן ברוסיה היה בזמנו תמוה משום שרק בשבוע שלפני לגלגו במפלגתה על כך שיריבה מקרון נפגש בברלין עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. אך בקרב על צרפת נראה שכל הקלפים מותרים, ומרקל המשיכה להביע את תמיכתה במקרון גם בשבוע שעבר. "אין לי ולו ספק קטן שמקרון, אם ינצח, ואני מקווה שינצח, יהיה נשיא חזק", אמרה בראיון לעיתון הגרמני RND. גם שריה של מרקל הבהירו לא פעם באיזה צד של המתרס הם נמצאים, והשר הגרמני לענייני אירופה, מייקל רוט, אף הצהיר בשבוע שעבר כי "ניצחון של לה פן הוא סופו של האיחוד האירופי. אני שמח שלפי הסקרים למקרון יש סיכוי טוב לנצח".
גם הנשיא האמריקני דונלד טראמפ שיחק תפקיד בשיח הבינלאומי על הפוליטיקה הצרפתית – לטובתה של לה פן מעוררת המחלוקת. ימים ספורים לפני הסבב הראשון בבחירות נרצח שוטר בשאנז אליזה בפיגוע טרור של דאעש, וטראמפ ציין כי לדעתו אירוע כזה "מסייע ללה פן".
בראיון לסוכנות הידיעות AP אמנם חידד טראמפ כי הוא לא תומך באופן רשמי בלה פן, אך לטענתו הפיגוע סייע למועמדת לקבל תמיכה מעמה, שכן "היא המתמודדת שהכי חזקה בנוגע לגבולות, והיא הכי חזקה בנוגע למה שקורה בצרפת. מי שיהיה הכי קשוח בנוגע לטרור של איסלאם קיצוני ומי שיהיה הכי קשוח בנוגע לגבולות יצליח בבחירות האלה".
נשיאים אמריקנים לרוב נמנעים מהבעת תמיכה במועמדים שמתמודדים בבחירות במדינות אחרות. אך טראמפ בכל זאת ניסה להבהיר כי דעתו אינה שונה מזו של "האדם הממוצע": "כל אחד יכול להעריך מי ינצח. אני לא שונה ממך".
אך טראמפ הוא לא הנשיא האמריקני היחיד שהביע העדפה מסוימת בבחירות בצרפת. המועמד המוביל מקרון פרסם לפני כשבועיים בחשבון הטוויטר שלו שיחה שניהל עם הנשיא האמריקני לשעבר ברק אובמה, שהתקשר לברך אותו ולהביע בו תמיכה. "המסר העיקרי שלי הוא לאחל לך בהצלחה בימים הקרובים", אמר אובמה בשיחת הטלפון שהוקלטה.
אך אובמה לא עצר כאן. בסוף השבוע פרסם אובמה סרטון תמיכה במועמד הצעיר ושיבח אותו על קידום "הערכים הליברליים". בסוף הסרטון אובמה מכריז בצרפתית את שם מפלגתו של מקרון וקורא "ויוה לה פראנס".
ניסיון להטות הבחירות? פריצה למחשבי קמפיין מקרון
אתמול דווח כי האקרים פרצו למחשבי קמפיין הבחירות של מקרון, יום וחצי לפני הסיבוב השני והמכריע בבחירות. מטה הקמפיין מסר כי הפריצה הייתה "מסיבית ומתואמת", וכי מאות מסמכים נגנבו והודלפו לרשת, יחד עם מסמכים שקריים, במטרה לפגוע במועמד ולהפיץ לגביו מידע שקרי.
עוד נמסר כי הפריצה אירעה שעות ספורות לפני סיום מסע הקמפיין לפי חוק. לאחר הפריצה החלו להתפרסם ברשת דיווחים ותגובות על אודות ההדלפה, וכאמור אנשי מקרון אישרו את דבר הפריצה שעות לאחר מכן. בהודעת המטה הודגש כי המסמכים אינם מהווים סיבה לדאגה עבור מקרון, שכן הם "מציגים התנהלות נורמטיבית של מסע בחירות".
המסמכים שהופצו ברשתות כונו על ידי צוותו של מקרון "ניסיון לערעור הדמוקרטיה", כמו שלדבריהם נראה במהלך קמפיין הבחירות האחרון בארה"ב. נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר כי "ידענו שיש סיכונים במהלך קמפיין הנשיאות הזה, כי זה קרה בעבר. שום דבר לא יעבור ללא תגובה. אם הייתה התערבות כלשהי, יבוצעו הנהלים הדרושים. אנחנו צריך לאפשר את ביצוע החקירה".
ועדת הבחירות בצרפת הזהירה עיתונאים צרפתים לא לחשוף את התוכן של המסרים שנחשפו ביום האחרון של הקמפיין לקראת הסיבוב השני של הבחירות – אז אסורה תעמולה.