ריבלין עונה לארדואן: "גם בימי העותמאנים היה רוב יהודי בירושלים"
יממה לאחר המתקפה של נשיא טורקיה, עונה לו נשיא המדינה: "ירושלים היא בירת הנצח של העם היהודי, נמשיך להבטיח חופש דת לכולם". בפגישה עם הארכיבישוף מקאנטרברי אמר גם ריבלין: "נשמח לארח בארץ נציג מבית המלוכה, במלאות מאה שנה להצהרת בלפור"
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין מגיב למתקפה של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ואומר כי "אפילו תחת האימפריה העות'מנית היה בירושלים רוב יהודי". ריבלין נפגש היום (ג') בבית הנשיא עם הארכיבישוף ה-105 של קאנטרברי ג'סטין וולבי, שהגיע לביקורו הרשמי הראשון בישראל.
"לאחרונה שמענו אמירות התוקפות את ישראל על בניית חיים יהודיים בירושלים", אמר הנשיא בהתייחסו לדברי ארדואן אמש והדגיש: "לאלו האומרים זאת אזכיר שב-150 השנים האחרונות קיים רוב יהודי בירושלים. אפילו תחת האימפריה העותמאנית היה רוב יהודי בירושלים. תחת ריבונות יהודית, הוספנו לבנות ולבסס את ירושלים, בירתה הנצחית של העם היהודי. אין ספק כי ירושלים היא מיקרוקוסמוס ליכולת שלנו לחיות יחד, ואנו נמשיך להבטיח חופש דת לכל הדתות והמאמינים".
ריבלין פנה לארכיבישוף מקאנטרברי, הנושא במשרת הכמורה הבכירה בכנסייה האנגליקנית, והודה לו על ביקורו: "אני גאה לארח אותך בבית הנשיא, ביקורך נושא עימו מסר חשוב של הבנה בין העמים. ישראל היא המדינה היחידה במזרח התיכון בה הקהילה הנוצרית משגשגת, אנו מחויבים לערכי חופש הדת עבור כל המאמינים. זוהי חובתנו כמדינה יהודית ודמוקרטית, וערך יסוד".
הנשיא הדגיש את מחויבותה של ישראל להביא לסיום הסכסוך בין ישראל והפלסטינים, וציין כי הדרך היחידה להגיע להסכם דורשת בניית אמון בין הצדדים: "זו משימה משותפת לכל מי שדואג לרווחת תושבי הארץ הזו. אסור לנו לאפשר קולות המחנכים לשנאה או קוראים לחרם לפלג בין העמים. עלינו למצוא דרך לחבר, אני מאמין כי בכוחה של האמונה לעשות זאת".
הארכיבישוף הודה לנשיא וציין כי בביקורו פגש את נשיאת בית המשפט העליון, ואת שופט העליון הנוצרי סלים ג'ובראן, והתרשם עמוקות ממסורת העצמאות השיפוטית הנהוגה בישראל: "זוהי עדות למציאות בישראל, ולעוצמה והעומק של החברה בה, תרבותה וההיסטוריה שלה".
בפגישה השתתפו גם שגריר בריטניה בישראל דיוויד קוורי, הארכיבישוף האנגליקני של ירושלים סוהיל דואני ודיקאן קתדרלת סנט ג'ורג' בירושלים חוסאם נאום. בסיומה ביקש ריבלין לשוב ולהזמין נציג מבית המלוכה לביקור בארץ. "נשמח לארח נציג מבית המלוכה כאן בירושלים במלאות מאה שנים להצהרת בלפור", אמר הנשיא לארכיבישוף בטרם נפרדו.
אמש, במהלך נאומו של ארדואן בפורום הווקף העולמי באיסטנבול, הוא תקף את ישראל על רקע חוק המואזין: "טורקיה רואה חשיבות רבה בהתנגדות המוצדקת של הפלסטינים והיא לא תיכנע לניסיונות הישראליים לשנות את הסטטוס-קוו במסגד אל-אקצה. אנחנו כמוסלמים צריכים לבקר במסגד אל-אקצה לעתים קרובות יותר. כל יום שבו ירושלים תחת כיבוש הוא עלבון עבורנו".
הנשיא הטורקי בנוסף האשים את הקהילה הבינלאומית שהיא שותקת על יחסה של ישראל לפלסטינים: "הם (ישראל) מרגישים שהם חסינים מעונש על פשעיהם, אבל הקהילה הבינלאומית צריכה להתייצב מולם. אי אפשר לכונן שלום באזור אם החוק הבינלאומי נותר אדיש למעשי טבח ולאכזריות".
ישראל הגיבה בחריפות לדברים, ומשרד החוץ פרסם אמש הודעה: "מי שמפר זכויות אדם באופן שיטתי בארצו, שלא יטיף מוסר לדמוקרטיה האמיתית היחידה במרחב. ישראל שומרת באדיקות על חופש פולחן מלא ליהודים, מוסלמים ונוצרים - ותמשיך לעשות זאת חרף השמצות חסרות שחר".
בעקבות דברי ארדואן, הבוקר זומן שגריר טורקיה בישראל כמאל אוקום, ביוזמתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ל"שיחת הבהרה" עם מנכ"ל משרד החוץ יובל רותם.