דעה: חוק שכירות הוגנת - יריית פתיחה לסיום הניצול
ועדת החוקה של הכנסת תדון בקרוב בהצעת חוק שכירות הוגנת, במטרה להסדיר את העיוותים שבקשר בין שוכר ומשכיר. לא ברור עדיין אם החוק יגרום לוויתור על חלום רכישת הדירה, אך אין ספק שמדובר בצעד בכיוון הנכון
ועדת החוקה של הכנסת תדון בהמשך החודש בהצעת חוק "שכירות הוגנת", שמטרתה להסדיר את מערכת היחסים בין בעלי דירות לשוכרים ולהגדיר מהי דירה ראויה למגורים. הצעת החוק במתכונתה הנוכחית אינה כוללת סעיף פיקוח על שכר הדירה, וזאת בעקבות התערבותה של שרת המשפטים איילת שקד.
לפי הצעת החוק, בעל דירה יהיה אחראי על ביצוע תיקונים תוך זמן קצוב, יקבע זמן קצוב הן לשוכר והן לבעלים למועד עזיבת הדירה ותקבע תקרה לערבות שבעל הדירה יוכל לבקש מהשוכר - תוגבל לעד פי 3 מהשכירות החודשית.
כאשר כיום כל מחסן מעופש בשטח של 9 מ"ר מוגדר כ"דירה מעוצבת אדריכלית", ובעלי בית רבים מנצלים את הביקוש האדיר לשכירות ומזניחים את נכסיהם, תוך הטלת חובת תשלום על שיפוצים מסויימים על דייריהם - האם מדובר בבשורה אמיתית שתוביל לשינוי?
שכירת דירה בישראל היא העסקה הכי הגיונית בעולם, ועדיפה בהרבה על קניית דירה, כל עוד אתם לא מצפים להמשך עליות של עשרות אחוזים במחירי הדירות בשנים הקרובות. אז למה בכל זאת רובכם מסרבים להבין שעדיף לשלם תשואה של 2.5%-3.5% בשנה ממחיר הדירה מאשר פשוט לרכוש אותה, למה באמת אנחנו מעדיפים לרכוש את הדירה ולא להשכיר אותה?
1. הבעיה הראשונה היא שאין מספיק אלטרנטיבות אחרות לכסף שמייצרות יותר מ-3.5% בוודאות גדולה ולכן אנשים מעדיפים לרכוש דירה.
2. הבעיה השניה היא שגם אם יש תשואה יותר גבוהה, תשלום המס עבור אותה תשואה ייגבה מיידית ובגובה של פי 2.5 מהמס שנשלם על שכירות מדירה (מס דירה שלישית צפוי לשנות את הסיטואציה).
3. הבעיה השלישית היא שבעל הדירה הרבה פעמים מעצבן, שלא לדבר על מנצל את כוחו כבעל דירה. הרי זו בדיוק הסיבה שלא ממש בא לנו להתעסק עם בעל הבית.
די זה די - חוק שכירות הוגנת לא יוריד את מחירי הדיור בשנים הקרובות ולא ישפר פלאים את איכות חיינו, לא לשם כך הוא נולד. אבל הוא יריית הפתיחה לסיום הניצול בשוק השכירויות הישראלי הלא מוסדר כשבעצם השוכרים צועקים די!
די לבעל בית שמחייב אתכם לבטח את הדירה שלו.
די לבעל דירה שמסיר מעליו אחריות לשירותים בסיסיים כמו מיזוג, או פגמים אחרים שיימצאו בדירה או במילים אחרות נוהג כבעל חוב ולא בעל דירה (שהרי בעל חוב אחראי לגבות חוב מידי חודש ואילו בעל דירה צריך לתת בתמורה שירותי דיור).
די לבעל דירה שמחליט להוציא אותך מהדירה לפני סיום חוזה כי פשוט מותר לו וכעת יש לו שוכר אחר שהוא חפץ ביקרו.
די לבעל דירה שדורש שתמשכן את הרכוש שלך, של ההורים שלך והעתיד של הילדים שלך רק כי הוא יכול.
די לבעל דירה שיעלה לנו את שכר הדירה כל שנה ב-5% גם ללא התייקרות מחירים אמיתית.
די לבעל דירה שחושב שלא צריך לשפץ את הדירה מדי פעם, די לבעל דירה שמשכיר דירות קטנות מדי.
בוודאי חלקכם כעת נעלב עד עמקי נשמתו מההשמצות הרבות, אבל זה אומר שבסך הכל יש לכם יותר רכוש ויותר אחריות. וברצינות יותר, אני בטוח שלחלקכם יש דירה נוספת להשכרה ואתם אכן בעלי בית מתחשבים, שאינם מנצלים את כוחם לרעה.
והאמת, אם הסיפורים וההאשמות שהטחנו בבעלי דירות אינם מוכרים לכם, כנראה שלא באמת גרתם לאורך זמן בתל אביב רבתי, שם מצוקת הדיור בלתי נתפסת והביקוש עולה מונים על ההיצע. ולבעלי הדירות יש יכולת לנצל את כוחם המונופוליסטי, והשוכרים פשוט נכנעים כי אין ברירה.
וזו רק ההתחלה
קידום ועידוד שכירות לזמן ארוך יותר כבר נמצא על הכוונת, והמדינה אפילו מתכוונת לחלק הטבות בדמות סובסידיות ביטוחיות ואף ביטוח תזרים שכירות. בנוסף בממשלה יצטרכו לחשוב על תנאים שבהם המשכירים יוכלו להעלות את השכירות כתנאי לשדרוג/שיפוץ הדירה בדומה למודל בגרמניה.
הפחתה או מגבלה על גובה דמי השכירות לא תהיה שם ולא צריכה להיות שם. זה כבר תלוי בהיצע הדירות אותו הממשלה תנסה להמשיך ולהגדיל, כדי להוביל להפחתה במחירי הדירות.
ועדיין לא ברור כיצד יאכפו את החוק, האם הוא יעבור במלואו או ישונה בקרוב, עדיין לא ברור מהיכן יגיע הכסף לתמרץ את המשכירים, ועדיין לא ידוע כמה מהאנשים זה באמת יעודד השכרת מגורים על פני רכישה.
הכותב הוא כלכלן ראשי בקבוצת אקסלנס
הנתונים מבוססים על דיווחים ומידע פומבי. הכתבה אינה מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. לכותבים אין עניין אישי בנושא הכתבה. חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסים המוזכרים בכתבה.