דורשים כופר בביטקוין: "כמעט 100 מדינות נפגעו"
לפי חברת "אבאסט", במסגרת מתקפת הסייבר הענקית אמש נרשמו לפחות 75 אלף "פגיעות" ב-99 מדינות - אך ממדי המתקפה עדיין לא ידועים במלואם. משתמשים קיבלו הודעה "אופס, הקבצים מוצפנים", עם דרישה לתשלום מאות דולרים בביטקוין בתוך שבוע - אחרת "כל הקבצים יימחקו"
ממדי מתקפת הסייבר האדירה אמש ברחבי העולם ממשיכים להתברר ולהתעצם, וחברת התוכנה "אבאסט" כבר עדכנה הלילה (שבת) כי נרשמו לפחות 75 אלף "פגיעות" ב-99 מדינות, ועדיין לא ברור בדיוק כמה משתמשים נפגעו מהמתקפה. לפי דיווחים בתקשורת האמריקנית, המתקפה בוצעה באמצעות תוכנת פריצה שהודלפה ברשת על ידי קבוצה שמכנה את עצמה "Shadow Brokers", שהפיצה בשנה שעברה כלי פריצה שנגנבו מהסוכנות לביטחון לאומי של ארצות הברית (NSA).
המתקפה הנרחבת בוצעה באמצעות נעילה של הגישה למחשבים בדרישה לכופר תמורת שחרור הנעילה, שלפי דרישת ההאקרים – ישולם בביטקוין. תחילה דווח כי בתי חולים בבריטניה נפלו למתקפת סייבר, ובהמשך התברר כי גם לפחות 1,000 מחשבים ברוסיה, ובהם במשרד הפנים הרוסי, נפגעו, כמו גם ענקית התקשורת הספרדית "טלפוניקה", חברת השילוח האמריקנית FedEx, וארגונים רבים נוספים בכל העולם.
ברשת החלו הלילה להתפרסם תמונות של המתקפה על מחשבי שירות הבריאות העולמי, ובהן נראה כי ישנה דרישה לכופר בגובה 300 דולר בביטקוין לצד הכיתוב: "אופס, הקבצים שלך הוצפנו!". הדרישה היא כי התשלום יועבר בתוך שלושה ימים ולא גובה הכופר יוכפל, ואם דבר לא יתקבל בתוך שבוע ימים – כל הקבצים יימחקו, כך לפי ההודעה שקיבלו המשתמשים שנפלו קורבן למתקפה.
הדיווחים הראשוניים על המתקפה הבינלאומית הגיעו כאמור בדמות דיווח שלפיו לפחות 16 בתי חולים ברחבי בריטניה נפלו קורבן למתקפת סייבר גדולה. בין בתי החולים שנפגעו היו בתי חולים מקבוצת "בארטס", שמפעילה כמה בתי חולים גדולים בבירה לונדון. שירות הבריאות הלאומי (NHS) הודיע כי כמה מערכות מחשוב בבתי חולים נפגעו על ידי תוכנות כופר, אולם להערכתם, לא נפרץ מידע עם פרטים על מטופלים.
"זו לא הייתה מתקפה מכוונת נגד בתי החולים בבריטניה, זו מתקפה בינלאומית וכמה מדינות וארגונים נפגעו", אמרה אתמול ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי. שר הבריאות הבריטי ג'רמי האנט תודרך בנושא על ידי אנשי המרכז הלאומי לביטחון בסייבר. הסוכנות הלאומית לחקירת פשעים (NCA) בבריטניה הודיעה כי היא פתחה בחקירת המתקפה.
"אנחנו רואים עכשיו יותר מ-75 אלף פגיעות ב-99 מדינות" נכתב בבלוג של חברת אבאסט על רקע מתקפת הסייבר. בחברת אבטחת המידע "קספרסקי" הסבירו כי מדובר ב"תולעת" שמשכפלת את עצמה וכך מפיצה את עצמה.
"זה מפחיד באופן חד-משמעי", אמר ג'ון דיקסון מחברת הייעוץ האמריקנית Denim Group. הוא הוסיף כי התוכנה הזדונית עצמה, שמנצלת פרצת אבטחת במערכת ווינדוז, אמנם אינה חדשה, אך תוספת "אלמנט הכופר הייעודי" הופך אותה למסוכנת במיוחד. "אני רואה עד כמה זה יכול להתפשט ואת התערבותן של ממשלות בנושא", אמר.