בשוק מעריכים שסלינגר תפסיד: מניות חברות הביטוח מזנקות
ועדת הכספים תדון היום בפרק הזמן שיקבלו חברות הביטוח לצורך הסתגלות לתקנות שדורשות מהן לרתק יותר הון כדי לעמוד בהתחייבויות למבוטחים. רוב חברי הוועדה תומכים בעמדת מגדל, שדוחפת לתקופת הסתגלות ארוכה מזו שהמפקחת דורשת
מניות חברות הביטוח עלו אתמול (יום א') בבורסת תל אביב, ככל הנראה בשל העובדה שמרבית חברי ועדת הכספים של הכנסת תומכים במתן הקלות לחברות הביטוח בהחלת הוראות סולבנסי 2. לפי ההוראות האלו, החישוב שקובע כמה כסף צריכה כל חברת ביטוח לשים בצד כדי להבטיח שהיא תוכל לשלם למבוטחים את כל הכסף שהן חייבות להם, ייעשה לפי תמהיל סיכונים ועל בסיס תרחישי קיצון, ולא ביחס לגודלה של החברה כפי שנעשה עד כה.
התקנות צפויות להשפיע לרעה על יחס הלימות ההון של החברות וכתוצאה מכך היכולת שלהן לחלק דיבידנד תיפגע. המפקחת על הביטוח דורית סלינגר דורשת שלחברות יינתנו 6 שנים (שיגיעו לתומן ב-2021) כדי להסתגל לשינוי וליישם את התקנות, בעוד ששלמה אליהו, בעל השליטה במגדל - חברת הביטוח שצפויה לספוג את הנזק הגדול ביותר מהתקנות בשל תיק ביטוח החיים הגדול שלה - דורש שתקופת ההסתגלות תוארך ל-16 שנים, כפי שנהוג באירופה.
יישום התקנות דורש את אישור ועדת הכספים ואליהו פועל לגייס ח"כים לטובתו, תוך שמגדל טוענת כי יישום התקנות במועד שבו דורשת המפקחת יגרור עימו העלאת מחירים. היום (ב') ב-11:00 ייערך דיון בוועדת הכספים. נכון לשעת כתיבת שורות אלו לא ברור האם סלינגר, שבינה לבין רוב חברי הוועדה קיימת מערכת יחסים עכורה, תגיע לדיון בעצמה כדי להציג את עמדת הפיקוח.
חברי הוועדה מטעם הקואליציה בראשות ח"כ דוד ביטן וח"כ מיקי זוהר דוחפים למתן תקופת הסתגלות של 8-10 שנים לחברות הביטוח. כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט" גם הח"כים משה גפני, נאווה בוקר, אורן חזן, עודד פורר ואחרים תומכים באליהו. חלקם אף התבטאו בחריפות נגד הצעדים של סלינגר.
ח"כ פורר דרש מהמפקחת להציג דו"ח שמנתח את הסיכונים שגלומים בהוראות, וביטן אמר כי "לא שמעתי עדיין את סלינגר, אבל על פניו נראה לי שהיא לא צודקת. היא היתה צריכה לנהל את הנושא בצורה טובה יותר. יש משהו במבנה האישיות שלה שגורם לה לחשוב שהיא יותר חכמה מכולם, אבל בתפקיד ציבורי צריך לשמוע גם דעות נוספות. ננסה לשכנע אותה להגיע לפשרה. אם סלינגר ומגדל לא יסכימו, נקבל אנחנו את ההחלטה". הח"כים מיקי לוי וזהבה גלאון תומכים בעמדת סלינגר.
המשקיעים בחברות הביטוח קיבלו בהתלהבות את המגמה שמסתמנת בוועדת הכספים נגד עמדתה של סלינגר, ומניות החברות בבורסה זינקו: מנורה עלתה ב־4%, כלל ב־3.8%, מגדל ב־2.9% והראל ב־2.6%.
עם זאת, פשרה של תקופת הסתגלות של 8-10 שנים להחלת ההוראות, לאו דווקא תאפשר לאליהו למשוך דיבידנד ממגדל - לו הוא זקוק כדי לפרוע את חובותיו לבנקים - משום שהדבר כרוך בהסכמתה של סלינגר, משום שמגדל לא הגיעה עדיין ליעדי הלימות ההון הסופיים שהמפקחת קבעה לה, אלא רק ליעדי הביניים.
בהקשר זה אמר אתמול חבר ועדת הכספים, ח"כ מנואל טרכרטנברג, כי יש לשקול להעניק למגדל תקופת הסתגלות ארוכה מזו שסלינגר דורשת בשל מבנה התיק הביטוחי של החברה, אולם יש לאסור על אליהו למשוך דיבידנדים בתקופה הזו.
"לא לגיטימי לבקש יותר זמן כדי שבתקופה הזו החברה תוכל לחלק דיבידנדים. אם מגדל תתחייב לא לחלק דיבידנדים, על המפקחת לשקול להתחשב בהרכב התיק ולתת למגדל הארכה שתאפשר להם לצבור את ההון הנדרש", אמר טרכטנברג ל"כלכליסט".