מדריך: הדור השני של השעונים החכמים
הדור השני של השעונים החכמים כולל כבר ממשק ידידותי יותר, עיצובים מרהיבים, ובחלק מהדגמים גם יכולת ניווט ותפקוד כסלולרי עצמאי, עם כרטיס סים. ויש גם שעונים דוברי עברית. מדריך
שעונים עם יכולות טכנולוגיות חכמות קיימים כבר מתחילת שנות ה-80, ושעונים שניתן לנהל בעזרתם שיחות טלפון צצו רגע לפני שהמילניום השלישי הגיע אל חיינו. אולם השעון החכם כפי שאנחנו מכירים אותו כיום הפך להיות חלק מתרבות הצריכה הטכנולוגית שלנו רק לקראת סוף שנת 2013, כאשר בכנס האלקטרוניקה הגדול בעולם, CES, הוצגו אבות הטיפוס של הדגמים ראשונים.
במרס 2014 הציגה גוגל את Android Wear, מערכת ההפעלה שלה לשעונים חכמים, שמאפשרת ניווט גם באמצעות פקודות קוליות (לא בעברית). סמסונג, סוני, LG ומוטורולה הציגו בהמשך אותה שנה שעונים המתבססים עליה. בספטמבר 2014 הצטרפה אפל אל החגיגה, כשהציגה את הגרסה הראשונה שלה ל-Apple Watch. השעון עצמו הגיע למדפים בתחילת 2015 וגרר בין השאר ביקורות שליליות, בעיקר בכל הקשור לאורך חיי הסוללה ולבאגים בתפעול. אבל ברור היה כי ברגע שאפל נכנסה לתחום - גם אם ההצלחה בשווקים לא מרשימה - היא כאן כדי להישאר.
אפל - כולל סירי
השעון שאפל מוכרת כיום נקרא Apple Watch Series 2, הגרסה השנייה והמתקדמת של השעון, שתורגמה גם לעברית. זו מציעה כיום מעבד חזק יותר, מסך איכותי יותר, עמידות למים, וכמובן - את מערכת ההפעלה WatchOS בגרסה 3.2, שכוללת מגוון תכונות עשיר.
השעון של אפל מציג כמובן את כל ההתראות שמגיעות מהאייפון - הודעות, לוח שנה, דואר אלקטרוני, רשתות חברתיות, וגם שיחות, שעליהן ניתן לענות במכשיר עצמו ולשוחח דרכו. בנוסף, השעון עמיד במים ומציע אפשרויות לניטור פעילות גופנית, כמו מדידת דופק הלב, מדידת מרחק בהליכה, בריצה ובשחייה, והצגת תוכניות אימונים והיסטוריית פעילות. גם העוזרת האישית של אפל, סירי, שולבה בשעון, וניתן להפעיל אותה ממנו באמצעות פקודה קולית.
אפל מאפשרת גם שליטה בבית החכם דרך השעון, כמו האפשרות לצפות בו בשידור ממצלמות, לקבל התראות על המתרחש בבית, לכבות ולהדליק אורות ותריסים חשמליים, ואפילו לשלוט על הטמפרטורה. בארה"ב ובאירופה ניתן גם לשלם באמצעות השעון דרך שירות התשלומים Apple Pay. השעון מצויד ברכיב GPS פנימי, והסוללה שלו מספיקה לשלושה ימים לפחות.
סמסונג - בלי טובות מגוגל
מלבד אפל, מבין חברות הטכנולוגיה הגדולות, רק סמסונג נטשה את הפלטפורמה של גוגל, והיא מציידת את השעונים החכמים שהיא מוכרת כיום במערכת הפעלה אלטרנטיבית בשם Tizen.
זוהי מערכת שפותחה על ידי תאגיד חברות, ואשר משמשת למוצרי אלקטרוניקה נוספים, כמו מצלמות וסמארטפונים. היא משולבת גם בדגם האחרון מבית סמסונג, Gear S3, אשר מגיע בשתי תצורות עיצוב, קלאסיק (סולידית) ופרונטיר (ספורטיבית). תפעול השעון מתבצע באמצעות חוגה סיבובית סביב המסך וצמד לחצנים, והוא מציג ממשק עברי מלא, כולל אפילו מקלדת זעירה.
בניגוד למתכונת של אפל - כאן הסמארטפון המקושר לשעון לא חייב להיות של סמסונג, והשעון ומערכת ההפעלה תומכים גם בעבודה עם מכשירי אייפון (לא בצורה מושלמת, אבל תומכים). בדומה לשעון של אפל, גם ה-Gear S3 מאפשר לנהל שיחות דרכו וגם הוא מוגן נגד מים. השעון מצויד ברכיב GPS המאפשר לצאת איתו לפעילות ספורטיבית בלי צורך לקחת גם את הסמארטפון, ועדיין לנהל ניטור מלא של הפעילות ובמקביל להאזין למוזיקה, שניתן לאחסן בשעון עצמו. הסוללה בשעון מספיקה לשלושה ימי עבודה לפחות.
LG - כפתור הגלגלת
חברת LG כבר צברה ותק בתחום, ולאחר שהציגה את דגם ה-Urban כבר באוקטובר 2015 - שעון הכולל יכולת סלולרית עצמאית באמצעות כרטיס סים עצמאי - הגיעו לישראל באחרונה גם שני הדגמים החדשים, ה-Watch Sport הספורטיבי והעשיר יותר בתכונות, וה-Watch Style בעל המראה המעודן. אלו השעונים הראשונים הכוללים את מערכת ההפעלה החדשה של גוגל לשעונים חכמים, Android Wear 2.0, שהממשק שלה נקי ואלגנטי יותר משל קודמתה, מציע דרכים קלות יותר לתפעול ולשינוי הגדרות - אבל עדיין לא בעברית.
כאן מתבצעים התפעול והניווט באמצעות כפתור ראשי המשמש גם כגלגלת - כן, כמעט כמו בגלגל ה"כתר" של השעון של אפל. זה נוח יותר ואינטואיטיבי יותר. דגם ה-Style הפשוט יותר אינו מצויד ב-GPS או בחיישן למדידת דופק, והוא גם אינו מותאם לשחייה, שכן הוא עמיד במים רק בתקן הבסיסי IP76. דגם הספורט מגיע עם חיישן GPS ועם עמידות למים ואבק בתקן IP68. המסך שלו גדול יותר, הסוללה חזקה יותר, והוא כולל יכולת סלולר עצמאית, עם חריץ סים.
וואווי - למרות חזון המנכ"ל
וואווי ממשיכה לייצר שעונים חכמים במרץ למרות ההתבטאות המפתיעה של מנכ"ל החברה לפני כמה שבועות, שלפיה הוא "לא מבין למה צריך את המוצר הזה".
החברה הציגה רק לפני שלושה חודשים את צמד השעונים החדשים שלה. גם כאן מדובר בדגם אחד, פשוט יותר, Watch 2 Classic, שכולל צג AMOLED בגודל 1.2 אינץ' ועמידות למים ואבק בתקן IP68, וגם הוא מצויד במערכת ההפעלה החדשה Android Wear 2.0. הדגם היוקרתי יותר מגיע עם יכולת סלולרית (דור רביעי) מובנית. שני המכשירים מצוידים במעבד ייעודי חדש לשעונים, סנפדרגון 2100 של חברת קוואלקום.
קאסיו ופוסיל
גם חברות שעונים מסורתיות נכנסות בהדרגה, אם כי בצעדים מדודים, לתחום השעונים החכמים. חלקן מייצרות שעונים היברידיים - כלומר שעון מכני רגיל לצד צג קטן יותר, המציג התראות מהסמארטפון. חברת Fossil, למשל, מייצרת שעונים משני הסוגים. גם היא ציידה את הדגמים החדשים שלה, ויש הרבה כאלו, במערכת ההפעלה החדשה של גוגל, אבל אף אחד מהם אינו כולל יכולת סלולר עצמאית.
השעונים של פוסיל כוללים את כל הפונקציות שמערכת ההפעלה מציעה - כולל, כמובן, התראות מהסמארטפון, ניטור פעילות גופנית (בחלק מהדגמים), ניגון מוזיקה וטעינה אלחוטית. גם בהם משולב המעבד החדש של קוואלקום, אך הם לא כוללים חיישנים לניטור קצב פעימות הלב. שעוני Fossil מציעים, עם זאת, מיקרופון ורמקול, אך הם אינם מאפשרים לנהל שיחות טלפון דרכם.
גם קאסיו, יצרנית שעונים ותיקה, נכנסה לתחום כבר לפני יותר משנתיים והציגה לא מזמן את דגם Pro Trek Smart, שעון חכם מוקשח ומאסיבי, המיועד בעיקר לחובבי הטיולים וספורטאי האקסטרים. השעון עומד בתקן הקשוח של הצבא האמריקני, שמחייב אותו לעמוד גם בלחץ של מים עד לעומק 50 מטרים וגם בנפילות ומכות. הוא מצויד ברכיב GPS, במד לחץ אוויר וגובה וגם במצפן. גם השעון של קאסיו מגיע עם מערכת ההפעלה Android Wear 2.0.
גרמין, סונטו, ניו באלאנס
אף שהוא יחסית בחיתוליו, לשוק השעונים החכמים נכנסות לא רק חברות טכנולוגיה, אלא גם חברות למוצרי ספורט כמו ניו באלאנס, שהציגה בחודש פברואר את שעון הריצה החכם שלה. השעון מיועד בעיקר לחובבי הז'אנר, והוא עמיד בפני מים עד לעומק של 50 מטרים. השעון מאפשר לתעד את מסלולי הריצה של בעליו, לאחסן שירים בזיכרון הפנימי שלו ויש לו רכיב GPS - מה שאומר שניתן לצאת איתו לפעילות גם ללא הסמארטפון.
השעון של ניו באלאנס לא פועל עדיין על הגרסה האחרונה של Android Wear, אבל הוא אמור לקבל את העדכון המיוחל בקרוב. המעבד המקנן בתוכו הוא Atom מבית אינטל.
וברוח הזמן והאופנה - גם חברות ציוד לניטור ספורט, כמו גרמין האמריקנית וסונטו הפינית, מציידות את שעוני הספורט שלהן במערכות חכמות, שמאפשרות לקבל התראות מהסמארטפון. דגם הפניקס 5 של גרמין, שנחת לא מזמן בישראל, מציע לראשונה תמיכה מלאה בשפה העברית, ורלוונטי למי שמעוניין בעיקר ביכולות ניטור פעילות מקצועיות ולא רוצה לוותר על קבלת התראות מהסמארטפון במקביל. השעונים של סונטו יודעים לקבל התראות מהסמארטפון, אך לא כוללים תמיכה בשפה העברית.
הכתבה פורסמה ב"ממון" ב"ידיעות אחרונות"