שתף קטע נבחר

 

כאוס בבריטניה: מתקפת הסייבר שיתקה את בתי החולים

בבריטניה עובדים מסביב לשעון כדי לשקם את המחשבים שנפרצו במתקפת סייבר בינלאומית וחסרת תקדים. אלפי תורים בוטלו והחולים מתארים כאוס ורשלנות במערכת הבריאות הציבורית - שמבקשת לקלוט רק את מי שבסכנת חיים. מומחים בריטים הזהירו לאחרונה: מערכת ההפעלה במחשבים ישנה ומאפשרת פריצה

מרכז אבטחת הסייבר הלאומי של בריטניה הודיע היום אחר הצהריים (שבת) כי אנשי המרכז עובדים "מסביב לשעון" כדי לשקם את מערכות המחשבים בבתי החולים, שנפגעו במתקפת הסייבר הגדולה ברחבי העולם. 99 מדינות נפגעו במתקפת הסייבר, ובבריטניה שיתקו ההאקרים את המחשבים בבתי החולים - וגרמו לבתי החולים לבטל ניתוחים או לדחות אותם. אלפי חולים נפגעו מהמתקפה באנגליה ובסקוטלנד בעשרות בתי חולים.

 

אמבר ראד, שרת הפנים הבריטית, אמרה היום כי 45 גופים בבריאות הציבורית בבריטניה נפגעו. הערב, אחרי יממה ארוכה של שיבושים, הודיעה ראד שמערכת הבריאות התאוששה מהמתקפה ו-97% מהמקומות שנפגעו "פועלים כרגיל". ראש הממשלה תרזה מיי אמרה כי אין לפי שעה עדות שמצביעה על כך שבמתקפת הסייבר התיקים הרפואיים של החולים נפרצו ושובשו בצורה כלשהי.

אלפי מטופלים נפגעו בגלל מתקפת הסייבר בבתי החולים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אלפי מטופלים נפגעו בגלל מתקפת הסייבר בבתי החולים(צילום: רויטרס)

עדכון של שירות הבריאות הלאומי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
עדכון של שירות הבריאות הלאומי(צילום: EPA)
  

"מתקפת הסייבר פגעה בארגונים בכל בריטניה ובהרבה מדינות בעולם גם כן. היורופול (משרד המשטרה האירופי) מסר שההיקף הוא חסר תקדים. מרכז אבטחת הסייבר הלאומי פועל יחד עם כל הארגונים שנפגעו בבריטניה וזה חשוב מאוד. אני רוצה להודות לצוות הרפואה הציבורית שעבד במהלך הלילה כדי לוודא, כפי שידוע לנו, שלא הייתה סכנה לתיקים הרפואיים", אמרה מיי. ביורופול אמרו כי נפתחה חקירה כדי לאתר את זהות ההאקרים.

 

עוד על מתקפת הסייבר הבינלאומית:

דורשים כופר בביטקוין: "כמעט 100 מדינות נפגעו"

"מתקפת הכופר הגדולה בהיסטוריה"

  

במתקפת הסייבר ננעלו המחשבים בעשרות בתי חולים בבריטניה והופיעה בהם דרישת כופר כדי לשחרר אותם. מטופלים התבקשו שלא להגיע לבתי החולים אלא אם מדובר במצב חירום ובסכנת חיים. לפי הדיווחים בבריטניה מי שנמצא בסכנת חיים הועבר לבתי חולים שלא נפגעו במתקפה. בשירות הבריאות הלאומי ביקשו מאנשים שרוצים להתאשפז לחייג לקו החירום ולא להגיע ישירות לבית החולים.

תרזה מיי בביקור בצפון אירלנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תרזה מיי בביקור בצפון אירלנד(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מומחים בבריטניה הזהירו כבר חודשים שמערכת המחשבים של מערכת הבריאות הציבורית נמצאת בסכנת פריצה. בשנה שעברה דיווחה התקשורת הבריטית כי רוב הגופים במערכת הבריאות הציבורית משתמשים בגרסה ישנה של מערכת ההפעלה "ווינדווז" של "מיקרוסופט" שאינה מצוידת בגרסאות מעודכנות שמגנות מפני מתקפת סייבר. קרישנה צ'ינטפאלי, רופא במערכת הבריאות הציבורית, אמר כי בבתי חולים רבים משתמשים עדיין ב"ווינדווז XP" משנת 2001.

 

אחד מהמטופלים הבריטים שזקוקים נואשות לניתוח ונדחו הוא פטריק וורד, חולה לב בן 47. וורד מחכה לניתוח לב פתוח כבר עשרה חודשים, אך בגלל הפריצה למחשבים בבתי החולים הוא יאלץ להמשיך לחכות. וורד ומשפחתו נסעו מחוז דורסט לבית חולים במרכז לונדון, כשעתיים וחצי נסיעה. וורד כבר עבר אתמול את ההכנות לניתוח בבית החולים והיה מוכן לגשת לחדר הניתוחים, עד שהמנתח אמר לו שהניתוח מבוטל.

 

"אמרו לי באחת וחצי שהייתה מתקפת סייבר ושאי אפשר להמשיך היום", סיפר אתמול וורד. "כנראה שאם הייתי צריך עירוי דם בזמן ההליך הם היו צריכים לקבל גישה למידע האישי שלי, משהו שהם כבר לא היו יכולים לעשות. הם לא יכולים לומר לי מתי יהיה חלון ההזדמנות הבא (לניתוח), אז אנחנו נישאר הלילה במלון בלונדון ונחזור מחר לדורסט". וורד אמר כי הוא אמנם לא בסכנת חיים, אך לניתוח המדובר יש השפעה גדולה על בריאותו ובית החולים שאליו הגיע הוא מהבודדים בבריטניה שמסוגל לבצע את הניתוח.

המתין עשרה חודשים, וימשיך לחכות. וורד (צילום: AP) (צילום: AP)
המתין עשרה חודשים, וימשיך לחכות. וורד(צילום: AP)
 

ריצ'רד וורינג, מטופל שסובל מכאבים בחזה, סיפר לרשת "סקיי" איך המצב בבית החולים הידרדר במהרה ל"כאוס" בעקבות מתקפת הסייבר. הוא סיפר שראה רופאים ואחיות בבית חולים בוורינגטון כותבים תוצאות של בדיקות חיוניות בדפים במקום במחשבים, ורצים במסדרונות בית החולים כדי לוודא שהפרטים הועברו לאיש המקצוע הנכון. הוא סיפר כי תוצאות בדיקות הדם הראשונות שעשה נעלמו ולכן היה צריך לקחת ממנו דם פעם נוספת.

 

וורינג סיפר כי לבית החולים שאליו הגיע לא הייתה אסטרטגיה לשעת חירום כזו. "אפשר לומר לרופאים ולאחיות שהם עושים את המיטב שביכולתם, אבל באמת שלא היה להם גישה למידע. את המידע שהיה להם הם היו צריכים לכתוב על נייר ולוודא שהוא עבר מאחד לשני. בעידן הדיגיטלי, כשהמידע הזה כל כך מיידי, צריך שתהיה תוכנית גיבוי אם הוא נאבד. זה היה בולט לעין כמטופל".

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

אמה סימפסון לקחה את בנה סבסטיאן לבית חולים במזרח לונדון לבדיקת רנטגן לאצבע ששבר, אך השניים נשלחו הביתה בגלל מתקפת הסייבר. לסימפסון אמר צוות בית החולים כי הבדיקה תידחה עד יום שני לפחות. "הם שלחו אותנו הביתה ויצלצלו אלינו כדי לקבוע תור חדש. הרבה אנשים מאוכזבים מאוד", היא סיפרה. רופא בריטי ששוחח עם ה"גרדיאן" סיפר: "בבית החולים שלי אנחנו כלל לא מסוגלים לעשות בדיקות רנטגן, שהן מרכיב חיוני בטיפולי החירום".

 

לפי דיווחים בתקשורת האמריקנית המתקפה בוצעה באמצעות תוכנת פריצה שהודלפה ברשת על ידי קבוצה שמכנה את עצמה "Shadow Brokers", שהפיצה בשנה שעברה כלי פריצה שנגנבו מהסוכנות לביטחון לאומי של ארצות הברית (NSA). המתקפה הנרחבת בוצעה באמצעות נעילה של הגישה למחשבים בדרישה לכופר תמורת שחרור הנעילה, שלפי דרישת ההאקרים - ישולם בביטקוין.

הודעת תשלום הכופר תמורת שחרור המחשב ()
הודעת תשלום הכופר תמורת שחרור המחשב

תחילה דווח כי בתי חולים בבריטניה נפלו למתקפת סייבר, ובהמשך התברר כי גם לפחות 1,000 מחשבים ברוסיה, ובהם במשרד הפנים הרוסי, נפגעו, כמו גם ענקית התקשורת הספרדית "טלפוניקה", חברת השילוח האמריקנית FedEx, וארגונים רבים נוספים בכל העולם.

 

ברשת החלו הלילה להתפרסם תמונות של המתקפה על מחשבי שירות הבריאות העולמי, ובהן נראה כי ישנה דרישה לכופר בגובה 300 דולר בביטקוין לצד הכיתוב: "אופס, הקבצים שלך הוצפנו!". הדרישה היא כי התשלום יועבר בתוך שלושה ימים ולא גובה הכופר יוכפל, ואם דבר לא יתקבל בתוך שבוע ימים – כל הקבצים יימחקו, כך לפי ההודעה שקיבלו המשתמשים שנפלו קורבן למתקפה. "זו לא הייתה מתקפה מכוונת נגד בתי החולים בבריטניה, זו מתקפה בינלאומית וכמה מדינות וארגונים נפגעו", אמרה אתמול ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
פטריק וורד, חולה לב שמחכה עשרה חודשים לניתוח
צילום: AP
מומלצים