מקרון בשערי העיתונים: "בן 39, נשיא. זו צרפת שמעזה"
אנחת רווחה באירופה אחרי שמקרון הביס את לה פן. שגרירת צרפת בישראל לאולפן ynet: "מקרון מדבר אל האינטליגנציה במקום אל הפחד. זו בחירה של תקווה". לפיד: "יש חזרה של מרכז". בפנים: כותרות העיתונים בצרפת
כמעט כל אדם שלישי בצרפת הצביע למועמדת הימין הקיצוני - אבל מרין לה פן עדיין לא הצליחה להתקרב לארמון האליזה. עמנואל מקרון הביס אותה בפער של יותר מ-30% בסיבוב השני של הבחירות בצרפת, ואנחת רווחה נשמעה באירופה כולה. "אני חושבת שהעם הצרפתי נתן תוצאה אדירה מאוד למקרון. זו בחירה של תקווה, גם לאירופה", אמרה הבוקר (יום ג') בריאיון לאולפן ynet שגרירת צרפת בישראל, הלן לה גל.
היא השיבה בחיוב לשאלה אם היא אופטימית יותר היום. "אני חושבת שמקרון מדבר אל האינטיליגנציה של אנשים במקום אל הפחד שלהם. אם הוא יצליח, הוא ישנה את הפוליטיקה של המדינה שלי", אמרה השגרירה על בחירתו של מקרון, שיחד עם לה פן עשה היסטוריה כששני מועמדים שאינם שייכים למפלגות הגדולות - הסוציאליסטים והרפובליקנים - עלו לסיבוב המכריע.
שערי העיתונים בצרפת בישרו על תוצאות הבחירות הבוקר:
לדברי השגרירה, היחסים בין ישראל לצרפת "יהיו מאוד ידידותיים. מקרון ביקר כאן לפני שנה וחצי כשהיה שר הכלכלה. הוא מאוד התרשם מהחדשנות בישראל וקיבל השראה מהאנרגיה פה. אז אני חושבת שהיחסים יהיו טובים. הוא נשאל על הסכסוך הישראלי-פלסטיני במהלך הקמפיין ואמר שהוא תומך בפתרון שתי המדינות וחושב שצרפת יכולה לשחק תפקיד כי צרפת מדברת עם שני הצדדים".
לדבריה, מקרון "אמר שהוא לא תומך בהכרה חד-צדדית במדינה פלסטינית, כשנשאל על זה. הוא אמר גם שהוא תומך בלהמשיך לפעול נגד החרם על ישראל". בתשובה לשאלה אם הוא צפוי לבקר באזור בקרוב ענתה: "מוקדם מדי לדבר על זה, אני מקווה שכן כי בשנה הבאה יהיו חגיגות 70 שנה ליחסים בין צרפת וישראל אז זו תהיה הזדמנות טובה בשבילו לבקר".
מאיר חביב, חבר פרלמנט צרפתי, אמר באולפן: "אני שמח להתעורר הבוקר. דיברו הרבה על הקול היהודי של לה פן. היא קיבלה בארץ 3.5 אחוז, שזה שיא, אני חושב, של כל צרפת. אין יהודים שבוחרים בלה פן ואני מאוד גאה בזה".
הוא הוסיף כי על מקרון למר ולטפל בנושאי הביטחון והכלכלה: "עשרה אחוזי אבטלה - זה קטסטרופה. בשנה נרצחו 250 בני אדם, שחטו כומר בתוך כנסייה, ביום העצמאות שלנו נהרגו 84 צרפתים בניס. מקרון הוא אדם מאוד פיקח וחד. הוא רוצה לעשות משהו חדש, אבל לדעתי, אם הוא הולך עם השמאל הוא גמור, ואם הוא הולך איתנו, הימין המתון, תראה גוש מאוד גדול בפרלמנט".
קלוד גרונדמן ברייטמן, נשיאת הקמפוס הפרנקופוני במכללה האקדמית נתניה, הסבירה כי רוב בוחריה של לה פן מתרכזים "באזורים הקטנים יותר, בכפרים. שם בחרו בימין הקיצוני בגלל סוג של ייאוש. מקרון התייחס גם אליהם, הוא דיבר על הבעיה להביא מחדש דם חדש למערכת. אם הוא יצליח לעשות את זה, הוא יוכל לזכות בחזרה של הרבה קולות שהלכו לימין".
גז אמרה: "מאוד הופתעתי כשראיתי ששר הכלכלה של יוון, ציפרס, תמך במקרון ואמר שמקרון עשה הכול כדי להציל את יוון ממשבר. יש בו משהו מאוד אנושי מול הישות הטכנוקרטית הקרה". לדבריה, "בנימה אופטימית - התעוררנו הבוקר לעידן חדש, טוב, חדשני, שובר מוסכמות וגבולות. אני חושבת שיש לנו ידיד חדש בעולם, ובתור אזרחית צרפת אתמול הייתי מאושרת, היום אני הולכת לישון שמחה".
לפיד: "יש חזרה של המרכז"
יו"ר יש עתיד, ח"כ יאיר לפיד, אמר: "יש חזרה של המרכז, אני חושב שאחרי ההלם ששיגר בעולם גם הברקזיט, ולא יודע אם בחירת טראמפ כמו מערכת הבחירות האמריקנית, אם מסתכלים על מה שקורה מאז גם באוסטריה והולנד - המועמדים הפופוליסטים הפסידו. היום שלוש מדינות חשובות באירופה, בריטניה גרמניה וצרפת, נשלטות על ידי שתי נשים וגבר אחד שהם אנשי מרכז סבירים, מתונים. אנשים לא רוצים שתנועות מחאה ינהלו אותם. מחאה זו מחאה, וניהול מדינות זה ניהול מדינות. הוא קורה במרכז, לא בשוליים".
לפיד סיפר כי מקרון והוא התיידדו "לפני חודש וחצי או חודשיים, ומאז אנחנו מסתמסים, זה אותם חומרים. מפלגה חדשה, מפלגת מרכז, אומרת שהפוליטיקה הישנה שעסוקה בעצמה בגדה באנשים, ומצד שני אי אפשר שבמלחמה בין הפופוליסטים מימין ושמאל או הקיצוניים מימין ומשמאל, מישהו ינצח כי שתי הבחירות אסוניות. אז מבחינה כזאת יש בוודאי שפה משותפת".