כשהילדה מסתכלת במראה ולא מרוצה
"השיער שלי מכוער", אני גבוהה מדי", "יש לי קול מעצבן" ו"הרגליים שלי עקומות". אם גם אתם תוהים מה לעשות כשהילדה קוטלת את עצמה, קבלו עשרה טיפים שיעזרו לכם בפעם הבאה
אנחנו חיים בחברה שבה יש חשיבות רבה למראה החיצוני. בגיל ההתבגרות, עם ההתפתחות והגוף המשתנה, יחד עם הצורך להשתייך חברתית, עולה העיסוק במראה ובגוף. כתוצאה מכך ילדות רבות מתעסקות עם המראה שלהן באופן מוגזם.
בתור הורים יש לנו תפקיד לעזור להן עם הדימוי העצמי ודימוי הגוף שלהן. אמנם אין לנו שליטה מלאה על המסרים שהן מקבלות מהמדיה ומהסביבה אך אנחנו משמעותיים מאוד עבורן ויכולים בהחלט לעזור ולהשפיע על הערך העצמי שלהן ואהבתן לעצמן ולגופן.
אם גם אתם מוצאים את עצמכם לא יודעים איך להגיב כשהילדה לא אוהבת את עצמה או מסתכלת במראה ולא מרוצה, כשלמעשה אתם רואים כמה היא יפה ומקסימה, כדאי לנסות לשנות את המצב.
10 עצות שיעזרו לכם להתמודד ולעזור לבתכם (וגם לבנים, אך לרוב מדובר בבנות):
1. קודם כל בדקו את עצמכם
במיוחד אמהות יקרות, אתן משמשות מודל עבור הבנות. האם אתן כל הזמן מתלוננות על המראה שלכן ועל גופכן, מדברות על כך שהשמנתן? שימו לב איזה מודל אתן מעבירות לבנות שלכן וכמה אתן מרוצות ואוהבות את עצמכן. חשוב שתעבדו על קבלה ואהבה עצמית, ותשחררו את הביקורת העצמית על המראה שלכן כי זה עובר לבנות והן מחקות אתכן ומתייחסות אל עצמן באותו האופן.
2. נסו להפחית דיבורים על דיאטות
הימנעו ממשפטים על חוסר שביעות רצון מהמראה שלכן. במקום זאת העבירו מסר של אהבה וכבוד לגוף. במקום לדבר על דיאטות הסבירו שאתן רוצות להזין את הגוף באוכל בריא ותזונה נכונה כי אתן רוצות להיות חיוניות ובריאות ולדאוג לעצמכן.
3. ציינו את כל הדברים שאתם אוהבים בבתכם
אמרו לה שבעיניכם היא יפה בדיוק כמו שהיא, ומה שחשוב יותר זה שהיופי הפנימי שלה מקרין החוצה בזכות אישיותה ותכונותיה המדהימות. ציינו את כל הדברים שאתם אוהבים בה.
עוד בערוץ הורים:
לעשות עם הילדים משהו שלא עשיתם מעולם
אוטיזם: ההורים שהצליחו להבין את ילדיהם
15 משפטים שכל הורה חייב לומר לעצמו
4. ביום אחר ולא באותו רגע נסו לפתח שיחה איתה
כדאי לומר לה: "את יודעת, שמתי לב שכשאת מתארגנת ומתלבשת את הרבה פעמים אומרת על עצמך שאת מכוערת או שמנה. האם את באמת מרגישה כך?" הקשיבו לה מתוך מקום של סקרנות והתעניינות. זו הזדמנות לתת לה לדבר על מה שהיא חווה ומרגישה, ולברר אם באמת היא מאמינה על עצמה את הדברים שהיא אומרת או שזה סתם משהו שאמרה בלי להתכוון.
5. אפשר לספר לה על עצמכן כשאתן הייתן בגילה
ספרו לה איך חשבתן על עצמכן שאתן לא מספיק נראות טוב והיום כשאתן מסתכלות בתמונות אתן רואות כמה מדהימות הייתן וכמה חבל שלא נהנתן ולא הערכתן את עצמכן אז. כדאי לומר לה שהייתן רוצות שהיא תעריך את עצמה ותדע כמה היא מדהימה עכשיו ולא בעוד כמה שנים.
6. חזקו אותה
חשוב להסתכל על הילדה בצורה חיובית ולחזק אותה על כל הדברים החיוביים בה. על תכונות אופי שלה, על דברים שהיא עושה - עוזרת לאחים שלה, לומדת למבחנים, חברה טובה ונאמנה, על היכולות שלה, על הנחישות שלה, על החוכמה שלה ועל כך שלא מוותרת גם כשקשה. מצאו את כל הדברים החיוביים שהיא עושה ותנו לה הרבה עידוד וחיזוק על כך. כדאי להדגיש שיש עוד הרבה דברים שהם הרבה יותר משמעותיים וחשובים ממראה חיצוני.
7. למדו אותה לחשוב חיובי
הסבירו לה שיש לה את היכולת לחזק את עצמה ולהגיד לעצמה משפטים חיוביים כדי להרגיש טוב. הסבירו שאפשר להחליף מחשבות רעות עם מחשבות טובות וכך להרגיש יותר טוב. הציעו לה לנסות לתפוס את עצמה כאשר אומרת על עצמה משהו שלילי ולנסות להחליף את זה במשפט חיובי. היא יכולה להכין לעצמה משפט כזה על פתק ולהזכיר לעצמה. שינון הצהרות חיוביות נמצא כמחזק ומעודד הרגשה טובה. כדאי להתאמן על זה ולראות כמה זה משפיע לטובה על ההרגשה.
8. להימנע מהשוואות
שוחחו איתה על ביקורת, פרפקציוניזם והשוואות. הסבירו שאם אנחנו כל הזמן בתחרות ובהשוואות עם אנשים אחרים אנחנו סובלים, ושחשוב לא לצפות מעצמנו ציפיות מוגזמות ובלתי ריאליות. הסבירו לה כי החתירה למושלמות (פרפקציוניזם) היא משהו שחשוב לשחרר כי זה הגורם מספר אחד לחוסר שביעות רצון מהחיים.
אם נבין כי כל אחד הוא שונה ולכל אחד ואחת יש את היופי המיוחד לו, נבין כי אין טעם להסתכל על אחרים ולהשוות אלא ללמוד לקבל את עצמנו ולאהוב את כל החלקים שבנו.
9. מצאו הזדמנויות לשוחח על הדברים הללו
לא כשיחה חד פעמית ולא בשעה של סערת רגשות או מצב רוח קיצוני, אלא מגוון של שיחות בהזדמנויות שונות עם שיתוף שלכם על עצמכם והמון הקשבה לבתכן ולמה שיש לה לומר.
10. לעולם אל תעבירו ביקורת על המראה שלהן
קבלה שלכם ומבט אוהד הוא חשוב עבורן מאוד ויעזור להן בסופו של דבר לקבל את עצמן.
הכותבת
היא מנחת הורים פרטנית בקליניקה בחולון ומנחת קבוצות הורים מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים