הצעת חוק: הביטוח יחויב להתריע לפני תביעה
על פי הצעת החוק שאושרה לקריאה ראשונה בוועדת הכספים, חברת ביטוח לא תוכל לתבוע צד ג' שגרם נזק למבוטח שלה, אלא אם כן שלחה לו התראה קודם במטרה לאפשר לו להגיע להסדר
ועדת הכספים אישרה היום (ג') לקריאה ראשונה הצעת חוק לפיה חברת ביטוח לא תוכל לתבוע צד ג' המעורב בתאונת דרכים, לפני שנתנה לו התראה.
כיום חברה שמבוטח שלה ניזוק, יכולה להגיש תביעה כנגד צד ג' – גורם הנזק, כדי לקבל ממנו את הסכום ששילמה למבוטח שלה. מטרת החוק היא לחייב את החברה ואת צד ג' לנסות להסדיר ביניהם את סוגיית הביטוח קודם התביעה ולאפשר את הגשת התביעה המשפטית רק אם לא הגיעו להסכמה.
יוזם הצעת החוק, ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה), נימק את הצעתו בכך שקיבלת פניות רבות מאזרחים שהיו מעורבים בתאונות והתלוננו כי לא ניתנה להם הזדמנות לפתור את סוגיית הביטוח מחוץ לבית המשפט.
ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) תמך בו בנימוק שעצם הגשת התביעה מחייבת לקחת עורך דין באלפי שקלים כשניתן קודם לסגור את עניין הפיצויים במחיר זול פי כמה.
הצעת החוק שאושרה לקריאה ראשונה מחייבת את המבטחת של הנפגע להמתין 30 יום לאחר משלוח ההתראה כדי לאפשר לצד המעורב בתאונה להגיב על הכוונה לתבוע אותו בגלל אשמתו או מעורבותו. החוק נועד להקל את העומס במערכת המשפט בהפחתת היקף התביעות ולמנוע הוצאות מיותרות מהאזרחים המעורבים בתאונות.
מקלב מציע בחוק סנקציה נגד חברת ביטוח שתתבע ללא התראה מוקדמת, לשאת גם בהוצאות המשפט. לדבריו הצעתו איננה מוגבלת לתאונות דרכים, אלא תקפה לכל האירועים הביטוחיים. הוא הדגים במקרים של שריפה בדירה שמתפשטת לדירה נוספת ולאחר שבעליה תבע את חברת הביטוח שלו, וזו תבעה מיד את בעל הדירה שבה פרצה השריפה, זאת מבלי לבוא עימו בדברים או לתת לו ארכה להגיב על ההתראה לפני משפט.
גיל סלומון מאיגוד חברות הביטוח טען בתגובה: "צריך לפעול כאן עקרון ההדדיות. אם רוצים לחייב את חברת הביטוח לפנות קודם לצד ג', החוק צריך למנוע גם מהאזרחים לא להגיש תביעות ללא פנייה מוקדמת לצד ג' או לחברת הביטוח אותה הם תובעים". עו"ד הילה דוידוביץ ממשרד המשפטים אמרה: "דלתות בית המשפט פתוחות לכל. זוהי זכות חוקתית. החוק עלול להרתיע מבטח אם הוא רואה לנכון לפנות לערכאות".
ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הוסיף: "מדובר כאן בתביעות קטנות, בשכל ישר ולא בפרוצדורות. הכל עניין של היגיון פשוט. לא מצמצמים בכוחו של מישהו. זה מאבק בין כוחות לא שקולים. רק עורכי הדין מרוויחים כאן והרבה ורוב האזרחים משלמים ביוקר. לנתבעים שהם מובטלים או בבעיות כלכליות ההליך הזה עלול לעלות הרבה כסף. אבל לחברת הביטוח במקרה הכי גרוע מדובר בכסף קטן, או אפילו בחיסכון בהוצאות גם לה בעצמה".