שתף קטע נבחר

נכה בכסא גלגלים: "אני רוצה להגיע לחוף הים ככל האדם"

דו"ח שמפרסם משרד הפנים לרגל עונת הרחצה מעלה כי רק 22 מהחופים בארץ מונגשים באופן מלא לבעלי צרכים מיוחדים כשמחצית מהם נמצאים בים המלח. בראיון ל-ynet מספר בוסקילה, נכה בכיסא גלגלים, על הקשיים: "זה מתסכל מאוד, זה הופך אותי לאדם לא שווה, חריג ונמאס לנכים להרגיש ככה". משרד הפנים: "בכל הרשויות להם חופי רחצה הוראות התקנות מקוימות"

"אני לא מגיע לחוף כי זה מעציב אותי. מה, אני אעמוד איזה קילומטר מהמים ואסתכל על איך אנשים נהנים ואוכל את הלב?", תוהה אלי בוסקילה, בן 51, תושב יבנה שמרותק לכיסא גלגלים זה שמונה שנים בשל בעיה רפואית. "צר לי על כך שנכה בכיסא גלגלים לא יכול לקבל את האפשרות להגיע לחוף הים ככל האדם. קרה לי המון פעמים שהגעתי לחוף, גם בטבריה, גם באשקלון, ולא הצלחתי לרדת לים ולהיכנס למים".

 

צפו: כך מנסים למנוע מנכה להיכנס לחוף בבת ים  

לקריאת דו"ח הנגישות המלא של משרד הפנים  

 

 

אין כניסה לנכים: חוסר נגישות חמור לחופים    (צילום: חגי דקל)

אין כניסה לנכים: חוסר נגישות חמור לחופים    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

חוויותיו של בוסיקלה מסתדרות היטב עם העובדה שרק 22 חופים ברחבי הארץ מונגשים באופן מלא לבעלי צרכים מיוחדים מתוך 144 החופים המוכרזים. מדובר בכ-14.6% בלבד שעונים על כל דרישות הנגישות - כלומר יש בהם מקומות חניה שמורים לבעלי צרכים מיוחדים, שירותים ומקלחות שמותאמים ונגישים לנכים, סככות צל נגישות והנגשה למים עבור נכים (באופן ישיר או באמצעות כיסאות רחצה לנכים).

 

על פי דו"ח שפרסם משרד הפנים לרגל פתיחת עונת הרחצה, 22 החופים הללו הם: חוף שיקמים וחוף לבנון שבכנרת, חוף דדו וחוף זמיר בחיפה, חוף בית ינאי, חוף סירונית א' בנתניה, החוף הכחול וחוף נווה חוף בראשון לציון, חוף הילטון צפוני וחוף נורדאו (מציצים) בתל אביב, חוף אורנים באשדוד ו-11 מחופי ים המלח. בארבעה מחופי ים המלח האחרים מתבצעות בימים אלו עבודות להנגשתם באופן מלא.

 

בעיריית אשדוד טוענים: "למרות שהמידע אינו מעודכן בדו״ח של משרד הפנים, מעיריית אשדוד נמסר כי כל שבעת החופים המוכרזים בעיר מונגשים לנכים באופן מלא - מלבד חוף אורנים, גם חוף ריביירה (ט״ו), חוף י״א, חוף לידו, חוף מי עמי, חוף הקשתות והחוף הנפרד הם חופים מונגשים".

 

 

 

"הייתי מצפה שכל נושא הנגישות יהיה שונה בישראל 2017 ושייראו אותנו כשווים בין שווים, לא כחריגים", מוסיף בוסקילה. "אני חושב שהרשויות המקומיות צריכות לדאוג לנו כמו לשאר האזרחים ולהנגיש עבורנו את החופים, אנחנו משלמים מסים ככל האדם וזכאים ליחס שווה".

 

תקנות "שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות: התאמות נגישות למקום ציבורי שאינו בניין", קובעות כי בכל רשות מקומית המפעילה עד ארבעה מקומות רחצה חייב להיות לפחות חוף אחד שעונה על כל דרישות הנגישות. רשות מקומית המפעילה חמישה מקומות רחצה ומעלה חייבת לדאוג שלפחות שניים מהם יענו על כל הדרישות. מהדו"ח עולה כי רוב הרשויות המקומיות אינן עומדות בתקנות, והיחידות שכן עומדות בהן הן: איגוד ערים כינרת, עיריית חיפה, המועצה האזורית עמק חפר, עיריית תל אביב יפו, עיריית ראשון לציון והמועצה האזורית תמר המפעילה את חופי ים המלח.

