מתקפת הסייבר: חשש מהתפרצות נוספת מחר
היורופול הודיע: יותר מ-100,000 ארגונים ב-150 מדינות הותקפו במתקפת הכופר של ההאקרים האלמונים. הדאגה הגדולה: מחר יחזרו ברחבי העולם לעבודה, מחשבים שהיו כבויים יודלקו - ויהיה גל נוסף של הדבקות ודרישות כופר. הבשורות הטובות: "רק מעטים נכנעו לסחיטה ושילמו דמי כופר"
"יורופול", ארגון המשטרה הכלל-אירופי, הודיע בצהריים (יום א') כי במתקפת הסייבר העולמית נפגעו עד כה יותר מ-100,000 ארגונים ב-150 מדינות לפחות.
דובר "יורופול", יאן אופ גן אורת', אמר היום כי ייתכן שמספר האנשים שנפלו קורבן למתקפת הכופר והסחיטה באינטרנט יתברר כגבוה בהרבה, משום שסביר להניח שרק מחר, עם תחילת שבוע העבודה ברחבי העולם, יגלו רבים מחשבים נוספים שהותקפו. יש חשש שכשהם יפתחו את המחשבים תהיה התפרצות נוספת של הווירוס.
הדובר אמר כי מוקדם עדיין לקבוע מי עומד מאחורי המתקפה ומה המניע שלו. לדבריו האתגר המרכזי שאיתו התקשו גורמי אבטחת המחשבים להתמודד היה המהירות שבה התפשטה התוכנה הזדונית. הוא ציין כי ככל הידוע ליורופול, מספר האנשים שהסכימו לשלם כופר לאחראים למתקפה כדי שמחשביהם הנעולים ייפתחו לשימוש – קטן.
מתקפת הסייבר החלה ביום חמישי, והיא נחשבת למתקפת הכופר הגדולה בהיסטוריה. היא פגעה ב-16 בתי חולים לפחות בבריטניה, וגרמה בין השאר לחסימת הגישה לתיקים רפואיים של מטופלים ולביטול ניתוחים. היא פגעה גם ביצרנית הרכב הצרפתית "רנו", במערכת הבנקאות ברוסיה, בחברת המשלוחים האמריקנית "פדקס" ובאוניברסיטאות ביוון ובאיטליה.
שרת הפנים של בריטניה, אמבר רוד, כתבה בטור המתפרסם היום ב"סנדיי טלגרף" כי יש לצפות להתקפות סייבר נוספות וכי ייתכן שזהות האחראים למתקפה בסוף השבוע לא תיוודע לעולם. גם חוקר אבטחת מידע בריטי בן 22, שהפך לגיבור עולמי משום שהצליח לרסן את המתקפה ולהאט את תפוצת הווירוס, הזהיר כי ייתכן שמנהלי המתקפה יחזרו לתקוף על-ידי שינוי הקוד וכי ייתכן שיהיה בלתי אפשרי לעצור אותם. הצעיר, שחי עם הוריו בדרום אנגליה ורק מעט ידוע עליו, ביקש להישאר בעילום שם.
התוכנה הזדונית שהופצה ברחבי העולם ושימשה בסיס למתקפת הסייבר בסוף השבוע נועלת את מחשבו של המשתמש ומאלצת אותו לשלם דמי כופר – כ-300 דולר במקרה זה – בתמורה לביטול החסימה. את הכופר נדרש המשתמש לשלם במטבע הווירטואלי ביטקוין. אם הנסחט אינו משלם את הכופר בפרק הזמן שהוקצב לו – הוא מאבד את הגישה לקבצים שלו לנצח.
חברת אבטחת המידע הרוסית "קספרסקי", מהמובילות בעולם, קבעה בסוף השבוע כי הפצת התוכנה הזדונית החלה באפריל וכי ההאקרים שהשתמשו בה ניצלו כלי של המודיעין הלאומי האמריקני, ה-NSA, שמציתותיו לאזרחים הזהיר בשנים האחרונות המדליף אדואר סנודן.
בינתיים בישראל מסרה הרשות הלאומית להגנת הסייבר כי לעת עתה לא זוהו פגיעות בתשתיות חיוניות ולאומיות ולא זוהתה פגיעה מערכתית בנשק. ישנם מספר אזרחים שנפגעו ויש חשד לניסיון תקיפה נגד משרדי ממשלה, והנושא בבדיקה. הרשות הלאומית להגנת הסייבר קוראת לגופים ולארגונים להמשיך לפעול לפי ההנחיות שפורסמו: "ניכר כי הגופים אשר נערכו מראש ועדכנו את המערכות כנדרש, הבטיחו את הגנתם נגד המתקפה".