שתף קטע נבחר

 

ארה"ב: "טראמפ בוחן אם העברת השגרירות לי-ם תזיק להליך השלום"

מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון סיפר על שיקוליו של הנשיא בסוגיית העברת שגרירות ארה"ב לירושלים: "הוא נוהג בזהירות רבה". לשכת נתניהו: "העברת השגרירות תקדם את המו"מ". אחד ממטרות טראמפ בביקור: הסכמה לפסגה משולשת עם נתניהו ואבו מאזן

טראמפ ונתניהו. אם לא מפגש משולש, לפחות הסכמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ ונתניהו. אם לא מפגש משולש, לפחות הסכמה(צילום: רויטרס)

לקראת ביקורו של  דונלד טראמפ בישראל בשבוע הבא, מבהיר מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון כי נשיא ארה"ב בוחן בקפידה את סוגיית העברת השגרירות לירושלים - ואת השלכותיה על הליך השלום בין ישראל לפלסטינים. "טראמפ נוהג בזהירות רבה כדי להבין כיצד החלטה כזו תשפיע על תהליך השלום", אמר טילרסון בראיון לתוכנית "פגוש את העיתונות" ברשת NBC והוסיף כי החלטתו של הנשיא תבוסס על התגובות שיקבל מהצדדים השונים. "הוא יבחן אם ישראל רואה במהלך כמסייע להליך השלום, או להרס שלו", ציין טילרסון. 

  

בלשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו אמרו בתגובה לדברי טילרסון כי "עמדת ישראל נאמרה פעמים רבות לממשל האמריקני ולעולם. העברת השגרירות האמריקנית לירושלים לא רק שלא תפגע בתהליך השלום, אלא להיפך. היא תקדם אותו על ידי תיקון עוול היסטורי ועל ידי ניפוץ הפנטזיה הפלסטינית שירושלים היא לא בירת ישראל".

 

כזכור, בשבוע שעבר אמר הגנרל הרברט ריימונד מקמאסטר, היועץ לביטחון לאומי של טראמפ, כי במהלך הביקור בישראל בעוד כשבוע וחצי טראמפ ידגיש את הקשר הבלתי-ניתן לערעור בין ישראל וארה"ב, אבל במקביל ידבר על הרצון ל"כבוד והגדרה עצמית" של הפלסטינים. מקמסטר לא השתמש במילה מדינה, ובהחלט יכול להיות שהוא שומר זאת לנאום עצמו שיישא באיזור.

 

מקמסטר הדגיש כי בביקור יבטיח טראמפ "את מחויבותה העמוקה של ארצות הברית למדינה היהודית". כאשר נשאל אם במהלך הביקור יצליח טראמפ להביא את נתניהו ועבאס לפגישה משותפת עמו, השיב: "זה תלוי בנשיא ובמנהיגים אחרים".

 

טראמפ ואבו מאזן בבית הלבן: "הגדרה עצמית"    (צילום: רויטרס)

טראמפ ואבו מאזן בבית הלבן: "הגדרה עצמית"    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

במקביל, קיים בכיר בבית הלבן תדריך בנושא הסעודי ומסר כי "אנחנו קרובים לעסקת נשק בהיקף של 100 מיליארד דולר עם סעודיה". על פי הבכיר, הכוונה היא להשלים את העסקה במקביל לביקורו של הנשיא בסוף השבוע בסעודיה. הוא הדגיש כי גם אחרי חתימת העסקה ישראל עדיין תשמור על יתרון איכותי.

 

העסקה תועיל מאוד לתעשיות הנשק האמריקניות, אולם היא גם תחזק את סעודיה באזור, בעיקר מול האיום מאיראן. היא תאפשר לנשיא טראמפ ללחוץ על הסעודים במהלך ביקורו, לא רק במחויבות לשתף פעולה במאבק בטרור העולמי, אלא גם כדי להפעיל לחץ על הפלסטינים במהלך שלום ולהיות כוח מוביל כדי להשיג זאת.

 

מטרות הביקור: הסכמה לפגישה משולשת עם נתניהו ואבו מאזן

לביקורו הקרוב של טראמפ בישראל ובערב הסעודית יש שתי מטרות מרכזיות: הראשון, התנעת תהליך שלום בין ישראל והפלסטינים מתוך כוונה להגיע לפתרון שיאפשר לשני הצדדים לחיות זה לצד זה. השני, התחלת תהליך פיוס אזורי בין ישראל למדינות ערב, כאשר המטרה היא להביא לכינון יחסים דיפלומטיים בין ישראל וסעודיה ומדינות ערב נוספות.

 

נתניהו ואבו מאזן. יסכימו לפגישה? (צילום: GettyImages) (צילום: GettyImages)
נתניהו ואבו מאזן. יסכימו לפגישה?(צילום: GettyImages)

 

בבית הלבן עוקבים מקרוב אחרי התחממות היחסים בין ישראל וסעודיה בתחומים כלכליים וצבאיים – פעילויות הנעשות בחשאי ונובעות מהעובדה שלישראל וסעודיה יש אויבים משותפים כמו איראן וחיזבאללה, והן מהדקות בהדרגה את הקשרים ביניהם אם כי לא באופן גלוי ופורמאלי.

 

טראמפ עם שר ההגנה הסעודי מוחמד בן סלמאן. יחסים מתחממים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
טראמפ עם שר ההגנה הסעודי מוחמד בן סלמאן. יחסים מתחממים(צילום: MCT)

 

טראמפ רוצה לסיים את ביקורו באזור עם הסכמה ישראלית- פלסטינית למפגש משולש שלו עם נתניהו ואבו מאזן. זאת יחד עם הסכמה סעודית לפעילות תיווך אמריקנית למען כינון יחסים דיפלומטים בין ריאד לירושלים, כאחד השלבים בדרך לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

 

עמדת הסעודים גורסת שהם יתקדמו רק אחרי שיושג פתרון לקונפליקט. עם זאת, טראמפ מתכוון להודיע לסעודים בביקורו בריאד כי הוא תומך בחלקים נרחבים של היוזמה הסעודית לשלום, יוזמה שקיבלה את אישור הליגה הערבית. הוא מתכוון לתת לסעודים תפקיד מרכזי ומוביל במהלך, בין על ידי שיתופם בוועידה אזורית בעתיד ובין אם על ידי הקמת צוותי עבודה משותפים של אמריקנים וסעודים, שיקדמו את המהלך.

 

בריאד ייפגש טראמפ עם נציגים של 58 מדינות ערב ומדינות מוסלמיות, שאותם הוא ינסה לשלב במהלך מקיף לשלום במזרח התיכון וביצירת חזית משותפת להלחם בדאעש ובארגוני טרור איסלמיים קיצוניים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים