אבן פינה לאנדרטה לחללי צד"ל: "הייתה ברית דמים"
בטקס ליד מטולה סומן המקום שבו יוקם אתר המורשת ללוחמי צבא דרום לבנון שסייעו לצה"ל עד הנסיגה לפני 17 שנה. מנכ"ל משרד הביטחון: "זו ברית שנולדה מרצון עז ומשותף למען עתיד טוב יותר בין העמים"
במטולה הונחה אחר הצהריים (יום א') אבן פינה לאנדרטה לזכר חללי צד"ל (צבא דרום לבנון), ששיתף פעולה עם צה"ל עד הנסיגה בשנת 2000. "17 שנים לאחר הנסיגה אנחנו מקיימים את החובה המוסרית והערכית לאנשי צד"ל ובני משפחותיהם", אמר בטקס מנכ"ל משרד הביטחון, האלוף (מיל') אודי אדם.
האנדרטה תוקם סמוך לשער ב"גדר הטובה" שדרכה נכנסו חיילי צה"ל ללבנון. יונצחו בה חללי הארגון ויהיה בה אתר מורשת ובו מידע עליו ועל שיתוף הפעולה בין אנשיו לבין ישראל.
טקס הנחת אבן הפינה, היום:
האיש שדחף להקמת האנדרטה היה מפקד סיירת צד"ל, ויקטור נאדר, שכבר ב-2011 יזם את הפרויקט והיום הוגשם חלומו.
אנדרטה שהוקמה בעבר לזכר חללי צד"ל ליד מארג' עיון פוצצה על ידי החיזבאללה לאחר נסיגת צה"ל מלבנון ועזיבת אנשי הארגון. "650 לוחמים נפלו בקיימם את ברית הדמים בין שני הצבאות - צה"ל וצד"ל", הוסיף אדם. "ברית שנולדה מרצון עז ומשותף למען עתיד טוב יותר בין העמים, למען השלום, למען מלחמה צודקת נגד טרור החיזבאללה, ולמען חלום משותף של חיים יחד ללא מלחמות. האנדרטה ואתר המורשת, הצופים אל הגדר הטובה ואל דרום לבנון, הם עדות חיה לברית הדמים".
סגן הרמטכ"ל יאיר גולן מנה בטקס שלוש סיבות להקמת האנדרטה הזו: "הראשונה היא להוקיר להם תודה. לומר בשמה של מדינת ישראל 'מודים לכם על כל מה שהקרבתם למען ביטחוננו וביטחונכם'.
"הסיבה השנייה היא להשכיל, כי אזור הביטחון הולך ונעשה מטושטש מיום ליום. הידיעה שפעם ישבנו מעבר לגבול וקיימנו יחסי רעות עם תושבי דרום הלבנון, לא יכולה להיות מובנת מאליה.
"הסיבה השלישית היא ללמוד שיהודים וערבים, מתוך יחסים של שוויון וכבוד, יכולים לחיות יחדיו, להשתתף באירועים המשפחתיים אלה של אלה, ולעשות זאת ברעות, אחווה ואהבה גדולה".
עוד נשאו דברים ראש מועצת מטולה דוד אזולאי והלן נאסר, שדיברה בשם משפחות צד"ל. שני אחיה היו מג"דים בצד"ל ונהרגו בקרבות. בתום הדברים הטמינו האישים את מגילת הייסוד באבן הפינה של האנדרטה.