מצייצים 67: מלחמת ששת הימים ב-140 תווים
ריקי חוששת לבעלה, יוני מתנדב בחזית, נשיאי מצרים וסוריה מאיימים להשמיד ולוי אשכול מעדכן על גיוס מילואים. בחודש הקרוב יצייצו שלל דמויות פיקטיביות ואמיתיות על תקופת המלחמה ששינתה את פני ישראל במסגרת פרויקט טוויטר של משרד החוץ: "רוצים לספר את המציאות של אז בשפה של היום ולשנות את הנרטיב שלפיו ישראל הייתה כובש קולוניאליסטי"
"בעלי בחזית ואני מאוד מודאגת. המצרים רוצים להשמיד אותנו", כך תצייץ בטוויטר בימים הקרובים ריקי סדון, עקרת בית ירושלמית מודאגת, שבעלה יואב הוא מילואימניק שנקרא לחזית הדרומית עם הכוחות שנלחמו במלחמת ששת הימים. סדון, שגם מתמחה בבישול אוכל גורמה וחובבת קפה משובח, היא למעשה דמות פיקטיבית שאותה בדה משרד החוץ, יחד עם עוד שלל דמויות, כחלק מפרויקט טוויטר חדש שיושק מחר (יום ב') – "מצייצים מ-67", או בשמו הטוויטרי, @Tweeting67.
החל ממחר, 15 במאי – היום שבו נשיא מצרים ב-1967, גמאל עבד אל נאצר, גירש את כוחות האו"ם מסיני, הכניס כוחות צבא גדולים ובהמשך סגר את מיצרי טיראן – עולם הטוויטר יחיה מחדש את הדרמה מורטת העצבים של השבועות שהובילו למלחמת ששת הימים. משרד החוץ ייקח את משתמשי הרשת החברתית למסע במנהרת זמן, לרגעים שבהם החשש לקיום ישראל היה מוחשי, לרגעי המשבר והתקווה,להתלהמות הערבית ולבסוף – לניצחון המוחץ של צה"ל.
במשך חודש שלם יצייצו הדמויות, חלקן פיקטיביות וחלקן אמיתיות (שציוציהן כמובן יהיו פיקטיביים), ציוצים שיספרו על מלחמת ששת הימים ועל תקופת ההמתנה שקדמה לה כדי להחזיר את הנרטיב של אומה קטנה שנמצאת תחת איום קיומי ומצליחה בסופו של דבר להתגבר על הכול עם ניצחון אדיר.
הדמויות שאותן גייס משרד החוץ לטובת הפרויקט כוללות כאמור דמויות שהורכבו במיוחד, אך גם את מנהיגים שעמדו בלב ההתרחשות, ובהם ראש הממשלה בתקופת המלחמה לוי אשכול, שר הביטחון דאז משה דיין, נשיאי מצרים וסוריה ואפילו חוזה המדינה בנימין זאב הרצל – שיצייץ "אוי ואבוי, החזון שלי נמצא בסכנה". "הקבינט החליטו להוציא צווי גיוס למילואים לחזית הדרומית. אנחנו חייבים להגיב, אבל ללא הסלמה", תצייץ בין היתר דמותו של לוי אשכול בחודש הקרוב. נשיא סוריה ד"ר נור אדין אל אטאסי יצייץ מצדו: "אנחנו רוצים מלחמה עממית בקנה מידה מלא על שחרור. להשמיד את האויב הציוני".
לצדם יצייצו דמויות פיקטיביות כמו חייל המילואים יואב סדון, אשתו ריקי סדון ומתנדבת שבדית בשם קרין ברג שעובדת בקיבוץ בצפון וחווה את ההפצצות הסוריות. ברג תצייץ על חוויות המלחמה שעוברות עליה עם חבריה הישראלים וגם תתכתב על המציאות השבדית העכשווית והאנטי-ישראלית.
"הפרויקט נועד לספר את המציאות של אז בשפה של היום", הסביר ד. ג'י שניוויס, מנהל מחלקת דיפלומטיה דיגיטלית במשרד החוץ. "אין ברירה. אנשים לא קוראים ספרי היסטוריה. אם אנחנו רוצים להשפיע ולספק כלים וידע שיאפשרו לאנשים, במיוחד הדור הצעיר, להילחם בנרטיב השלילי, אנחנו חייבים להשתמש בכלים עכשוויים. אנו מקווים שהפרויקט הזה יביא לחשיפה והבנה מחודשת של אחד הפרקים החשובים – והרלוונטיים ביותר עד היום – בתולדות המדינה".
שניוויס חולש על האימפריה הדיגיטלית של משרד החוץ . לאחר שנים ארוכות במחיצתו של דוד לוי כשר חוץ וכהונה כקונסול כללי בטורונטו, הוא מתמודד כיום עם האתגר ההסברתי והטכנולוגי הגדול של ישראל – הסברה בכלים החדשניים ביותר לצעירים שעבורם מלחמת ששת הימים היא היסטוריה רחוקה ונשכחת.
במשרד החוץ אומרים כי בקרב רוב הצעירים בעולם שולט הנרטיב שלפיו ישראל הייתה כובש קולוניאליסטי. "הסיפור שאנו מנסים לספר לא מיועד לציבור בישראל. זה כלי של דיפלומטיה ציבורית. המלחמה זה חלק מזה, אבל עוד יותר חשובים גם תקופת ההמתנה, המצור והתחושה שאוטוטו צבאות ערב פולשים וחותכים את ישראל לשניים", הוסיף שניוויס. "אנחנו בכלי המודרני רוצים להחיות את המציאות הזאת כדי להתכתב עם הנרטיב שהתפתח מאז שבמסגרתו ישראל השתלטה והעוינות הערבית לא רלוונטית לציבור".
במשרד החוץ החליטו שהדמויות שחיות בטוויטר יתייחסו גם לאירועים עכשוויים. כך, למשל, במהלך ביקורן המתוכנן של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בשבוע הבא מתוכנן ציוץ של ראש הממשלה לשעבר לוי אשכול שיברך את ראש הממשלה הנוכחי בנימין נתניהו ויצייץ: "הלוואי גם אני יכולתי לארח נשיא אמריקני".
"חשבון הטוויטר" של ראש הממשלה לשעבר לוי אשכול
מומלצים