תופעת "קשקשי הדרקון" חזרה לאנטארקטיקה
הקרח "הדרקוני" נמצא בשטחים פתוחים של מים שבהם יש ייצור ניכר של קרח. אחד החוקרים: "לא ראינו תופעה כזו באנטארקטיקה מאז 2005"
חוקרים באנטארקטיקה איתרו לאחרונה תופעה נדירה למדי - חלקת קרח ענקית עם "קשקשי דרקון". "מדובר בתופעה מוזרה ונדירה למדי, שמהווה עדות לכאוס בממלכה הקריוספירית (מים במצב מוצק). לא ראינו תופעה כזו באנטארקטיקה מאז 2005", הסביר גאי וויליאמס מאוניברסיטת טזמניה, ממחברי המחקר.
וויליאמס הוא אחד מבן 27 מדענים על שוברת הקרח (ספינה שנעה באזורים ימיים המכוסים קרח) האמריקנית "ניית'ן ב. פאלמר". המשלחת המדעית הבינלאומית עושה לאטה את דרכה בתוך ים הקרח של היבשת הדרומית בדרך לים רוס.
הקרח "הדרקוני" נמצא בשטחים פתוחים של מים שבהם יש ייצור ניכר של קרח. רוחות קטבטיות שנעות במורד הקרחונים לעבר המים הן למעשה האחראיות לתפוקה מתמשכת של קרח. "דמיינו מגש קרח רגיל שמילאו אותו פעם אחת", הסביר וויליאמס בהודעה רשמית על המחקר. "לאחר שבוע, יש לכם מגש אחד של קוביות קרח. אבל אם אתם מרוקנים את המגש וממלאים אותו שוב בכל לילה, אז מקבלים הרבה יותר. זה מה שהרוחות הקטבטיות עושות - הן מסירות את הקרח מהמים הפתוחים, חושפות את המים, ומאפשרות לקרח חדש להיווצר".
מדענים בוחנים את אזורי המים הפתוחים באנטארקטיקה, הנקראים פולינאיה, בשל השפעתם על האוקיאנוגרפיה המקומית והעולמית. כאשר מים מתוקים קופאים מתוך תערובת מים מלוחים, שכבה דחוסה של מי מלח נותרת מאחור. המים המלוחים הללו שוקעים אל שכבת התהום של האוקיינוס. מי המלח השקועים מתחילים את התהליך של הפיכת מחזוריות המים ומניעים את המסוע הימי של האוקיינוס.
בינתיים, הושהתה הפעילות של משלחת המדענים בעקבות רוחות עזות וגלים אינטנסיביים, אבל המדענים מקווים להצליח להמשיך לחקור את מי המלח השקועים כשמזג האוויר יתייצב.
להודעה של החוקרים: http://www.imas.utas.edu.au/news/news-items/autumn-voyage-to-an-antarctic-polynya-sights-rare-dragon-skin-ice