 

הרחצה לנכים אפשרית רק ב-36% מכלל החופים המוכרזים 

עוד עולה מהדו"ח כי הנגשה ישירה למים קיימת ב-31 חופים בלבד, המהווים 21.5% מכלל החופים המוכרזים. 13 מתוכם לחופי ים המלח. ב-37 חופים נמצאים כיסאות רחצה מיוחדים לנכים, כאשר ב-22 מהחופים ההנגשה למים אינה ישירה ומתאפשרת רק באמצעותם. מכאן שבסך הכול, הרחצה לנכים מתאפשרת רק ב-52 חופים, המהווים 36% מכלל החופים המוכרזים.

 

 

"ממה שידוע לי, בחופים שבהם יש כיסאות רחצה מדובר בכיסאות בודדים, לפעמים אפילו כיסא בודד", מסביר בוסקילה. "אם מגיעים שניים לחוף, רק אחד יכול להיכנס, והאחר רק יכול לחלום. אני רוצה לבוא וליהנות כמו כולם, אני לא צריך שירחמו עליי ושיבואו שלושה-ארבעה גברים, ירימו אותי עם הכיסא ויגררו אותי למים, ואז שוב ירימו אותי ויגררו אותי לקרקע כשיש לי את האפשרות להתגלגל לבד. אני רוצה להגיע לחוף הים, שתהיה לי גישה ישירה למים, ולהרגיש ככל האדם".

 

מהדו"ח עולה גם כי סככות צל נגישות קיימות כיום ב-45 חופים מוכרזים, שירותים ומקלחות נגישים ומותאמים קיימים ב-49 חופים (ב-19 נוספים קיימים רק שירותים מותאמים ללא מקלחות), וחניות שמורות לבעלי צרכים מיוחדים קיימות ב-69 חופים.

 

נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות השיבו בתגובה: "תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מחייבות הנגשת מקומות שאינם בניינים, כגון בתי עלמין, גנים ציבוריים, גני חיות וכן חופי רחצה. יש להשלים את ביצוע התקנות עד שנת 2021, כאשר נכון להיום רק 15% מהמקומות האלה צריכים להיות נגישים בהתאם לתכנית הנגשה המתוכננת על ידי כל רשות מקומית.

 

"נציבות השוויון החלה בתהליך האכיפה על ידי קבלת רשימות ההנגשה מכל הרשויות המקומיות והגורמים הרלוונטיים, מפקחים יגיעו לחופים בהתאם ללו"ז ההנגשה שהוגש. אנו רואים כי חלק מן המקומות החלו בתהליך ההנגשה, אך לצערנו, למרות החקיקה המתקדמת והתקנות, התהליך הוא ארוך ועדיין לא הונגשו כל המקומות והדבר גורם להדרתם מהמרחב הציבורי של אנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם, שאינם יכולים ליהנות מהחופים ומאתרי הבילוי והפנאי השונים בארץ."

 

תגובת משרד הפנים: "בהתאם לתקנות הנגישות לעניין מקומת ציבור שאינם מבנים (אתרי רחצה): רשות בה יש עד 4 חופי רחצה חייבת להנגיש לפחות חוף רחצה אחד. רשות בה 5 חופי רחצה חייבת להנגיש 2 חופים ורשות שיש בה יותר חופים, כל 9 חופים, חייבת להנגיש 3 חופים. בהתאם לתקנות, הנגשה היא עד לסככת הצל הכי קרובה לקו המים והנגשה עד קו המים שיכולה להיות באמצעים פריקים.

 

"בכל הרשויות להם חופי רחצה הוראת התקנות שבסעיף 1 למעלה מקוימות ואף יש רשויות הנגישו מעל מה שמחויבים לדוגמא, ים המלח. האכיפה על הנגשה לשאר מתקני החוף כגון: שירותים, מסעדות, קופות וכו' הינם באחריות הרשויות המקומיות ו/או נציבות לשוויון זכויות לבעלי מוגבלויות במשרד המשפטים".

 

מרשות הטבע והגנים נמסר בתגובה: "רשות הטבע והגנים משקיעה רבות ואף מתעדפת את נושא הנגשת אתריה לאנשים עם מוגבלות וזאת בהתאם לחוק. מתוך ארבעה גנים לאומים ושמורת טבע שבאחריות רשות הטבע והגנים בהם יש גם חופי רחצה, שלושה מהם מונגשים לנכים ביניהם: אכזיב, בית ינאי וגן לאומי אשקלון. גן לאומי חוף פלמחים מונגש בחלקו ואנו כבר בעיצומו של תהליך להנגשתו המלאה.

 

"מדובר בעבודת פיתוח מאומצת בצמוד ליועצי נגישות שמצטרפת למכלול המשאבים והשירותים שאנו מספקים באתרינו לרווחת המבקרים, שמצידם מוקירים ומעריכים את פעילותנו בתחום".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים