שתף קטע נבחר
 

המדינה תרתום את נתוני הלמ"ס לטיעוניה בעד חוק מיסוי דירה 3

הפרקליטות תנסה לשכנע את שופטי בג"ץ שחוק מס דירה שלישית, שיזם שר האוצר משה כחלון, הוא חיוני לציבור, גם אם נפל פגם בהליכי אישורו. המדינה תשתמש בנתוני הלמ"ס שלפיהם מאמצי השר להוריד את מחירי הדירות כבר נושאים פרי

הפרקליטות אמורה היום (א') להשיב לבג"ץ ששר האוצר, משה כחלון, אינו מוכן להעלות את חוק מס דירה שלישית להצבעה מחודשת בכנסת. זאת לאחר שבחודש דצמבר ועדת הכספים אישרה את החוק בלי שלחברי הוועדה התאפשר להעמיק בו בטרם עלה לדיון בוועדה. חברי הכנסת הגישו עתירה לביטול החוק מיד עם אישורו במליאה.

 

בשבוע שעבר, ביום שלישי, דרש בג"ץ המהמדינה להשיב לו עד יום ראשון מדוע לא תחוקק מחדש את החוק, אולם כבר אז היה ברור לכל הצדדים כי כחלון אינו מתכוון להיענות לבקשת חברי הכנסת לחוקק את החוק מחדש. זאת, מתוך הבנה כי הוא לא יצליח בכך בגלל התנגדות חלק ניכר מחברי הכנסת והיעדר המשמעת התקציבית.

 

בימים האחרונים ישבו פקידי אגף התקציבים והייעוץ המשפטי של משרד האוצר עם אנשי הפרקליטות כדי לגבש תשובה מנומקת ככל האפשר, שתכלול נתונים שהלמ"ס פרסמה בנוגע לשוק הדיור, ותשכנע את השופטים שביטול החוק יפגע בניסיון לצנן את שוק הדיור. המדינה סבורה ששופטי בג"ץ ייקחו בחשבון גם את משמעויות ביטול החוק בעת שיבחנו אם הפגמים שנפלו בהליך החקיקה מצדיקים את ביטול החוק.

 

כך למשל יציגו כי מיולי 2015, אז נכנסה לתוקף העלאת מס הרכישה למשקיעים, פחתו רכישות המשקיעים נטו (רכישות המשקיעים בקיזוז מכירות המשקיעים) ב־413 רכישות, כלומר יותר משקיעים מכרו את דירותיהם, ומאז הרכישות נטו היו בהיקף נמוך יותר מהתקופה הקודמת.

 

לפי הנתונים שיוצגו היום בבג"ץ, המגמה הזו התחזקה בחודש אוגוסט האחרון, כשהחששות ממס דירה שלישית החלו לחלחל לשוק. מספר הדירות שנמכרו על ידי משקיעים היה גבוה יותר ממספר הדירות שנרכשו באופן עקבי, והשיא הגיע עם אישור החוק בכנסת, אז פחת מספר רכישות המשקיעים ב־858 דירות.

 

עוד צפויים להציג בתשובה לבג"ץ גם חלקים מסקירת הנדל"ן של הרבעון הראש של הכלכלן הראשי, שמהם עולה כי מאז אוקטובר האחרון יש סטגנציה מסוימת במחירים, עלייה של 0.15% בלבד, כאשר בתקופה המקבילה בשנה שלפני כן עמדה עליית המחירים על 2.69% ולפני שנתיים על 1.97%.

 

"את החוק הזה דרשו הצעירים שיצאו לרחובות"

באוצר העדיפו בימים האחרונים להשקיע את המשאבים בלשכנע את שופטי בג"ץ לא לבטל את החוק ובלהתמודד ציבורית ותקשורתית עם הבקשה ששופטי בג"ץ הפנו לכחלון להשיב מדוע שלא יחוקק את החוק מחדש. כלומר הם קיבלו למעשה את הטענה כי בהליך החקיקה שהוא קידם היה פגם שירד לשורשו של הליך, ובמילים פשוטות יותר פגע בזכותם (וחובתם) של חברי הכנסת ונציגי ציבור לקחת חלק פעיל בהליך החקיקה.

 

לא סתם בחר כחלון ביום רביעי, בעת שנאם במליאת הכנסת, לתקוף את מפלגות האופוזיציה ודרכן להזהיר מפני השלכות ביטול החוק. כחלון, שמנסה להימנע מעימותים ככל האפשר, תקף את מפלגות יש עתיד והמחנה הציוני ואמר: "אני רואה את ההתנגדות של יש עתיד ומפלגת העבודה למס דירה שלישית ופשוט מסרב להאמין. יש כאן שלוש שורות של חברי כנסת שרכבו לכנסת על גבי המחאה החברתית, מעמד הביניים האמין לכם ושלח אתכם לייצג אותו בכנסת, ואתם הולכים נגדו לבית המשפט? אתם הלכתם לבית המשפט בשביל לוודא שלזוגות הצעירים לא תהיה דירה לעולם.

 

"את החוק הזה דרשו הצעירים שיצאו לרחובות. אתם מדברים על דורסנות של הליכי החקיקה בכנסת? אנחנו מגנים על הזוגות הצעירים מפני הדורסנות שלכם. אתם הולכים עם האנשים החזקים שיש להם ארבע וחמש דירות כי אתם פשוט מפחדים".

 

גורמים במשרד מעריכים כי בג"ץ בסופו של דבר לא יבטל את החוק, ובמכוון בימים אלה לא דנים בחלופות מחשש שידלפו החוצה וימחישו כי גם משרד האוצר עצמו איבד את האמון בחוק מס דירה שלישית. אם החוק בסופו של דבר יבוטל, יצטרכו במשרד האוצר למצוא דרך אחרת לגייס את הסכום שהחוק היה מביא לקופת האוצר, כ־900 מיליון שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוגב אטיאס
משה כחלון
צילום: יוגב אטיאס
מומלצים