שתף קטע נבחר

 

קים ג'ונג און וטראמפ. כאבי הראש של נשיא דרום קוריאה החדש

ניצח בגדול, אבל לא יזכה ליום חסד אחד: מון ג'ה-אין נבחר אתמול לנשיא דרום קוריאה וכבר היום הושבע לתפקיד שנותר ריק בעקבות הדחת הנשיאה פארק בגין שחיתות. אם יהיה פייסן מדי כלפי צפון קוריאה יעצבן את ארה"ב ואם ישאיר את מערכת הטילים האמריקנית THAAD בשטח ארצו יכעיס את הסינים

מון לאחר השבעתו לנשיא דרום קוריאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מון לאחר השבעתו לנשיא דרום קוריאה(צילום: רויטרס)

 

מון ג'ה-אין נבחר אתמול (יום ג') לנשיאה החדש של דרום קוריאה בפער גדול ממתחריו האחרים. בהיעדר נשיא למדינה ועל רקע האתגרים החשובים שניצבים בפניה, מון הושבע כבר היום לתפקיד ונכנס לבית הכחול - המעון הרשמי של נשיאי דרום קוריאה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

האתגר הראשון של הנשיא הדרום קוריאני החדש הוא החזרת אמון העם בפוליטיקה ובמוסד הנשיאות. הבחירות לנשיאות דרום קוריאה הוקדמו בכמה חודשים ממועדם הרשמי בעקבות הדחת הנשיאה פארק ג'ן-הייאה על ידי האסיפה הלאומית ולאחר אישור בית המשפט לחוקה. קודם לכן יצאו מיליוני אזרחים קוריאנים לרחובות בקריאה להדחתה של הנשיאה ודרשו לנקות את המערכת הפוליטית משחיתות. הנשיא מון יצטרך להחזיר את אמון הציבור בבית הכחול. אותם מיליוני מפגינים שיצאו לרחובות בקריאה להתפטרות הנשיאה פארק ייצאו שוב לרחובות אם הנשיא החדש יאכזב אותם.

 

מון עם רעייתו קים ג'ונג-סוק (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מון עם רעייתו קים ג'ונג-סוק(צילום: EPA)
אתגר שני - שיפור היחסים עם ארצות הברית. ארה"ב היא בעלת ברית מרכזית של דרום קוריאה. 28 אלף חיילים אמריקנים מוצבים על אדמת דרום קוריאה במטרה להגן עליה. הנשיא מון יצטרך למצוא את הדרך לקדם את מדיניותו מול צפון קוריאה תוך הימנעות מסכסוך עם וושינגטון.

 

נשיא דרום קוריאה קים דה-ג'ונג (2003-1998), שקידם מדיניות פייסנית מול צפון קוריאה, זכה לכתף קרה מצד ממשלו של הנשיא ג'ורג' בוש הבן. הנשיא הנוכחי דונלד טראמפ עלול לאתגר את עמיתו הקוריאני מהצד השמרני.

 

סוגיה נוספת שהנשיא מון ייאלץ לדון מול ארה"ב היא סוגיית מערכת ההגנה האמריקנית נגד טילים שהוצבה בדרום קוריאה (THAAD). סין הביעה כמה פעמים את מחאתה נגד הצבת המערכת על אדמת דרום קוריאה מחשש שהדבר יפגע בביטחון הלאומי הסיני. לאחר שדרישותיה לא נענו בחיוב, הטילה סין סנקציות על דרום קוריאה. הנשיא מון ייאלץ לתמרן בין סין לבין ארה"ב בנושא.  

 

הפגנה בסיאול נגד מערכת הטילים האמריקנית (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה בסיאול נגד מערכת הטילים האמריקנית(צילום: AP)
גם הנושא הכלכלי יהווה סוגיה חשובה מאוד על שולחנו של הנשיא הדרום קוריאני החדש. טראמפ רמז שישנה את הסכם הסחר בין ארה"ב לבין דרום קוריאה. שינוי ההסכם עלול לפגוע בכלכלתה של דרום קוריאה ויחייב את סיאול למצוא פתרונות יצירתיים.

 

אתגר שלישי - היחסים עם סין. סין היא שותפת הסחר המרכזית של דרום קוריאה, אבל היחסים בין שתי המדינות מתערערים באחרונה. סין הפעילה מאז תחילת השנה לחץ כלכלי על דרום קוריאה במטרה לשכנע אותה לא להציב את מערכת ההגנה האמריקנית. מאז מרס 2017, נאסר על קבוצות תיירים סינים להגיע לדרום קוריאה. הסינים מהווים כמחצית ממספר התיירים הזרים המבקרים בדרום קוריאה ואף נחשבים לתיירים שמוציאים כסף רב. הערכות כלכליות מעריכות שהנזק הכלכלי לדרום קוריאה מהסנקציות הסיניות עשוי לעבור את המיליארד דולר בסוף השנה. הנשיא מון ינסה לקדם מדיניות פייסנית מול סין במטרה להקטין ואולי אף לבטל את הסנקציות.

 

מערכת ההגנה האמריקנית שמעצבנת את הסינים. סוללת THAAD בדרום קוריאה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מערכת ההגנה האמריקנית שמעצבנת את הסינים. סוללת THAAD בדרום קוריאה(צילום: EPA)

האתגר הרביעי - שיפור הכלכלה הקוריאנית. הכלכלה הדרום קוריאנית מהווה מרכיב מרכזי בכל מסע בחירות, אפילו יותר מהסוגיה הצפון קוריאנית. הציפייה מהנשיא החדש להאיץ את הכלכלה הקוריאנית קדימה מול המשק הסיני המאיים על החברות הקוריאניות ולמצוא את האיזון הנכון בין התאגידים הגדולים לבין המפעלים הקטנים.

 

האתגר החמישי - צפון קוריאה. הנשיא מון הואשם על ידי מתחריו שהוא, כפי שמכנים בארץ "שמאלני" ופייסני מדי מול צפון קוריאה. הנשיא מון אמר במהלך מסע הבחירות שיקדם מפגש עם מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און. היום הוא אף אמר שהוא יהיה מוכן לבקר בצפון קוריאה "בנסיבות הנכונות". הצלחת המדיניות של מון כלפי צפון קוריאה תלויה בתגובה הצפון קוריאנית, הנוטה לעתים לאתגר את מדינות האזור בניסוי גרעיני או בניסוי טיל בין-יבשתי.

 

סין תתמוך במדיניות פייסנית כלפי צפון קוריאה, אולם טראמפ עשוי להיות ביקורתי יותר אם צפון קוריאה תערוך ניסוי גרעיני נוסף או תאיים על כוחות ארה"ב באזור חצי האי הקוריאני. ניתן להעריך, ללא קשר להצלחת או כישלון המדיניות הדרום קוריאנית החדשה מול הצפון, ששליט צפון קוריאה ינסה ליצור חיץ בין סיאול לבין וושינגטון בהקשר זה במטרה למקסם רווחים.

 

ד"ר אלון לבקוביץ מלמד במכללת בית ברל וחוקר במכון בגין-סאדאת

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
קים ג'ונג און (מימין) ומון ג'ה-אין
צילום: AP
מומלצים