שש נפשות בחדר וללא מטבח: החיים החדשים של מפוני עמונה
שש נפשות בחדר צפוף בגודל 20 מ"ר, המקרר צמוד למיטות. 100 ימים אחרי פינוי עמונה: כך חיות משפחות המפונים באכסניה בעפרה. "מנסים לשבור אותנו", הן טוענות, "המצב בלתי אפשרי"
מאה ימים חלפו מאז פונו מביתם במאחז עמונה. כבר יותר מחודש ימים עברו מאז החליטה הממשלה להקים עבורם יישוב חלופי. אבל בשטח לא קורה כלום: כ-30 ממשפחות המפונים, שהסכימו לעזוב מרצון את ביתן והאמינו להבטחות הממשלה, נותרו ללא מגורים קבועים ועם הרבה מאד תסכול וכעס.
מאז פונו חיות המשפחות באכסניית נוער ביישוב עפרה, בתנאים קשים, שהולכים ומחריפים. "אנחנו גרים בחדרים ממש קטנים שבהם יש שלוש מיטות קומתיים. אנחנו ישנים עם חלק מהילדים כי אי אפשר להכניס שלוש מיטות קומתיים באותו החדר", כך מספרת טלי יהב (42), אם לשבעה, ממפוני עמונה.
כמו לעשרות מחבריה לפינוי, אין לה מטבח, הכיור מחוץ לשירותים, ואין אפשרות לבשל. "הכנסנו מקררים לחדרים כדי שיהיה אוכל זמין, אבל כדי לפתוח אותם צריך לסגור דלת אחרת בגלל הצפיפות. אנחנו אוכלים בחדר אוכל ואין לי אפשרות לתת אוכל לילדים. יש לי ילדה בת 19 שאין לה פרטיות. כדי לדבר בטלפון היא צריכה לצאת החוצה. האור נכבה ב-8 וחצי כי יש לי ילדה בת שמונה. זה פשוט בלתי אפשרי". נוסף על כ־30 המשפחות שעוד חיות באכסניה בעפרה, עוד כ־12 עברו לגור במקומות אחרים בעפרה ובסביבה.
על פי ההסכם שחתמו עם הממשלה - ואשר קיבל אישור - אמור לקום יישוב חדש באזור עמק שילה. עוד הוחלט כי עד שייבנה אותו יישוב קבע יוקם שם אתר זמני עבורם. אלא שלפני כשלושה שבועות נחשף ב"ידיעות אחרונות" כי ישנה התנגדות של היועצים המשפטיים בצה"ל למהלך שדורש הוצאת צו אלוף. "אנחנו מרגישים שמנסים להיפטר מאיתנו ולא להקים את האתר הזמני", מספרת יהב.
יו"ר מטה עמונה, אביחי בוארון, מסביר שאם לא יהיה מנוס התושבים יגיעו לשטח בעצמם. "לא ייתכן שביבי שהוא זה ששלח אותנו לבנות את עמונה ב־96'-97' ושבתקופתו מכוח החלטה שלו הודיעה המדינה שעמונה תפונה. הוא זה שפינה בפועל את עמונה, אז שהוא יפר את התחייבותו המפורשת ולא יקים מיידית את היישוב החדש ויאפשר לנו לגור שם באתר זמני זה פשוט לתקוע לנו סכין בגב, לא פחות". לדבריו, המפונים לא ביקשו בתי קבע: "ביקשנו את המינימום, קרוואנים באתר זמני במיקום של היישוב החדש, אבל גם את זה ראש הממשלה בישראל לא יכול לעשות? אז מה הוא כן יכול?".
גורמים במדינה מסרו כי העיכוב בביצוע החלטות הממשלה נובע מבדיקות ומדיונים שעורכים הדרגים המשפטיים במנהל האזרחי ובצה"ל. זאת הסיבה שאנשי עמונה מפעילים לחץ לקיצור ההליכים באמצאות צו אלוף שיאפשר יישוב זמני.