שתף קטע נבחר

 

סקר האוהדים הגדול, חלק ב'

מי האוהדים שהכי שונאים את היריבות שלהם? מי הקבוצה שאוהדיה הכי שמחים לאיד כשהיריבה המושבעת מפסידה? ומה האוהדים חושבים על ההנהלות שלהם?

מה אנחנו באמת יודעים על אוהדי הספורט בישראל? מחקר שנעשה ע"י פרופ' אביחי שוב-עמי (ראש קבוצת המחקר), ד"ר ענת תודר-אלון וד"ר תמר איצקסון מהמרכז האקדמי פרס, באמצעות הפאנל האינטרנטי סקרנט, עושה סדר בנושא.

 

הסקר נערך בקרב 810 מרואיינים בחודש פברואר 2017, אשר מהווים 70% מהמדגם המייצג של האוכלוסייה דוברת העברית בארץ. בחלק הקודם ראינו מי הקבוצה האהודה בישראל, ובחלק הזה נסקור את החלק הפחות טוב בספורט הישראלי – האלימות והשנאה.

 


 

אז מי האוהדים שהכי שונאים את היריבות שלהם? המסקנות לא ממש מפתיעות. ראשונים הם אוהדי בית"ר ירושלים עם 37%, בפער גדול מהבאים אחריהם – אוהדי מכבי חיפה (27%) ואוהדי מכבי והפועל ת"א (26%). מדוע בית"ר בצמרת? פרופ' אביחי-שוב עמי מסביר: "הקבוצה פחות מצליחה בשנים האחרונות, מה שיוצר תסכול אצל האוהדים – ולכן עוברים להתעסק בשנאת הקבוצות היריבות. רק 17% אחוזים מאוהדי הפועל באר שבע שונאים את היריבות, וניתן להסביר את זה בכך שהקבוצה מצליחה מאוד, אז כרגע הם לא מסתכלים על אחרים. בעתיד, כשהיריבות עם מכבי ת"א תגבר, זה ישתנה".

 

מדד מעניין נוסף שנבדק הוא "מדד השמחה לאיד". 25% מאוהדי הפועל תל אביב ו-25% מאוהדי מכבי חיפה הודו שהם שונאים שהקבוצות היריבות שלהן מנצחות, גם אם זה קורה באירופה. אצל מכבי ת"א (17%) והפועל ב"ש (16%) האחוזים נמוכים יותר. אוהדי הפועל ת"א בכדורסל מוליכים את טבלת השנאה (27%), וכמובן שהיריבות מול מכבי היא הגורם לכך. פרופ' אביחי-שוב עמי מסביר: "השנאה של אוהדי הפועל ת"א למכבי היא תהומית, אני לא בטוח שיש עוד יריבות כזאת בספורט הישראלי".

 

 

כולם אלימים חוץ ממני

רק אחוזים בודדים מכל קבוצת אוהדים מודים על עצמם כי הם עשויים להתנהג באלימות מילולית או פיזית. אבל כשזה מגיע לדיווח על אחרים – המצב משתנה. 40% מאוהדי בית"ר מעידים על הקהל שהוא אלים. "הקומץ של אוהדי בית"ר מלבה את השנאה", מסביר פרופ' שוב-עמי, "הרי לכל היותר מדובר בקומץ של כמה מאות אוהדים מתוך עשרות אלפים. אבל כשכמה עשרות אוהדים מתפרעים זה הופך להיות אירוע אלים".

 

את הפער בין האלימות האישית המדווחת לדיווח על אלימות של אחרים מסביר שוב-עמי בכך ש"קשה לנו לראות את עצמנו באופן אובייקטיבי, אנחנו נוטים לייפות את המציאות. לדוגמא, בפגישות מחזור עם חברים מהתיכון, אנחנו בדרך כלל חושבים 'איך כולם התבגרו, ולא 'איך אני התבגרתי'".

 


 

החדשות הטובות ממדד האלימות באות מכיוון ההנהלות. מרבית האוהדים (בין 70% ל-80% בכל קבוצה) חושבים שההנהלות שלהם מנסות להילחם בתופעות המכוערות ביציעים. שביעות הרצון הגבוהה ביותר בתחום זה היא מהנהלת הפועל באר שבע: רק 13% מאוהדיה מאמינים שהקבוצה לא עושה מספיק כדי להילחם באלימות. 28% מאוהדי הפועל תל אביב חושבים שההנהלה שלהם לא עושה מספיק בתחום הזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים